Inovativnost na djelu

Održana još jedna berba lavande u Slavoniji! Šuleri osvajaju tržište ljubičastim cvijetom

Facebook/Lavanda ŠuleR

Kroz svojih 15 godina postojanja, Šuleri su postali prepoznatljivi po inovativnom pristupu uzgoju lavande u Slavoniji i Baranji, što je rijetkost za navedene krajeve

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šuler iz Dalja obavilo je ovogodišnju ručnu berbu lavande. U pitanju je obrt koji je u travnju proslavio 15. obljetnicu postojanja, a koji vode 63-godišnja Rozalija Šuler te njezin sin Dario sa suprugom Vanjom.

Navedeni je OPG inovativan u Slavoniji i Baranji upravo po uzgoju ljubičaste rapsodije koja inače raste uglavnom na Jadranu, a koju su oni odlučili proizvoditi i prodavati prvo u okviru vrećica i sapuna, a danas isključivo u okviru suhog cvijeta. Odluka za pokretanjem obrta pala je spontano, jedne zime 2008. godine, na nedjeljnom ručku.

”Bili smo kod svekrve i svekra kada je suprug uletio u prostoriju i rekao kako ćemo saditi lavandu. Zemljište smo već imali u nasljedstvu, tako da nije bilo potrebe za početnim ulaganjem, već smo ga samo odlučili iskoristiti u svrhu sadnje lavande koja ujedno i nije toliko zahtjevna za uzgoj te podnosi čak i zimske uvjete, ovisno o vrsti. Suprug je tada bio uočio budrovku, križanca prave i širokolisne lavande kod jedne žene iz Belišća koja podnosi i iznimno niske temperature”, prisjeća se Vanja za SiB.hr.

>> Pronašli smo polje lavande nadomak Osijeka: “”Godišnji odmor provodimo u berbi””

Njegova je ideja ubrzo prerasla u realizaciju, pa tako danas uspješno uzgajaju dva hektara lavande te ju prodaju ne samo na našim, nego i na prostorima jadranske obale. Zanimljivost je ta da nitko od njih nije poljoprivrednik po struci i svi imaju primarne poslove, no svejedno, kada god ‘uhvate’ nešto slobodnog vremena, odlaze u svoja polja nazvana, između ostalih, po Vanjinim i Darijevim sinovima Patriku i Franu.

”To nam je hobi u kojemu uživamo. Primjerice, nedavno smo okupili 12 žena i trojicu traktorista te obavili tu ručnu berbu lavande koja se uvijek provodi jedanput godišnje, točnije sredinom srpnja, ovisno o kretanju godine i vremenskim uvjetima. Naravno, tu je ponovno bilo svakakvih anegdota, a najviše uboda osa i pčela na koje malo natrljamo lavande i brzo prođu”, ističe Vanja, dodavši kako snažne vrućine nisu utjecale na razvoj biljke – štoviše, pospješile su ga.

FOTO: Facebook/Lavanda ŠuleR

Ovih im dana, stoga, slijedi onaj zanimljiviji dio cjelokupnog procesa, a to su strojna berba, pripreme za prosijavanje i konačno puštanje proizvoda na tržište. Iako im je otkup uglavnom riješen, ove godine još ne znaju gdje će sve prodavati lavandu, a čak imaju i njezinih prošlogodišnjih zaliha.

”Skladištimo ju u vrećama te, ako je dobro osušena, može stajati i do proljeća sljedeće godine. Prvi se dio lavande koji smo ove godine pobrali već osušio, a iako najavljuju nevrijeme, kišu volimo izbjeći jer, ako navedena biljka pokisne, kasnije nema kvalitetnu boju ni miris”, objašnjava Vanja.

FOTO: Facebook/Lavanda ŠuleR

U konačnici, ovaj trojac nije stao samo na lavandi, već su prije nekoliko godina, na Vanjinu inicijativu, posadili i 2,5 hektara dunje. Upravo bi se u listopadu trebala provesti njihova prva berba, ovisno o vremenskim uvjetima.

”Svi me pitaju zašto dunja, a ja im odgovorim: zašto ne?. Toliko se, primjerice, na našim prostorima sadi jabuka, krušaka i breskvi, a dunja je specifična jer počinje cvjetati tek u svibnju i ne smeta joj kasni mraz. Uz to, možete angažirati i dosta radne snage jer je većina berbi u tom razdoblju završila”, govori Vanja.

FOTO: Facebook/Lavanda ŠuleR

Još im uvijek nisu poznati konkretni planovi s dunjom, no budući da imaju gotovo 1500 njezinih voćki, a od samo jedne može se dobiti 30 do 40 kilograma dunje, vjerujemo u to kako će ju odgovarajuće iskoristiti, kako to čine i s lavandom. Vanja nakon njezine prve berbe predlaže proizvodnju rakije, no sve ovisi o tržištu i interesu potrošača.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šuler iz Dalja svakako se pokazalo izuzetno uspješnim primjerom transformacije hobija u profitabilan posao. Kroz svojih 15 godina postojanja, Šuleri su postali prepoznatljivi po inovativnom pristupu uzgoju lavande u Slavoniji i Baranji, što je rijetkost za navedene krajeve. Njihova predanost poljoprivredi, unatoč primarnim poslovima, pokazuje kako strast i entuzijazam mogu pretvoriti obiteljski hobi u uspješan poslovni pothvat.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari