Recenzija: EXIT 2012.

Exit 2012. ispunio je visoka očekivanja, brojni posjetitelji podigli su prašinu na Petrovaradinu, a headlineri priuštili glazbeno iskustvo kakvo do sada još nismo imali prilike osjetiti i čuti. 

>> Recenzija: EXIT 2012.

Exit 2012. ispunio je visoka očekivanja, brojni posjetitelji podigli su prašinu na Petrovaradinu, a headlineri priuštili glazbeno iskustvo kakvo do sada još nismo imali prilike osjetiti i čuti. I ove godine je EXIT, jedan od najpoznatijih europskih festivala, privukao mnoge. No iako je Petrovaradin vrvio ljudima, mještani kažu kako se broj posjetitelja ipak značajno smanjio. Je li u pitanju recesija ili nešto oskudniji line up za neke, nije sigurno, no kako god bilo, atmosfera na ovom festivalu i dalje ostaje na zavidnoj razini.

Exit Village, kampersko okupljalište u kojem “festivalci” ubijaju dan kako bi bili spremni na noćno ludovanje, po novom, smjestio se na poznatu novosadsku plažu “Štrand”. Prekrasno mjesto za odmor, no premala površina za toliku količinu ljudi. Već prvi dan mnogi su se šetkali okolo u nedoumici gdje će i hoće li uopće pronaći mjesto za postavljanje šatora! Uz pomoć susretljivih i marljivih volontera, preživjela se i ta gužva, te je svaki šator dobio svoje mjesto pod suncem. 

Iako je kamp poprilično mali, sadržaja je mnogo. Tako su svi oni koji su se odbili odmarati preko dana, mogli uživati u ljudskom stolnom nogometu, slobodnom penjanju po stijeni, kupanju na plaži, igranju raznih igara, besplatnom slikanju i ostalom. Oni nešto iscrpljeniji potražili su svoje mjesto za odmor u hladovini, ispred svog ili tuđeg šatora, na plaži pa čak i ispred ulaza na Tvrđavu. 

Prvi dan na main stageu dočekao nas je Duran Duran, a uz njih i prava početna gužva koja je doslovno podigla veliku prašinu na Petrovaradinu. Veliki prostor i velika količina ljudi, onemogućili su prolaz pa je prosječno vrijeme od stagea do stagea bilo oko 15 minuta.

No kako bez malo muke ne bi bilo zabave, ni to nije spriječilo masu da cijelu noć posjećuje sve što poželi vidjeti. Tako je za početak Duran Duran oduševio mnoge što se vidjelo po čak 2 povratka na bis.

Odlučili smo razgledati što još Exit nudi od noćnog sadržaja pa smo tako zavirili u nešto zabačeniji dio Tvrđave gdje se skrio Peep Show, na kojem ste se mogli uvaliti u udobni naslonjač, krevet, ljuljačku ili ljubavni šator, a tko je htio mogao je pogledati i pokoji erotski filmić.

Kako smo saznali iz iskustva onih koji su se odvažili na Zip line, osjećaj spuštanja velikom brzinom iznad rasplesane mase je odličan pa ga svakako treba isprobati.

Svijetleći štandovi, majice i ostali rekviziti te raznolika ponuda hrane po poprilično jeftinim cijenama bili su dostupni tijekom cijele noći, a na raspolaganju je bila i psihološka podrška za one koji su se našli u različitim dilemama. Svakako treba spomenuti i Jack Daniels prostor u koji su zašli oni koji su bili u potrazi za nečim žešćim od piva i vina.

Drugi dan nastupio je New Order koji je također prepunio main stage i svojom set listom oduševio publiku kao i pjesmama “Joy Divisiona” koje su odsvirali na bisu.

Treći dan masu je dočekala Erykah Badu, headliner Exit festivala. Zvijezda je kasnila 20-ak minuta, no dočekao ju je prepun main stage. Od hitova za masu je izvela On & On, Love of my life, Tayron, Other Side of the Game…

Četvrti dan svi su dočekali s oduševljenjem, kako bi mogli pogledati legendarnu grupu Guns’n’Roses. Iako su kasnili oko 40 minuta s nastupom, oduševili su publiku izborom pjesama koje su izveli na Exitu. Po svemu sudeći, nije to više što je nekada bilo, no kako bi i moglo biti nakon toliko godina glazbenog staža i promjene ekipe i pre/debelog Axla. Kako god bilo publika je otišla zadovoljna, a Gunsi su se potrudili i uspjeli održati ljude na nogama čak puna tri sata njihovog koncerta.

Dance arena svakako je bila jedan od glavnih stageva na kojima ste mogli dočekati izlazak sunca. Najpopularnija pozornica ove godine dovela je svjetski poznata imena poput Aviicia, Richie Hawtina, Luciana….Ne sumnjamo kako su svi posjetitelji Dance arene zasigurno otišli oduševljeni s ovogodišnjeg Exita.

Jelen Fusion stage ugostio je poznate glazbene zvijezde. Stage je bio popunjen na Dječake, Sve Barabe, Gobline, Edu Majku i mnoge druge. A susjedni Reagge stage je kao i uvijek vrvio pozitivnim i rasplesanim ljudima do ranih jutarnjih sati.

Od ostalih pozornica koje smo posjetili svakako se isplatilo posjetiti Latino stage na kojem su rasplesane djevojke skakutale na pozornici, a i Silent Disco, za koji se poprilično dugo čekalo u redu. Ako do sada niste, svakako trebate isprobati Silent Disco. Uz to što sami birate na koju ćete vrstu glazbe plesati, možete si priuštiti i odličan doživljaj na pogled mase ljudi koja razuzdano pleše iako se glazba čuje samo u njihovim ušima. 

Sve i da želimo, nažalost ne možemo obuhvatiti sve što smo vidjeli i doživjeli u ova 4 dana Exit festivala. Moramo priznati da čak nismo ni stigli obići sve što smo htjeli. No nadamo se kako smo vam barem malo dočarali atmosferu i ludilo s ovogodišnjeg Exita. Svakako osigurajte svoju kartu za idući, jer tko zna što vas čeka. Nikako ne može biti loše!

Pogledajte koje trenutke smo uspjeli zabilježiti…

Tekst i foto: M.Čulo (SiB.hr)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari