Lifestyle / Ostalo

Moćne biljke

Ovih pet prirodnih zaštitnika mogu vas spasiti od komaraca

Ovih pet prirodnih zaštitnika mogu vas spasiti od komaraca
Robert Anić/PIXSELL

Kako biste povećali njihovu učinkovitost, spomenute biljke postavite na područja s velikim prometom poput vrata, prozora i terase

Ljetne večeri mogu biti idealno vrijeme za opuštanje na otvorenom, ali visoka koncentracija komaraca koja je posebno izražena na našim prostorima može brzo pokvariti taj ugođaj.

Iako su kemijski repelenti široko dostupni i nisu ni skupi, mnogi se okreću prirodnim rješenjima zaštite od komaraca kao sigurnijim i ekološki prihvatljivijim, a istovremeno isplativim alternativama. Prema portalu Kreni zdravo, postoji nekoliko biljaka koje svojim mirisima mogu učinkovito otjerati komarce, a ne sadrže ni sintetičke sastojke te se mogu bez problema uzgajati kod kuće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, mnoge od biljaka koje ćemo navesti mogu se koristiti u kuhanju ili medicini, tako da je to, uz zaštitu od komaraca, još jedan od razloga zbog kojih ih možete uvesti u svoju svakodnevnu upotrebu.

Limunska trava

Možda je najpoznatija i najučinkovitija biljka za tjeranje komaraca limunska trava, i to upravo zbog svojega svojstva prikrivanja jakih mirisa koji privlače navedene životinje.

Spomenuta se biljka obično nalazi u svijećama, sprejevima, losionima i eteričnim uljima koje je lako nabaviti te postaviti po raznim prostorijama u kući. Ipak, moguće ju je i posaditi u posude te, nakon što izraste, zgnječiti njezine listove i utrljati na kožu.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Lavanda

Osim ugodnog mirisa i brojnih dobrobiti za ljudski organizam, lavanda ima i obilježja koja odbijaju komarce. Zbog snažne cvjetne arome, navedena je biljka izvrstan izbor za vrtove i zatvorene prostorije.

U skladu s time, brojne su i mogućnosti njezina korištenja, pa ju se tako može uzgajati u okviru vanjske terase, dok je njezine osušene cvjetove moguće postaviti po kući ili stanu. Kao prirodni repelent, na kožu se stavlja njezino eterično ulje.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

Bosiljak

Osim korištenja kao začina, bosiljak je ujedno i učinkovito sredstvo obrane od komaraca. Činjenica da njegov jaki miris napada komarce čini ga korisnim dodatkom svakom vrtu.

večeras tretiranje iz zraka Krenula sezona komaraca u Osijeku. Vulin: "Trenutna situacija nije toliko dramatična"

Kako lavandu, tako i bosiljak možete posaditi u posude te staviti blizu vrata i prozora. Od njegovih listova napravite sok i nanesite ga izravno na kožu, a nije naodmet ni skuhati kakvo jelo s njegovim lišćem kako bi njegovi mirisi zavladali prostorijom i otjerali komarce.

Matičnjak

Matičnjak kao član obitelji mente ima citrusni miris koji je komarcima neugodan. Kako ostale spomenute biljke, tako se i ova relativno jednostavno uzgaja i može upotrebljavati na brojne načine u suzbijanju komaraca.

Tretiranje komaraca u Osijeku Fotogalerija

Osim u uzgoju u vrtu ili posudama oko vanjskih površina, matičnjak je moguće koristiti u sklopu eteričnog ulja u difuzorima i kao prirodnog repelenta za kožu.

FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL

Paprena metvica

Snažna aroma paprene metvice još je jedno učinkovito prirodno sredstvo zaštite od komaraca. Osim toga, njezino ulje može ublažiti svrbež uboda navedenih životinja, što ju čini svestranom biljkom u borbi protiv njih.

I nju također možete posaditi u svom vrtu ili u posude oko kuće, dok se njezini listovi isto tako mogu utrljati na kožu.

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Savjeti za učinkovito korištenje biljaka

Kako biste povećali njihovu učinkovitost, spomenute biljke postavite na područja s velikim prometom poput vrata, prozora i vanjske terase. Uz to, možete i kombinirati više njih kao što je to, primjerice, u mješavini limunske trave, lavande i bosiljka.

komarac
Potpisivanjem Sporazuma Grad Osijek i ove godine kreće u zajedničku borbu s komarcima s okolnim općinama

U konačnici, osigurajte zdravlje svojim biljkama tako što ćete ih opskrbiti vodom, sunčevom svjetlošću i svakodnevnom odgovarajućom njegom. Što je biljka zdravija, to će proizvoditi jače mirise koji su, stoga, učinkovitiji u obrani od komaraca.


Izdvojeno

Reci što misliš!