Beta Sudar

Mlada Slavonka u finalu Zvezda Granda: ”Želim predstaviti Hrvatsku na najbolji mogući način”

Screenshot/YouTube

Nakon nekoliko mjeseci konstantnog truda i rada te velikog broja nastupa, Beta se našla među 20 glazbenika koji su prošli u finale istoimenog showa, a koje se emitira ove subote

Beta Sudar 25-godišnja je glazbenica iz Ladimirevaca i prva Hrvatica u povijesti koja je prošla u finale srpskog showa Zvezde Granda. Svojim emotivnim izvedbama pop pjesama, fizičkom transformacijom i nevjerojatnim vokalnim napretkom koji je postigla u svega nekoliko mjeseci oduševila je žiri, ali i regionalnu publiku.

Njezina karijera započela je još odmalena. Iako nema glazbenih korijena, već je u ranoj dobi pokazivala interes za pjevanje. Osim toga što je jedno vrijeme svirala violinu, nastupala je na brojnim lokalnim festivalima, među kojima izdvaja Rombergove glazbene večeri u Belišću na kojima je nekoliko puta pobijedila.

”Nije mi imalo smisla više se tamo natjecati, odnosno htjela sam sudjelovati na nekom većem projektu jer sam shvatila – ako su na lokalnoj razini prepoznali moj talent, možda će i šire”, započinje Beta razgovor za SiB.hr.

Sa svega 15 godina odlučila se, stoga, prijaviti na Supertalent na kojemu je došla do polufinala s pjesmom ”Alone” Celine Dion. Završila je tada na trećem mjestu, dok su prva dva prošla u finale.

”Htjela sam se prijaviti na showove poput X Factora i The Voicea, ali za njih je postojala dobna granica pa je jedino logično rješenje bilo to da se prijavim na Supertalent. U svakom slučaju, i više sam nego zadovoljna ostvarenim rezultatom, a ujedno mi je i drago jer mi je sudjelovanje u tom showu, osim televizijskog iskustva i iskustva s pozornicom, omogućilo to da upoznam Marka Petrekovića koji me preporučio produkcijskoj kući i Predragu Martinjaku P’eggyju s kojime sam surađivala nekoliko godina”, objašnjava glazbenica koja je šest godina trenirala i nogomet.

FOTO: Privatna arhiva

Beta je nakon toga izbacila sedam pjesama, od kojih je s dvije nastupila na Dori – 2019. sa skladbom ”Don’t Give Up” i 2021. sa singlom ”Ma zamisli”. Sudjelovanje u tom projektu pak smatra izvrsnom prilikom za promociju mladih talenata.

”Dora je bila mnogo veća stepenica za mene i ujedno odlična platforma za proboj na domaće glazbeno tržište. Nisam išla s velikim očekivanjima i nisam znala kako će publika reagirati, ali znala sam da moram dati sve od sebe i na kraju sam dobila veliku uočljivost što lokalno, što po cijeloj Hrvatskoj”, navodi Beta.

Iako je nastavila raditi na svojim pjesmama, imala je želju okušati se u još jednom natjecanju. Budući da je uvidjela kako se u Hrvatskoj relativno teško probiti kao mlada glazbena nada, odlučila se prijaviti na Zvezde Granda kako bi provjerila ima li prostora za njezinu glazbu na inozemnom tržištu.

”Navedeni sam show pratila već nekoliko godina i bio mi je zanimljiv jer je žiri izravan i uputi te na svaku pogrešku. Prijave su krenule u travnju, dok smo se krenuli natjecati u rujnu prošle godine. Ja sam se prijavila online i bila sam među nas petero koji smo na takav način došli u show. Samo su mi javili da sam prošla i da snimanje kreće za mjesec dana”, prepričava glazbenica.

FOTO: Privatna arhiva

Nakon nekoliko mjeseci konstantnog truda i rada te velikog broja nastupa, Beta se našla među 20 glazbenika koji su prošli u finale istoimenog showa, a koje se emitira ove subote. Najdraže su joj izvedbe pjesama kao što su ”Ne kuni me, ne ruži me, majko” iz četvrtfinala i ”Da ti nisam bila dovoljna” iz polufinala, a u njezinom ogromnom napretku pomogla joj je i mentorica Viki Miljković.

”Na prvu mi je bilo čudno što sam dobila nju za mentoricu jer se ona bavi narodnom, a ja pop glazbom. No, moram priznati da sam uz nju načinila veliki iskorak u svom pjevanju, ali i u cjelokupnom imidžu. Primjerice, u show sam krenula s deset kilograma viška koje sam već do sedmog kruga natjecanja skinula”, ističe Beta kojoj je najveća podrška obitelj, dok su joj glazbeni uzori Vanna, Aleksandra Radović, Jelena TomaševićJessie J, Whitney Houston i Beyoncé.

Za finale, kaže, priprema nešto posebno, a ako prođe u sva četiri presjeka, pjevat će četiri pjesme. Outfit će joj, kao i do sada, dizajnirati Osječanka Lidija Pichler Yuniko, dok će za šminku i frizuru biti zadužene Ruža i Nika Milošević koje su također legice.

”Ponovno vodim svoj slavonski tim sa sobom i bit će nam, vjerujem, uzbudljivo. Ipak, osjećam tu odgovornost da cijelu Hrvatsku predstavim na najbolji mogući način i izaberem pjesme koje će Hrvate učiniti ponosnima. Novost je i ta da Lijepa Naša ove godine također može glasovati, tako da se nadam i podršci iz svoje zemlje”, napominje glazbenica.

FOTO: Privatna arhiva

O planovima nakon showa još uvijek ne želi govoriti, no dodaje kako ju očekuje mnogo svirki s bendom, a moguće i nova pjesma koju bi snimila u Beogradu. U svakom slučaju, ovoj talentiranoj Ladimirevčanki želimo svu sreću u daljnjem nastavku natjecanja i cijeloj karijeri.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari