Lifestyle / Ostalo

online rasprava

Učenici raspravljali o Povelji o održivom razvoju

Učenici raspravljali o Povelji o održivom razvoju
Ilustracija (Milan Sabic/PIXSELL)

I.gimnazija Osijek već drugu godinu za redom kao partner udruge Odraz sudjeluje u provedbi projekta Razmišljajmo održivo-učimo mlade za održivi razvoj zajednice

Cilj projekta je je ojačati doprinos udruga održivom razvoju (OR) obukom srednjoškolaca o načelima održivog razvoja i poticanjem uključivanja mladih u život lokalne zajednice u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

13. i 14. travnja 2021. održan je dvodnevni online susret učenika u kojem su sudjelovali svi partneri: ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Udruga za razvoj civilnog društva SMART Rijeka, Udruga “MI” – Split, DKolektiv Volonterski centar Osijek, I. gimnazija Osijek, Privatna umjetnička gimnazija Zagreb, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split i Prva riječka hrvatska gimnazija. Susret se trebao održati uživo, no zbog epidemiološke situacije projektni partneri su odlučili održati online susret.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konferencija se održala na platformi Google Classroom  te je okupila učeničke delegacije iz četiri najveća hrvatska središta s ciljem rasprave i zajedničkog sastavljanja Povelje o održivom razvoju koja ima zadatak istaknuti prioritetne ciljeve održivog razvoja, ukazati na primjere dobre prakse i predložiti mjere primjenjive na lokalnoj razini.

Učenici iz sve četiri škole su se prvo upoznali s primjerima dobre prakse iz svojih gradova, a nakon toga su kroz skupni rad raspravljali o ciljevima održivog razvoja, izrađivali akcijske planove, a konačan rezultat ovog susreta je Povelja o održivom razvoju koja će biti poslana lokalnim vlastima četiri najveća hrvatska grada. Tijekom cijelog susreta svi učenici su pokazali   interes i visok stupanj promišljanja o potrebama svojih lokalnih zajednica, te se nadaju da će lokalne vlasti četiri hrvatska grada uvažiti neke od njihovih prijedloga.


Izdvojeno

Reci što misliš!