Cvjetni raj

Okućnica obitelji Ninčević najljepša na području TZ Vrata Papuka: ”Osvojeni smo novac uložili u novo cvijeće”

ICV

Svaka je prijavljena okućnica bila jedinstvena na svoj način, a ključni su kriteriji bili raznovrsnost biljaka i originalnost uređenja među ovogodišnjim pobjednicima

Turistička zajednica Vrata Papuka organizirala je natjecanje za najljepšu okućnicu u općinama Čačinci i Voćin kako bi potaknula mještane na uređenje svojih dvorišta s ciljem unaprjeđenja kvalitete životnog prostora te očuvanja okoliša.

Ocjenjivanje okućnica obuhvaćalo je procjenu cvjetnosti i hortikulture (održavanje tijekom cijele godine, raznolikost biljaka i originalnost uređenja), opći dojam (uređenost fasade i okoliša) te utjecaj na ulicu. Stručno povjerenstvo obišlo je prijavljene obitelji i njihove okućnice te donijelo odluku o pobjednicima.

Prema odluci žirija, prvo mjesto i nagradu od 150 eura osvojila je obitelj Ninčević iz Čačinaca. Drugo mjesto, s nagradom od 100 eura, pripalo je obitelji Dorić iz Voćina, dok je treće mjesto, s nagradom od 50 eura, osvojila obitelj Mroz također iz Čačinaca.

”Budući da imamo OPG i trenutno 15 krmača, jako je mnogo posla. Suprug radi, a ja se brinem oko svinja i onda mi baš dobro dođe malo se opustiti i uživati u sadnji cvijeća i brizi oko dvorišta. Važno mi je da je meni i obitelji to lijepo, a često prijatelji i rodbina također pohvaljuju i ništa mi drugo ne treba. Naravno da godi kada sam čula da smo pobijedili, znači da sve to to što radim i vrijedi kada te struka prepozna”, kaže Marija Ninčević za ICV.

Obitelj Ninčević oduševila je živi ogradom, vinovom lozom, kamenjarom, palmom, sadnicama jagoda, ružama stablašicama te ukrašenim balkonima sa sezonskim cvijećem. Naime, u svom dvorištu ima četiri vrste palme, dvije vrste hortenzija, ruže petunije te mnoštvo drugog cvijeća i ukrasnog drveća.

Okućnica obitelji Ninčević; FOTO: ICV

”Teško je to opisati riječima koliko to meni znači. Evo, novčanu nagradu koju sam dobila na ovom natječaju utrošila sam na nove vrste cvijeća. Toliko to volim i uvijek želim još više uljepšati, nešto novo imati. Stalno proučavam kako se što održava te što moram napraviti da cvijeće bude još ljepše i trajnije jer ne želim ništa prepustiti slučaju. Od srca hvala Turističkoj zajednici područja Vrata Papuka i ocjenjivačkoj komisiji na prigodi i konačno na nagradi, to mi je motiv da još bolje nastavim i dalje”, tvrdi Marija.

Okućnica obitelji Ninčević; FOTO: ICV

U dvorištu pak obitelji Dorić dočekala ih je prava zelena oaza s raznovrsnim biljkama, drvenom čapljom, bazenom i atraktivnim ribnjakom, dok se u blizini nalazi impresivan voćnjak s različitim sortama voća i povrća. Okućnicu obitelji Mroz krase brojne vrste starih sorti cvijeća, sezonsko cvijeće na prozorima, ružičasti lukovi i dječja igrala.

Svaka je prijavljena okućnica bila jedinstvena na svoj način, a ključni su kriteriji bili raznovrsnost biljaka i originalnost uređenja među ovogodišnjim pobjednicima.

TZ Vrata Papuka nada se kako će sljedeće godine uspjeti motivirati i još više mještana na uređenje svojih okućnica.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari