Film tjedna: Opstanak + nagradna igra

Dobrodošli u obračun čovjeka s prirodom i svim opasnostima koje ona nudi. "Opstanak" smješten u zabit Aljaske nam predstavlja borbu grupice preživjelih radnika s naftne platforme u obračunu sa ubojitom hladnoćom, opasnom divljinom i nemilosrdnim divljim vukovima.

Dobrodošli u obračun čovjeka s prirodom i svim opasnostima koje ona nudi. “Opstanak” smješten u zabit Aljaske nam predstavlja borbu grupice preživjelih radnika s naftne platforme u obračunu sa ubojitom hladnoćom, opasnom divljinom i nemilosrdnim divljim vukovima.

Liam Neeson u ulozi Ottwaya je jedina nada za spas kada se avion koji je prevozio radnike sruši u divljini. Koristeći sve svoje znanje Ottway pokušava dovesti malu grupicu na sigurno, ali ih opasnosti vrebaju sa svih strana od kojih je najveća vučji čopor.

Liam Neeson je opet u ulozi heroja koji pokušava spasiti sve. Ovaj 60-godišnjak je u zadnjih nekoliko filmova (“Taken”, “A-team”) napravio odličnu preobrazbu iz dramskih uloga kakvima je prije bio sklon do akcijskih junaka koji ne prežu ni pred čim da zaštite svoju obitelj i sigurnost. Redatelj Joe Carnahan koji je sudjelovao s Neesonom na prošlom filmu “A-team” opet mu je namjenio glavnu ulogu u ovom trileru koji nam pokazuje koliko je čovjek spreman daleko ići da preživi.

Pogledajte: Cinestar Osijek raspored
                   Cineplexx Osijek raspored + nagradna igra

Ako se pogleda u svojoj osnovi “Opstanak” je još jedan film u kojoj preživjeli umiru jedan za drugim u nadi da će naći spas. Carnahan međutim usporava tempo tako da možemo shvatiti opasnost tih situacija i zamisliti se u njima. Kada se smrt ovdje dogodi , ona je vizualno upečatljiva, ostavlja vas otvorenih usta i stvarno nadmašuje standarde žanra.

Svi su likovi odlično karakterizirani i naravno kao u svim ovakvim filmovima postoji i tvrdoglavi idiot Diaz koji se nikad ne slaže s ničim i misli da je najpametniji  (odlično ga je odigrao Frank Grillo). U mnogim filmovima on bi stradao odmah na početku, ali i ovdje se vidi Carnahanova umješnost gdje mu svojim scenarijem daje mogućnost da shvati svoje pogreške i postane pravi dio grupe.

Ovdje nema nikakvih epskih bitki između ljudi i vukova tako da nemojte to očekivati, ovo je više jedna psihološka drama gdje počnemo brinuti za likove i želimo im što brži spas.

Akcija je također manje frenetična i usporena. Radije nego da ih snimi u tradicionalnom stilu ubij ili budi ubijen, redatelj ovdje želi da osjetimo svu opasnost divljine i postupaka koje junaci čine.  Ako je to pad s vrha drveta i udaranje u 20-tak grana na putu dolje, kamera će baš to zabilježiti. To maksimizira napetost svake scene. Čak i vukovi, koji su glavni neprijatelji, nisu toliko užasni, nego jednostavno dio te prirode.

Naravno, film ima i svojih nekih čudnih situacija kao npr. odlazak od aviona misleći da ih nitko neće pronaći, a svaki avion u današnje vrijeme posjeduje GPS lokator, ili scena gdje naši junaci bez ikakvih jakni ili deka, tek uz laganu vatricu preživljavaju sniježnu mećavu na -40, no te nelogičnosti lako zanemarimo uz sve dobro što ovaj film nudi.

Film spada u gornju klasu dramskih trilera te nijedan ljubitelj takvih djela neće ostati razočaran.

[important title=Bruschette Maretti nagradna igra – gledaj film i uživaj]Uživaj u filmu u društvu neodoljivog hrskavog dvopeka jedinstvene kombinacije okusa.

Bruschette Maretti brend karakterizira vrhunska kvaliteta i prije svega izvrstan okus. Pusti film, otvori vrećicu i prepusti se neodoljivim Bruschette Maretti okusima špinata&sira, rajčice&masline&origana, 4 vrste sira, miješanog povrća, gljiva&vrhnja, češnjaka i klasičnih, ali ne i manje zanimljivijih slanih Bruschetta Maretti.

Poklanjamo 3×1 paket Bruschette Marettia, a sve što trebate napraviti je u komentar ISPOD članka upišite “Želim gledati film uz Bruschette Maretti” i kliknite like.

Dobitnici su: Lidija Tomić, Antonija Purić i Dino Dumančić[/important]

Započela je i Brushette Maretti SMS nagradna igra.

Više o svemu saznajte pogledom na letak:
{edocs}recenzije/Mareti_poster_preview_last.pdf,495,345,link{/edocs}

Opstanak (2012)

117 min – AKCIJA, AVANTURA, DRAMA

Redatelj: Joe Carnahan
Scenaristi: Joe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers
Zvijezde: Liam Neeson, Dermot Mulroney and Frank Grillo

Uloge:

Liam Neeson… Ottway
Dallas Roberts… Hendrick
Frank Grillo… Diaz
Dermot Mulroney… Talget
Nonso Anozie… Burke
Joe Anderson… Flannery

OCJENA: 6.5/10
IMDB OCJENA: 7.3/10

Piše: Perica Bernhard/SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari