zelena oaza

Umjetno Jezero Borovik: Skriveni dragulj zapadno od Đakova

SiB.hr

Jezero Borovik nije toliko razvikana destinacija, ali svakako pruža sve potrebno za pravi odmor u prirodi

Jezero Borovik, smješteno zapadno od Đakova u Općini Drenje, predstavlja pravi biser prirode i omiljeno odredište za ljubitelje prirode, rekreativce i turiste. Stvoreno je 1978. godine pregradnjom korita rijeke Vuke, a danas se prostire na površini od 160 hektara, s maksimalnom dubinom od 15 metara. Jezero je dugačko oko 7000 metara, prosječne širine oko 300 metara, s ukupnim volumenom vode od impresivnih 8,5 milijuna kubičnih metara.

Povijest i prirodne ljepote

Na mjestu današnjeg jezera nekada se nalazilo naselje Borovik, po kojem je i dobilo ime. Okruženje jezera nudi bogatu povijest i prirodne ljepote koje privlače posjetitelje iz svih krajeva. Jedna od glavnih atrakcija je poučna staza s dvije opcije kretanja: kraća staza sa 16 informativnih točaka i duža staza koja traje 2 do 3 sata, prolazeći kroz šumu sve do samog jezera. Staza je izvrsno označena i uključuje prekrasnu cvjetnu livadu s hranilištem za divlje životinje.

Planinari i rekreativci mogu istražiti brojne staze oko jezera Borovik. Jedna od popularnijih staza je Slavonski planinarski put: Vučja Glave – Borovik. Ova staza prolazi kroz planinu Krndiju i završava kod planinarske kuće Borovik. Planinarska kuća Borovik, smještena uz makadamsku cestu prema Paučju, uređena je od strane članova Planinarskog društva Đakovo i pruža udobno utočište za planinare.

“Često odlazimo na Jankovac i tamo šetamo, ali ova staza je ipak nešto drugačija i s znatno više avanture. Primjetili smo i znatno manje ljudi pa je ovo idealna šetnja za sve one koji ne vole preveliku gužvu i uživaju u tišini prirode. Osim toga, nema ni signala za mobitel pa je ovo pravi bijeg u prirodu”, rekla nam je Ivana koju smo sreli u šetnji stazama oko Borovika.

Raj za ribiče i kamperiste

Jezero Borovik je također omiljeno odredište za ribiče, proglašeno je vodom »ulovi i pusti« za šarana i amura. Zahvaljujući ovom sustavu, zabilježeni su ulovi velikog broja kapitalaca. Osim ribolovaca, jezero privlači i velik broj kampera i vikend izletnika. Oni najhrabriji ne propuštaju priliku za kupanje u relativno hladnom jezeru.

Bilo da ste profesionalni kamper ili samo zaljubljenik u prirodu, Jezero Borovik i okolne šume su idealno mjesto za bijeg od svakodnevnog stresa. Svake godine privlače na tisuće posjetitelja, uključujući turiste, udruge i pojedince koji cijene mir i ljepotu prirode.

Ugostiteljski objekt i biciklističke rute

Uz jezero se nalazi i ugostiteljski objekt Camp Borovik, gdje se posjetitelji mogu osvježiti i uživati u klasičnim brzim jelima po vrlo pristupačnim cijenama. Objekt je popularan među bikerima, a sve je više i biciklista koji se voze kroz vinograde mandićevaćkog kraja i kao svoju krajnju točku odabiru upravo jezero Borovik.

Općina Drenje ranije je najavila kako na samom jezeru planiraju otvoriti i pravu plažu te sagraditi hotel. Unutar jezera planirana je i izgradnja pontonskog bazena. Ugovor za dio ovih radova potpisan je u prosincu 2023. godine, ali zasad na samo jezeru nema vidljivih radova. Rok za dovršetak je deset mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Jezero Borovik nije samo umjetno jezero; to je prava oaza prirodne ljepote i rekreacije koja nudi nezaboravne trenutke svima koji ga posjete. Bilo da želite planinariti, pecati, kampirati ili jednostavno uživati u miru i tišini, Borovik je destinacija koju ne smijete propustiti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari