Na krilima tehnologije

Utrka budućnosti: Mali Osječani poletjeli dronovima u Retfali

PR

Ovaj zanimljiv sport koji spaja suvremenu tehnologiju, virtualni svijet i iznimne vještine pilota zadnjih je godina vrlo popularan u cijelom svijetu, a sudeći prema natjecanju koje je održano, ima budućnost i kod učenika Osječko-baranjske županije

U petak, 24. svibnja u Osnovnoj školi Retfala održana je prva utrka u upravljanju FPV dronovima za učenike osnovnih škola Osječko-baranjske županije pod nazivom RTF DRONE RACE.

”U organizaciji Tima za darovite učenike, povodom obilježavanja Dana darovitosti, u sportskoj je dvorani održano prvo natjecanje u upravljanju FPV dronovima organizirano u suradnji s tehnološkom tvrtkom Orqa te pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i OBŽ-a. Učenici osnovnih škola po prvi su se puta mogli okušati u natjecanju s Orqa FPV.Ace kompletom”, rekla je učiteljica Vlatka Vukić, voditeljica Tima za darovite i jedna od organizatorica natjecanja.

U ovom uzbudljivom sportu piloti upravljaju dronom s kamerom koja je bežično spojena s naočalama, što omogućava praćenje leta drona iz prvog lica (first person view). Poligon za natjecanje, svu tehničku podršku, kao i vrijedne nagrade za najbolje organizirala je i pružila tvrtka Orqa. Svi posjetitelji mogli su pratiti natjecanje uz veliki ekran i tehničku podršku tvrtke Lukvel.

Ovaj zanimljiv sport koji spaja suvremenu tehnologiju, virtualni svijet i iznimne vještine pilota zadnjih je godina vrlo popularan u cijelom svijetu, a sudeći prema natjecanju koje je održano, ima budućnost i kod učenika Osječko-baranjske županije. Prvo mjesto na natjecanju osvojio je učenik Dino Omerović iz OŠ Retfala, drugo Gabrijel Ševerdija, također iz OŠ Retfala, a treće Mateo Čančar iz OŠ Mate Lovraka Vladislavci.

”Izuzetno smo zadovoljni s prvom FPV utrkom na ovim prostorima. Pohvaljujem inicijativu OŠ Retfala na čelu s ravnateljem Kopićem koji su prepoznali potencijal FPV tehnologije i razvoja dronova u razvoju kompetencija i vještina kroz nastavne programe. Odaziv škola i natjecatelja na ovakvom eventu je to i potvrdio. Natjecatelji su bili jako zadovoljni, utrka je prošla odlično i veselimo se i budućim ovakvim događajima te nastavku priče”, kazao je Dragan Kovačević iz tvrtke Orqa.

Osim ovog uzbudljivog natjecanja, posjetitelji su mogli pogledati i posjetiti i ostale radionice kao što je čarobni svijet 3D olovaka i izradu svjetlećih bedževa (Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije), radionica virtualne stvarnosti (Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika), 3D printanje (BIOS Poduzetnički inkubator), zabavna didaktika (Alfa), društvene igre ( Klub Titan Atlas) i mBot nogomet.

”Naša škola već niz godina veliku pozornost posvećuje radu s darovitim učenicima. Ovakvim događajima potičemo njihovu znatiželju, proširujemo znanja i razvijamo neke nove vještine. Također je važno pripremati učenike za sve tehnološke izazove koji su pred njima i pokazati im mogućnosti u daljnjem školovanju i na tržištu rada u budućnosti. Zahvaljujemo svim partnerima i sudionicima koji su pomogli pri organizaciji i realizaciji ovoga događaja, a naročito tvrtki Orqa koja nam je pružila svu podršku i omogućila da zajedno organiziramo prvu utrku dronova za osnovnoškolce”, zaključio je Igor Kopić, ravnatelj OŠ Retfala.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari