Studentski tim ostvario je do sada najbolji rezultat, pa tako Paponja osvaja drugo mjesto i srebrno odličje, uz novčanu nagradu, dok mu kolegica Jukić osvaja 10. mjesto među 70 natjecatelja
Studenti stručnog studija Enogastronomija Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u
Požegi, Nika Jukić i Zvonimir Paponja, pod mentorstvom doc.
dr. sc. Josipa
Mesića sudjelovali su na Europskom natjecanju mladih profesionalaca u
kušanju
francuskih vina u Parizu u sklopu Međunarodnog agronomskog sajma,
a na poziv Corinne Samouille ispred francuskog Ministarstva poljoprivrede.
Natjecanje sastojalo se
od pripreme prezentacijskih materijala na temu
“Promjene u vinogradarstvu na dnevnoj osnovi” koji se šalju prije samog natjecanja na
vrednovanje. U Parizu provelo se kušanje
francuskih vina koje se sastojalo od tri skupine testova.
U prvoj skupini studenti imali su zadaću prepoznati vino,
kao i apelaciju, godinu berbe te cjenovni
razred. U drugom setu zadataka vina se brončano
ocjenjuju, a u trećoj, u koju je ušlo samo prvih troje
plasiranih, zadaća je prepoznati vino i isto prezentirati na
engleskom ili francuskom jeziku u trajanju od deset minuta.
Studentski tim ostvario je do sada najbolji rezultat,
pa tako Paponja osvaja drugo mjesto i srebrno odličje, uz novčanu
nagradu, dok mu kolegica Jukić osvaja 10. mjesto među 70
natjecatelja.
Navedeni uspjeh samo je jedan u nizu rezultata međunarodne suradnje i rada sa
studentima na smjerovima Turizam i Enogastronomija koji se
studiraju na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi pri
Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, a koji
studente praktično podučava u nastavnoj bazi Vinum Academicum kraj Kutjeva
u
vlastitom podrumu, vinogradu i prodavaonici vina.