Filmska recenzija: Super 8 – “smijat će te se-plakat će te”

Ovoga tjedna pogledali smo i ocjenili film koji ima zaplete i obrate kao "Izgubljeni", a osobnost "Zvjezdanih staza". U kinima ga možete pogledati već danas.

1979. godine u izmišljenom gradu Lilian u Ohiu mladi Joe Lamb trudi se nositi sa majčinom smrću koja je poginula u tvorničkoj nesreći. Unatoč frustracijama i negodovanju svoga oca, lokalnoga šerifa, udružuje se sa najboljim prijateljem Charlesom i počinje snimati horor film. U snimanju mu se pridružuju i ostali prijatelji, kao i najljepša cura u školi, Alice. U noći prvog snimanja svjedoče strašnoj nesreći u kojoj misteriozni vlak iskače iz tračnica. Uskoro, njihov mali gradić biva preplavljen američkim vojnicima koji nikome ne žele reći što se događa te se počinju događati neobjašnjivi događaji.

{youtube}tCRQQCKS7go{/youtube}

Nakon dugo čekanja i tajanstvenih najava stigao nam je novi projekt iz radionice megauspješnog J.J.Abramsa  “Lost”, “Cloverfield”) i filmskog maga Stevena Spielberga. Tajanstvenost koja je pratila snimanje ovog filma zasjenila je i sličan Abramsov uradak “Cloverfield”. Koliko su uspješni i pažljivi bili u svemu tome pokazuje i činjenica da su i glumci snimali film dobivši scenarij tik pred početak snimanja.

Super 8 opravdava svu pompu i očekivanje koje ga je pratilo. Ovo je jedno prekrasno,emocionalno i zabavno djelo ukojem će uživati svi, a naročito ljubitelji Spielbergovih klasika iz 80-tih godina (“E.T.”).

Abrams kao Spielbergov vjerni obožavatelj je detaljno kreirao svijet kakav nam je taj redatelj znao predočiti u svojim filmovima te je to uspio bez

žr

tvovanja svog jedinstvenog stila kao filmaša. Ovaj film ima zaplete i obrate kao “Izgubljeni”, osobnost “Zvjezdanih staza” te kao u većini njegovih filmova, ženskog lika koji pokreće sve.

U ovom slučaju to je mlada Elle Fanning (rođakinja poznatije Dakote) koja glumeći Alice, objedinjuje dječju nevinost i mladenačku zrelost te je u svome nastupu toliko uvjerljiva da vas doslovce začuđuje. Ostatak ekipe je također odličan, pogotovo Joel Courtney kao Joe i Riley Griffiths kao Charles, ali Fanning krade svu pozornost.

Abrams and Spielberg su nam uspješno prenijeli kombinaciju akcije i napetosti kakvu su nam nekoć pružili legendarni “Gooniesi” te se po emocijama približavaju “E.T-u”. Super 8 je vrsta filma za koje je poznati klišej “smijat će te se-plakat će te” i smišljen. Atmosferu u filmu odlično prati i podiže glazbena podloga Michaela Giacchina, koji se ovime etabilirao kao jedan od najboljih filmskih skladatelja još od doba Johna Williamsa.

>>>Cinestar Osijek – Raspored prikazivanja

O čudovištu u filmu ne treba trošiti riječi, po meni još jedna uspjela vizija J.J. Abramsa, teško je i zamisliti što nas još čeka od tog za neke genijalnog, a za neke precijenjenog filmskog umjetnika.

Ono što izdvaja ovaj film od ostalih ljetnih hitova je njegova emocija i originalnost. U moru svih nastavaka koji su na repertoaru užitak je pogledati nešto novo i svježe, pogotovo znajući tko stoji iza ovog ostvarenja. Tako da jednostavno,topla preporuka za ove ljetne dane.

OCJENA: 8/10 

112 min – Misterija | Sci-Fi | Triler

Redatelj: J.J. Abrams

Scenarist: J.J. Abrams

Glavne uloge:

Joel Courtney … Joe Lamb
Jessica Tuck … Gospođa Kaznyk
Joel McKinnon Miller … Gospodin Kaznyk
Ryan Lee … Cary
Zach Mills … Preston
Riley Griffiths … Charles
Gabriel Basso … Martin
Kyle Chandler … Jackson Lamb
Ron Eldard … Louis Dainard
Amanda Michalka … Jen Kaznyk
Andrew Miller … blizanac Kaznyk
Jakob Miller … blizanac Kaznyk
Jade Griffiths … Benji Kaznyk
Britt Flatmo … Peg Kaznyk
Elle Fanning … Alice Dainard

Piše: Perica Bernhardt/SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari