Lifestyle / Ostalo

Iz Pizzerie Novi Saloon

Osječki pizza majstori odnijeli pobjedu na svjetskom prvenstvu u Napulju, za izradu pobjedničke pizze imali sedam minuta

Osječki pizza majstori odnijeli pobjedu na svjetskom prvenstvu u Napulju, za izradu pobjedničke pizze imali sedam minuta
Lovac na pizze

Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljali Boris Lukšić iz zagrebačke pizzerije Franko's te Alen Radanović i Tomislav Perić iz osječkog Novog Saloona

U Napulju se od 19. do 21. lipnja održalo svjetsko prvenstvo pizza majstora Campionato Mondiale del Pizzaiuollo, u velikom kompleksu smještenom odmah pored stadiona Diego Armando Maradona na kojemu svoje domaće utakmice igra ovogodišnji prvak Italije Napoli. Zanimljivo je spomenuti kako su upravo za vrijeme ovoga natjecanja na stadionu održana tri potpuno rasprodana koncerta engleskog mega popularnog rock sastava Coldplay.

Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljali Boris Lukšić iz zagrebačke pizzerije Franko's te Alen Radanović i Tomislav Perić iz osječkog Novog Saloona. Uz hrvatske natjecatelje u Napulj su doputovali i pobjednici sva četiri izdanja Caputo Cup natjecanja održana ove godine u Hrvatskoj i Sloveniji u organizaciji APN-a i Mulino Caputa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovo je bilo drugo natjecanje održano nakon covid-epidemije te se napokon osjetio novi zamah i sve veći interes za razvoj pizza scene pa je konkurencija bila izuzetno jaka, a nastupilo je više od 500 natjecatelja iz Rumunjske, Švicarske, Slovenije i Srbije, ali i Argentine, Čilea, Tajvana, Japana, Južne Koreje i Maroka. Svaki pizza majstor imao je 15 minuta za svoj nastup, a njegov je rad ocjenjivao jedan sudac uz peć i tri suca za stolom.

Dečki su imali velikih problema u pojedinačnim nastupima prvenstveno zbog toga jer do zadnjeg trenutka ne znate na koju ćete peć u dvorani biti prozvani. Alen i Tomislav dobili su peći neodgovarajućih temperatura uz slabo zagrijane podnice pa je Alen u dogovoru sa sucem uz peć, nakon što je napravio svoju pizzu, odlučio sve ponoviti i napraviti još jednu.

Za izradu pobjedničke pizze imali su samo sedam minuta. Dodatni su im problem napravile visoke temperature u Napulju i raspored natjecanja pa im je tijesto koje su ponijeli sa sobom iz Hrvatske, nažalost, propalo. Zato su dan prije natjecanja morali ponovo napraviti tijesto, a neke su nadjeve potražili po napuljskim tržnicama i dućanima.

Priznali su kako su puno veću tremu imali prije ekipnog nastupa. Tomislav je uporno ponavljao kako je opušten i smiren, a čekajući nastup, nervozno grickajući sve što je mogao dohvatiti, pojeo je skoro sve sastojke nadjeva pa su mu morali uzeti plastičnu posudu iz ruku kako bi nešto nadjeva ostalo i za samo natjecanje.

Poslije nastupa rekli su kako je peć bila idealne temperature te su to iskoristili i dobili doslovno savršeno tijesto. Znali su da će osim kvalitetnog tijesta upravo nadjev biti presudan pa su se odlučili za vrlo hrabru i pomalo neobičnu kombinaciju sastojaka. Na gorgonzolu i mozzarellu stavili su tanke listiće kruške i med, a nakon pečenja su na sve to dodali pršut, rikolu, smrvljene komadiće oraha i još malo meda.

Očito su pogodili dobitnu kombinaciju sastojaka, a glavni su im adut bili upravo orasi i med koji su se jako dobro uklopili uz krušku i ostale uobičajene sastojke. Tijekom proglašenja pobjednika, nakon što su na svečani podij prozvane trećeplasirana Srbija i drugoplasirani Tajvan, dečki su između sebe pokušali pogoditi tko će biti pobjednik.

Spominjali su se Japan i Maroko, a zatim im je trebalo beskrajno dugih desetak sekundi ne bi li shvatili kako je glavni voditelj preko razglasa na pobjedničko postolje prozvao upravo Hrvatsku. Krenuli su tek nakon drugog poziva. A onda su šok i nevjericu zamijenili beskrajna sreća i veselje.

Uložili su puno truda i emocija, dugo su se pripremali, a na samom su natjecanju sve odradili baš onako kako treba, skoro pa savršeno, tako da je pobjednički pehar sasvim zasluženo krenuo put Hrvatske. Franko´s i Novi Saloon pobjedničku će pizzu nakon zajedničkog dogovora oko naziva uvrstiti na svoje jelovnike, zaključuje Index.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!