Plesna energija Eyesburn na UFO uz Osječko 2012.

Sa željom da vam ponude do sada neviđeni program UFO festivala, organizatori su se odlučili za još jedan neočekivani potez i ovim putem vam predstavljaju Eyesburn.

Sa željom da vam ponude do sada neviđeni program UFO festivala, organizatori su se odlučili za još jedan neočekivani potez i ovim putem vam predstavljaju Eyesburn, jedan od najvećih bendova u regiji, bend koji je puni dvorane sa 5000 ljudi u publici, bend koji iza sebe ima 4 albuma, 2 EP-a i mnoštvo nagrada te bend koji unatoč tome svemu, do sada još nikada nije svirao u Osijeku.

Eyesburn je nastao 1995. godine u Beogradu. Prvih nekoliko koncerata svirali su samo u Beogradu, tj. do debi albuma “Dog Life”, koji, iako je nastao 1996. i 1997. godine, izlazi tek 1998. godine, zbog problema sa izdavačem. Iako je Eyesburn prvotno bio hardcore bend, s vremenom su se počeli stilski razvijati, da bi došlo do neobične kombinacije stilova, prije svih punka, metala, reggae i duba, te tako bend brzo postaje zamijećen na ovim prostorima, kao veoma originalan, ali i iznimno kvalitetan u svome stvaralaštvu. 2000. godina je prekretnica u karijeri ovog benda. Tada izdaju album “Fool Control” koji ih u potpunosti baca u orbitu, te postaju koncertno najaktivniji bend u regiji, a taj im se status samo poboljšao 2001. nakon izdavanje genijalnog EP-a “Gabau”.

[span class=attention]UFO 2012: Osnivači thrash metala Exodus dolaze u Osijek[/span]

[span class=attention]UFO uz Osječko postaje najveći pub u Hrvatskoj![/span]

[span class=attention]Pipsi novi headliner UFO uz Osječko 2012.[/span]

[span class=attention]UFO 2012: Dubioza Kolektiv napokon Open Air u Osijeku[/span]

2003. godine izdaju do tada najzreliji album “Solid” koji je u medijima opisan kao: “Naizgled nespojive glazbene komponente (koje su se preplitale od albuma do albuma u različitim postocima) doživjele su svoje malo savršenstvo upravo na odlično odsviranom, ali isto tako i produciranom CD-u “Solid”. Iako je u medijima najavljivano da će album predstavljati povratak hardcore korijenima, ljubiteljima tog zvuka nisu ispunjena baš sva očekivanja. Na ovom CD-u ipak je dominantan reggae-vibe, ali članovi benda sebi nisu dozvolili luksuz da zaglave u strogo definirane okvire čija je glazbena domovina Jamajka. Na reggae temeljima oni su podigli tvrđavu veoma različitog zvuka, pri čemu je, dakako, hardcore osnovni vezivni element, ali ni drugi glazbeni žanrovi nisu zaboravljeni”. Nakon toga albuma sve im se otvorilo. Ostvarili su suradnju sa legendarnim Maxom Cavallerom, što je na kraju rezultiralo time da je Eyesburn bio službena predgrupa Soulflyu na europskoj turneji.

Nakon albuma “How Much For Freedom” 2005. godine, bend još neko vrijeme svira vrlo aktivno, no zbog zasićenja, nedostatka inspiracije i jednostavne želje za odmorom nakon 10 godina svirki, odlučuju uzeti pauzu. Ta pauza je potrajala do 2011. godine, kada se bend odjednom pojavljuje sa novom svježom krvi, novim pjesmama te novim, ponovno rasprodanim koncertima. Posebno se istakla pjesma “Dance”, za koju uskoro dolazi spot, no koja je već postali novi veliki Eyesburnov hit, kako kod fanova, tako i kod onih koji se tek upoznaju sa opusom ovog sjajnog benda.

Eyesburn nije jednostavno definirati. Kroz godine, kako su rastali, kako su se mijenjali članovi, te kako su se svirački razvijali, njihov stil je također osjetio promjene, te ga nije lako definirati, iako bi se mogla izvući neka izvedenica tipa “fusion hardcore reggae”, no bolje je bez definiranja, jer to što Eyesburn svira je jednostavno sjajna muzika, koji vrijedi vidjeti, čuti i doživjeti. Frontman Eyesburna Hornsman Coyote je također veoma poznat na sceni i po svom solo projektu. Izuzetno dobrog reggae flowa, te zaraznih melodija, Coyote je svojoj solo karijeri, a i Eyesburnu, dao jedan poseban pečat. Kao znak njegove izuzetno stvaralačke vrijednosti ističe se par gostovanja na albumima legendarnog Soulfly-a još legendarnijeg Maxa Cavallere.

Nakon ovoga, nema se još štogod previše reći o ovome bendu, osim da je još jedan od znakova da bi ovogodišnji UFO trebao biti spektakularan, žanrovski različit, a prije svega plesan i energičan, kakav je uostalom i Eyesburn.

Sve informacije u svezi Urban festa Osijek uz Osječko 2012. možete pronaći na web stranici festivala www.ufo.com.hr, a pozivamo vas da nam se pridružite i na službenom Facebook fan pageu – http://www.facebook.com/#!/urbanfestosijek.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari