Briga o životinjama

Osječki veterinar: ”Spasili smo psa od ugriza riđovke i labuda koji je progutao udicu”

Vetosan

Najčešći su im pacijenti psi i mačke, ali i glodavci i ptice s područja Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Valpova, Đakova i Baranje, dok su najčešći problemi s kojima dolaze tumori, srčane i kožne bolesti te ortopedske ozljede

Veterinarsko je zanimanje nesumnjivo jedno od najdinamičnijih i najzabavnijih, ali i izrazito odgovornih i teških poslova. Bez brige i ljubavi prema životinjama raznih vrsta i s različitim zdravstvenim poteškoćama, teško da se uopće može biti uspješan veterinar, dok su za pružanje kvalitetne skrbi ključne stručnost i posvećenost svakom ljubimcu.

U Veterinarskoj stanici Osijek d.o.o. trenutno je zaposleno 11 doktora veterinarske medicine s različitim stažom i iskustvima. Međutim, postoje i privatne ambulante koje nude brojne usluge dijagnosticiranja bolesnih stanja i liječenja svih kućnih ljubimaca te cijepljenja, kao i kirurške zahvate te specijalističke oftalmološke i ortopedske preglede, uz fizikalnu terapiju.

”Naše su najtraženije usluge operativni zahvati na kunićima, zamorcima, hrčcima i ježevima, a ponekad i na pticama te pojedini rjeđi i teži kirurški zahvati na glavi i unutarnjim organima za koje smo stručno osposobljeni. Također, gotovo nam je svakodnevna praksa problematika vezana uz hernijaciju međukralježničnog diska i displazije kukova, što rješavamo manualnom fizikalnom terapijom te ultrazvučnom i magnetoterapijom”, pojašnjava za SiB.hr osnivač i vlasnik jedne osječke veterinarske ambulante, dr. sc. Matija Škulac.

>> Zašto se mačke pare u veljači i je li tome uistinu tako? Evo što kažu osječki veterinari

Ipak, njihovi su najčešći pacijenti psi i mačke, ali i glodavci i ptice s područja Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Valpova, Đakova i Baranje, dok su najčešći problemi s kojima dolaze tumori, srčane i kožne bolesti te ortopedske ozljede. Osim toga, svakodnevno se rade kastracije i cijepljenja te liječenja blažih probavnih, dišnih i mokraćnih infekcija.

”Svaki je naš pacijent poseban i svaki reagira na svoj način – neki sa strahom, a neki s mnogo povjerenja. Posebna je situacija svakako bila spašavanje labuda koji je progutao kukuruz u kojemu se nalazila udica koja mu se, nakon potezanja ribiča, zabila u grlo. Bila je to komplicirana akcija koja je trajala cijeli vikend, ali labuda smo uspjeli anestezirati i operirati. Također, spasili smo psa kojemu je vlasnik nehotice škarama za živicu zarezao vrh nosa, pa ga je trebalo ponovno zašiti i rekonstruirati. Iako se pas, srećom, potpuno oporavio, toga se živo sjećamo budući da je cijela ambulanta bila poprskana krvlju”, prepričava Škulac, dodavši kako je posebno dramatično bilo spašavanje psa kojega je ugrizla riđovka.

Matija Škulac sa psom; FOTO: Vetosan

Prosječni im se radni dan sastoji od nekoliko cijepljenja, dvije do tri operacije, poneke manualne fizikalne terapije te magnetoterapije ili ultrazvučne terapije, a česti su i dijagnostički, internistički i porodiljski zahvati. Posebno naglašavaju opterećenje zvanjem vlasnika ljubimaca u svako doba dana, a dežurstva nisu propisno regulirana. Unatoč tome, Škulac je još u osnovnoj školi shvatio da se želi baviti medicinom, i to veterinarskom koja mu se istovremeno čini zanimljivijom i težom od humane.

”Glavna je prednost posla kojeg obavljaju doktori veterinarske medicine pružanje liječničke skrbi životinjama koje ne znaju reći što ih boli i ne mogu si same pomoći. Bez nas bi patile, kraće živjele ili pak umirale u bolovima”, zaključuje Škulac.

Liječenje psa; FOTO: Vetosan

U budućnosti planiraju poboljšati suradnju i s ostalim veterinarskim organizacijama na području Slavonije i Baranje kako bi osigurali što bolju zdravstvenu skrb kućnim ljubimcima, ističući tako svoju predanost i brigu prema životinjama u zajednici. Time, kao i ostali veterinari, nastavljaju svoju misiju pružanja vrhunske veterinarske njege te podrške ljubimcima i njihovim vlasnicima diljem regije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari