Recenzija: UFO 2012.

Nakon završenog trodnevnog UFO-a, donosimo vam recenziju festivala, galerije i izjave mnogih bendova...

Kao što je i poznato većini, Urban fest Osijek nastao je 2004. godine s ciljem da se mladim, još uvijek nafirmiranim bandovima, pruži mogućnost nastupa u koncertnim uvjetima pred mnogobrojnom publikom. Tako se UFO i ove godine održao u Osijeku, u dvorišnom prostoru Vege, te ugostio mnoge bandove i pružio im priliku za daljnjim napretkom…


Na trodnevnom festivalu ove godine od headlinera nastupili su:
Dubioza Kolektiv, Paddy and the Rats, Pips Chips i Videoclips, Eyesburn, Suicidal Angels i Exodus
 

Od demo bendova koji su se izborili za svoje mjesto na ovogodišnjem UFO-u nastupili su: Downer party,Hold your horses, ISANA, Zion Crew,Sileđije, Kraj programa, ITCH, Noisefight,Pješčani sat, Panic light, Noisethrill, Karma guru, The Hangover,Portman, Violet, Birth Machine, Syleth, Innergate,Uninvited,Godlike,Bugarska skupština, Life in Peril,Insane
 

Osim samoga festivala UFO se zadnjih par godina može pohvaliti i tramvajem koji je kružio ulicama Osijeka te tako promovirao trodnevni osječki festival demo bandova.


Što se tiče same organizacije na UFO-u
vas je ove godine dočekalo hladno osječko pivo, hrana za sve praznoga stomaka, UFO majice, prikladna rasvjeta i ozvučenje, video zid na kojem se prikazivao koncert benda koji nastupa, te video zid na kojem se prikazivao trenutačni line up kako bi posjetitelji mogli znati tko nastupa i što slijedi!
 

 

Nakon kratkog pregleda organizacije i line -upa ovogodišnjeg UFO-a neshvatljiv je mali odaziv publike, pa smo se zapitali “Je li Osijek izgubio dio urbanog identiteta i slušaju li mladi neku drugu vrstu glazbe?”

Trodnevna ulaznica po 100 kuna za festival koji obogaćuje našu glazbenu scenu, te dovodi poznata imena, a mladim bendovima pruža priliku za napredovanje je i više nego jeftina! Neki nemaju, no što se dogodilo s onima koji ne žele?!

Priča se kako urbane scene u Osijeku nema ili propada, mnogi se žale kako nemaju gdje te je sadržaja sve manje… No ljudi očito ne shvaćaju kako su zapravo oni ti zbog koji scena u Osijeku živi, bilo glazbena ili kulturna.

Pa stoga svima koji su mogli, a iz nepoznatog razloga nisu htjeli, poručujemo kako ponekad nije sve u imenima izvođača, već u podršci i ugodnom društvu koje vas je ove godine sigurno moglo razveseliti na Urban festu u Osijeku!
 

Pogledajte kako je bilo na festivalu…


Prvi dan UFO-a obilježili su Dubioza Kolektiv i Paddy and the Rats! Atmosfera je bila na odličnoj razini. Živahni posjetitelji dali su podršku svim demo bendovima koji nastupili te uz pjesmu i ples dvorište Vege učinili izvrsnim mjestom za izlazak! Dubioza Kolektiv podigla je atmosferu, te nakon nekoliko neuspjelih koncerta pokazala da ipak može ostvariti kontakt s publikom, bilo to svojim žestokim performanceom ili lyricsima koji dopiru do ljudi.Nakon Dubioze demo bendovi su pripremili pozornicu za poznati mađarski bend Paddy and the Rats! Paddy and the Rats je europski Flogging Molly! Dečki u kiltovima koji slove kao najbolji svjetski Pub n’ Roll bend! Prvi dan također je obilježio vatreni nastup djevojaka koje su svima pokazale svoje umjeće vrtenja vatrenih rekvizita, a i Međunarodni dan poljubaca, povodom kojeg je mladi dvojac dijelio kupone za puse te ih s guštom primao!
[span class=attention]UFO 1.dan – report[/span] 


Drugi dan UFO festivala protekao je uz već klasično dobre zvuke Pipsa i energičan scenski nastup druge glavne grupe, Eyesburn! Demo bendovi su tijekom festivala pokazali svoje talente i potencijal za daljnje napredovanje! Atmosfera je sinoć bila u rock i punk tonu, publika je pjevala zajedno s Pipsima, a trošila energiju zajedno s Eyesburnom!

[span class=attention]UFO 2.dan – report[/span]


Treći odnosno završni dan UFO festivala podigao je cijelu Vegu na noge. Iako je nedjelja, dvorište se napunilo ljudima već od ranih večernjih sati. Što su čekali to su i dobili! Exodus i Suicidal Angels razvalili su Vegu. Svakako treba pohvaliti i sve ostale demo bendove koji su svojim nastupom pripremili posjetitelje za headlinere te također zatvorili trodnevni festival. Uz vatrene akrobacije, jučer ste se mogli uključiti u “Wall of death” koji bi se kod nas mogao protumačiti kao masovna “šutka”. Wall of death uobičajna je stvar na ovakvim koncertima, publika se razdvoji te ostavi veliku prazninu u sredini, a na znak benda trčeći kreću jedni prema drugima, što nakon sudara stvara masovno guranje i šutku!
[span class=attention]UFO 3.dan – report[/span] 

 


Nakon festivala zaključili smo kako se svakako isplati tri dana provesti na UFO-u i vidjet mnoge bendove kojima je u usponu potrebna podrška, ali i one poznatije, jer se u ova 3 dana za svakoga našlo po nešto! UFO festival iz godine u godinu nastoji obogatiti osječko ljeto i dati svoj doprinos u pozicioniranju Osijeka kao grada kulture i urbanoga duha. Stoga preporučujemo da iduće godine svakako posjetite UFO te tako i vi budete dio doprinosa i urbane kulture u našem gradu!
 

Ako ste sve ovo propustili, svakako pogledajte galerije slika! 

[span class=camera]GALERIJA: UFO 1.dan – Dubioza i Paddy and the Rats[/span]
[span class=camera]GALERIJA: UFO 2.dan – Pips Chips i Videoclips i Eyesburn[/span]
[span class=camera]GALERIJA: UFO 3.dan – Exodus i Suicidal Angel[/span]
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari