video reportaža rtl-a

Vinari diljem Baranje otvorili su vrata svojih podruma za posjetitelje

Vinari diljem Baranje otvorili su vrata svojih podruma za
posjetitelje. Vina su to koja kvalitetom nimalo ne zaostaju za
razvikanim svjetskima i to se dokazuje iz dana u dan.

Podrumi, podneblje, vina, kriju nesvakidašnje tajne i priče,
stoga je “osječka
RTL
vinska patrola” s Tinom Kovačićem
krenula u Baranju prikupiti  ih sve na jedno mjesto.

Tik iza kuća zmajevačkog surduka nalaze se plodna polja
i vinogradi. Baranja ima sve što je potrebno za najbolju
čašicu. Otvorili su stoga vinari svoje podrume kako bi se i
posjetitelji u to uvjerili, pa nakon fotkanja za društvene mreže,
pravac kušaonica na poduku iz enologije.

Stručnjaci govore, u Baranji su čak i kvalitetnije

“Vrhovi našeg Banovog brda ili banske kose imaju takvu osunčanost
skoro identičnu otoku Hvaru. A sam sastav tog brda je ta žuta
zemlja koja još akumulira vlagu. Tako da su uvjeti idealni”, kaže
vinar iz Zmajevac Časlav Kostov. 

“Ima lijepu voćnu aromu koja se osjeti. I u mirisu i u
okusu. Preporučio bih uz crveno meso”, kaže Davor Vrbić iz Bosne
i Hercegovine. 

Baranja više nije neotkriveni dragulj za šačicu turista. Korona
je malo zaustavila turistički rast, ali, govori nam Anastazia iz
Karanca, polako se vraćaju i Mađari i Nijemci. Kod nje
će popiti Graševinu.

“Neki trend u svijetu je da su onako svijetlo žućkaste boje. Naša
Graševina se baš vidi da je vino, a nije voda”, kaže vinarka iz
Karanca Anastazia Balint Szabo i dodaje kako prevare u Baranji
nema. 

A vinski podrumi u kneževim vinogradima, čak duplo stariji od
jedne Amerike pričaju nevjerojatne povijesne priče:

Ovaj podrum star je 5 stotina godina. Prvi zapis je iz Mohačke
bitke Sulejmana Veličanstvenog, u arhivu podruma nalazi se
20.000 boca, a najstarija boca stara je 72 godine.

Valja ostati pribran i upiti sve znanje što vam somelijeri
prenose.

“Naučila sam da se bačve ne smiju kuckati jer vino mora
mirovati”, kaže Nikolina Kovačević iz Rijeke. 

I Baranja miruje, ali nakon korone i čašice domaćeg vina, sigurno
će se ponovno probuditi. 

“Možda ste i vi u zagrebačkom studiju doznali nešto više o
baranjskom vinu, ali tek kad ga probate znat ćete o čemu govorim.
Ovo vino ide na vašu adresu. Živjeli”, zaključio je Tin Kovačić.

Vjerovali ili ne, tik uz Dunav i Dravu već 20 godina, uspijevaju
najbolje crne francuske sorte.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari