Lifestyle / Ostalo

Nakon dvije godine

Orahovačko jezero ove je sezone prava senzacija, a evo što kažu posjetitelji

Orahovačko jezero ove je sezone prava senzacija, a evo što kažu posjetitelji
Mirela Belaj/SiB.hr

Orahovačko će jezero završetkom radova postati najveće i najuređenije jezero u regiji

Osim Kopike, još je jedna popularna ljetna destinacija Slavoncima Orahovačko jezero koje je nakon pune dvije godine ponovno otvoreno za kupanje. Jezero svakodnevno obiluje kupačima i zbog nedavne obnove svojeg okruženja – izgrađeni su sportski tereni i obnovljeni sanitarni čvorovi, a završava se i izgradnja 14 bungalova i hotela koji će sveukupno imati 80 smještajnih kapaciteta. Upitali smo, stoga, posjetitelje koliko se često idu tamo kupati i što im je kod Orahovačkog jezera najdraže.

„Na jezero idem već više od 15 godina, ali možda pet do šest puta godišnje. Jezero je veliko i duboko pa se može skakati i plivati, a i nema mnogo ljudi te možeš ponijeti svoju cugu”, ističe Dražen.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Budući da blizu imamo vikendicu, svake godine idem na kupanje, i to po tjedan ili dva, i tako već godinama. Najviše mi se kod jezera sviđa to što je okruženo prirodom kojoj se uvijek možemo ponovno diviti te njegova potpuna prilagođenost svima, odnosno svim generacijama”, kaže Anamaria.

„Ako sam u Orahovici, idem na jezero svaki dan. Sviđaju mi se priroda i jezerska voda jer od bazena i mora dobijem osip”, govori Diana.

„U posljednjih 15 godina dolazimo kampirati po tjedan dana, dok smo ove godine zasad kampirali tri dana. Volim jezero zbog noćnog druženja i kupanja te jutarnje kave dok još nikoga nema”, naglašava Pavo.

„Idem uglavnom vikendima, ako vrijeme dozvoli. Sviđaju mi se priroda i uređenje”, navodi Biljana.

„Idemo dva do tri puta mjesečno, a sviđaju nam se priroda i drveće koje još uvijek nije razrušeno”, tvrdi Monika.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Među nedostatcima Orahovačkog jezera posjetitelji ističu nedostatak stolova za roštiljanje, naplaćivanje parkinga, malo i nedovoljno uređeno parkiralište, visoke cijene hrane i pića te organizaciju čišćenja koja bi, smatraju, trebala biti malo bolja. Međutim, naglašavaju kako im se jezero posebno sviđa nakon obnove.

„Jedva čekam da sve bude gotovo da vidimo kako će izgledati i hoće li privući više ljudi”, govori Monika.

„Nije mi se na prvu svidjela izgradnja kućica, a najviše novog hotela jer mislim da zaklanja pogled na predivnu šumu, ali vjerujem kako će se sve uklopiti nakon završetka. Također, drago mi je što će se jezero i okolica moći bolje turistički iskoristiti”, konstatira Anamaria.

Ferragosto JAM 2021.
od 2. do 5. kolovoza Orahovačko jezero: 12. Ferragosto JAM [PROGRAM]

Ove je sezone Orahovačko jezero posebno popularno i zbog posljednjeg izdanja festivala Ferragosto Jam koji će se održati od 2. do 5. kolovoza. Dok jedni smatraju kako navedenom događaju tamo ipak nije mjesto, pa ni ne idu na njega, drugi se vesele sudjelovanju na festivalu, u želji da se nastavi održavati i idućih godina.

„Volontiram na festivalu i bila sam na svima do sada. Jako se veselim i nadolazećem, ali rastužuje me to što je zadnji”, kaže Diana.

„Trebalo bi poraditi na tome da ne bude zadnji Ferragosto”, smatra Vanja.

„U globalu, Ferragosto je vrlo zanimljiv festival koji okuplja mnoštvo mladih. Nisam nekoliko godina bila na jezeru u vrijeme Ferragosta, ali imala sam priliku čuti nekoliko koncerata i svidio mi se taj dio programa. Uvijek je lijepo kada se mladi okupljaju i druže, ali treba biti i oprezan te paziti na sebe i na druge”, ističe Anamaria.

Orahovačko jezero, svibanj 2023. Fotogalerija

Inače, Orahovačko će jezero završetkom radova postati najveće i najuređenije jezero  u regiji. Osim toga, Grad Orahovica redovno provodi analizu jezerske vode, iz koje je uzorke zadnji put uzeo Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije. Nakon detaljne analize uzoraka s dvije lokacije, Zavod je poslao izvješće kako voda u jezeru pripada grupi – izvrstan.

„Ovo je samo potvrda onome što težimo i konstantno radimo. Naime, svakoga dana brinemo o vodi jer želimo da ona bude što čišća i bistrija, a njezina je kvaliteta najvažnija i, evo, sada se pokazalo da je izvrsna. Pozivamo, stoga, sve kupače da i nadalje dolaze na naše jezero u srcu prirode te uživaju u kupanju u izvrsnoj vodi”, zaključuje gradonačelnik Orahovice Saša Rister za gradonacelnik.hr.

Djelić atmosfere s jezera pogledajte i u videu koji smo pronašli na YouTubeu:

 


Izdvojeno

Reci što misliš!