Lifestyle / Ostalo

notable people

Vida, Mandžo, Šovagović... Znate li tko je najpoznatiji u vašem slavonskom mjestu?

Vida, Mandžo, Šovagović... Znate li tko je najpoznatiji u vašem slavonskom mjestu?
PIXSELL/Tjukanovt

Uvijek ste se pitali tko su najpoznatije osobe u mjestu iz kojeg dolazite

Dizajner karata u aplikaciji Mapbox, Topi Tjukanov, napravio je interaktivnu kartu koja pokazuje najpoznatije osobe iz brojnih mjesta na svijetu.

Karta se temelji na studiji Sveučilišta u Parizu koji je izračunao ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i Wikidata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podaci uzimaju u obzir brojne čimbenike, uključujući broj unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica.

Mi smo pogledali podatke za slavonske gradove i mjesta i rezultati su uistinu zanimljivi.

Domagoj Vida postao je tako najpoznatiji Osječanin, a gleda li se zasebno, tu su još i nobelovac Branko Lustig iz svijeta kulture, zatim Snježana Kordić, jezikoslovka i kroatistica, iz svijeta znanosti te Josip Juraj Strossmayer kao lider. U Vukovaru je očekivano najpoznatiji Leopold Ružička po kojem i Veleučilište nosi ime, u Vinkovcima je to Duje Čop, a zanimljivo u Nuštru Satan Panonski.

U Slavonskom Brodu uvjerljivo je najpoznatiji Mario Mandžukić, Stjepan Mesić bivši predsjednik predvodi Orahovicu, Fabijan Šovagović Valpovo, olimpijac Matija Ljubek Belišće.

Tko se još našao na popisu, pogledajte na stranici Notable People i zabavite se.


Izdvojeno

Reci što misliš!