Omiljena mjesta četveronožnih ljubimaca

Osječki parkovi za pse: Traži se više sadržaja i ograđen prostor za male pasmine

Marija Mihelić

Vlasnici pasa koji nailaze na nekakav problem, slobodno se mogu obratiti svojim gradskim četvrtima, a odakle će se iskomunicirati dalje prema Gradu Osijeku

Bobi, Garo, Lajka, Rex, Toti i Žućo nisu samo imena pasa, već aktualnih parkova za pse postavljenih u brojnim dijelovima grada. Za razliku od Zagreba koji je otvorio Bark Park, s duboko ograđenim prostorom za male pse, nizom igrala i igračaka, a ondje se održavaju i brojne radionice, Osijek će, ovisno o analizi stvarnih potreba, tek razmisliti o izgradnji velikog igrališta za pse.

Nužna suradnja s gradskim četvrtima i mjesnim odborima

A do tada, u što smo se mogli uvjeriti, parkovi za pse svakodnevno se koriste. No, činjenica je da problema ima, a što nam svjedoče i sami vlasnici.

”Neki dan je bila policija zbog sukoba vlasnika staforda i nas koji imamo male pse. Voljeli bismo da nam ograde barem nekakav mali prostor koji ćemo mi držati urednim, pa da i naši psi mogu koristiti park”, poručuju vlasnici pasa s Juga 2, ističući i problem s povećim rupama, ali i staklom koji je, kako tvrde, donesen zajedno s novom zemljom još prije dosta vremena. Dodajmo tome da situacija u svim parkovima za pse nije ista, no ono što je važno vlasnicima jest to da se ondje sa svojim ljubimcima sigurno osjećaju, a istovremeno da imaju više sadržaja nego što ga imaju trenutno.

Kako stoji u odgovoru Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, tvrtka Unikom redovito održava sve parkove za pse sukladno prijedlozima gradskih četvrti i mjesnih odbora. Redovita suradnja s lokalnom zajednicom, ističu u Gradu, omogućuje održavanje postojećih parkova u skladu s potrebama i željama građana i njihovih kućnih ljubimaca. Ovome valja dodati i to da su vlasnici pasa s kojima smo razgovarali u Grad poslali peticiju s oko 400 potpisa, a vezano uz uređenje parka za pse. No, čini se da su preskočili bitnu stepenicu, Gradsku četvrt Jug 2, a prijedlozi se prikupljaju upravo ondje.

Park za pse Lajka; FOTO: Marija Mihelić

Trava, igrala, ograde…

Andrijana Adžić, voditeljica RJ Zelenilo pri Unikomu ističe da je prošle godine u parku za pse na Vijencu Ivana Meštrovića postavljeno nekoliko sprava namijenjenih za igru pasa, ali i da se, ovisno o potrebi, popravljaju ograde, sprave te se navozi zemlja na mjestima gdje nedostaje.

”Planiramo i postavljanje umjetne ili neke druge vrste trave, a valja naglasiti da je uređenje parka nedavno inicirao i predsjednik Gradske četvrti Tvrđa za tamošnji park. Također, tijekom uređenja donjodravske šetnice park je prošle godine bio uklonjen, no vraćen je”, poručuje Adžić.

Dodajmo tome da ništa manje važno nije niti čišćenje i pražnjenje spremnika za pseći izmet. Voditelj RJ Čistoća pri Unikomu Tomislav Bilić ističe da se spremnici prazne prema potrebi i dva puta dnevno.

”Građani su ekološki osviješteni i mogu reći da koriste te spremnike i to isključivo za tu namjenu. Naime, ne nalazimo nekakav otpad kojemu ondje nije mjesto. I također je važno da se spremnici koriste, a ne da se u parkovima nailazi na ‘mine’, a također i na mjestima izvan parkova za pse”, rekao je Bilić.

Park za pse Lajka; FOTO: Marija Mihelić

Stoga, vlasnici pasa koji nailaze na nekakav problem, slobodno se mogu obratiti svojim gradskim četvrtima, a odakle će se iskomunicirati dalje prema Gradu Osijeku. Valja naglasiti i problem puštanja većih pasmina s povoca, a zbog čega nerijetko dolazi do sukoba, no to je stvar opće kulture i (ne)poštivanja zakonskih propisa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari