The view from my window

Fotografija mame sokolice nastala na Sjenjaku u 24 sata osvojila Internet

SiB.hr/Facebook

Vjetruše su vrlo prilagodljive pa su osvojile naša naselja, naročito gdje su više zgrade, crkveni tornjevi ili silosi

U Facebook grupi “The view from my window” (Pogled s mog prozora) više od 800 tisuća korisnika dnevno objavljuje zanimljive fotografije koje su snimili, kako i samo ime grupe kaže, sa svog prozora.

A jedna fotografija nastala u osječkom naselju Sjenjak jučer je doslovno eksplodirala po broju lajkova. U 24 sata fotografiju koju je objavio Robert i na kojoj vidimo mamu vjetrušu (iz porodice sokolovki) sa svojim mladima prikupila je više od četiri tisuće lajkova! A pogled sokolice u kameru oduševio je sve.

“Pogled s mog balkona (bolje reći ispod balkona) mama sokol sa svojim bebama na sedmom katu. Osijek, Hrvatska”, napisao je Robert u opisu fotografije koja je brzo postala viralna.

Izvor: Facebook

Inače, vjetruša je ptica grabljivica iz porodice sokolovki.  Stanovnik je otvorenih krajeva, ali sve više osvaja gradove i postaje naš susjed kao što vidimo iz primjera sa Sjenjaka. Većina sokolova izvrsni su i aktivni letači koji u lovu presreću druge price u letu. Vjetruša međutim lovi na tlu, a najviše traži miševe, voluharice i ostale glodavce. Patrolira leteći iznad područja, pogleda uperenog prema tlu.

Vrijeme parenja im je proljeće, a ženka u gnijezdo polaže obično 3 do 6 jaja na kojima leži skoro mjesec dana. Mužjak joj cijelo to vrijeme nosi hranu, a tako nastavlja i kad se ptići izlegu. S vremenom mu se u lovu pridružuje i ženka.

Vjetruše su vrlo prilagodljive pa su osvojile naša naselja, naročito gdje su više zgrade, crkveni tornjevi ili silosi. U pukotinama građevina prepoznaju svoja prvobitna staništa. Gradski trgovi i ostala otvorena urbani prostori za njih su izvanredna mjesta za lov, pogotovo što nema toliko drugih lovaca kao u prirodi. Također, njima paše niska, ošišana trava koja je čest slučaj u dobro upravljanim gradovima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari