Vinari diljem Baranje otvorili su vrata svojih podruma za
posjetitelje. Vina su to koja kvalitetom nimalo ne zaostaju za
razvikanim svjetskima i to se dokazuje iz dana u dan.
Podrumi, podneblje, vina, kriju nesvakidašnje tajne i priče,
stoga je “osječka
RTL vinska patrola” s Tinom Kovačićem
krenula u Baranju prikupiti ih sve na jedno mjesto.
Tik iza kuća zmajevačkog surduka nalaze se plodna polja
i vinogradi. Baranja ima sve što je potrebno za najbolju
čašicu. Otvorili su stoga vinari svoje podrume kako bi se i
posjetitelji u to uvjerili, pa nakon fotkanja za društvene mreže,
pravac kušaonica na poduku iz enologije.
Stručnjaci govore, u Baranji su čak i kvalitetnije
“Vrhovi našeg Banovog brda ili banske kose imaju takvu osunčanost
skoro identičnu otoku Hvaru. A sam sastav tog brda je ta žuta
zemlja koja još akumulira vlagu. Tako da su uvjeti idealni”, kaže
vinar iz Zmajevac Časlav Kostov.
“Ima lijepu voćnu aromu koja se osjeti. I u mirisu i u
okusu. Preporučio bih uz crveno meso”, kaže Davor Vrbić iz Bosne
i Hercegovine.
Baranja više nije neotkriveni dragulj za šačicu turista. Korona
je malo zaustavila turistički rast, ali, govori nam Anastazia iz
Karanca, polako se vraćaju i Mađari i Nijemci. Kod nje
će popiti Graševinu.
“Neki trend u svijetu je da su onako svijetlo žućkaste boje. Naša
Graševina se baš vidi da je vino, a nije voda”, kaže vinarka iz
Karanca Anastazia Balint Szabo i dodaje kako prevare u Baranji
nema.
A vinski podrumi u kneževim vinogradima, čak duplo stariji od
jedne Amerike pričaju nevjerojatne povijesne priče:
Ovaj podrum star je 5 stotina godina. Prvi zapis je iz Mohačke
bitke Sulejmana Veličanstvenog, u arhivu podruma nalazi se
20.000 boca, a najstarija boca stara je 72 godine.
Valja ostati pribran i upiti sve znanje što vam somelijeri
prenose.
“Naučila sam da se bačve ne smiju kuckati jer vino mora
mirovati”, kaže Nikolina Kovačević iz Rijeke.
I Baranja miruje, ali nakon korone i čašice domaćeg vina, sigurno
će se ponovno probuditi.
“Možda ste i vi u zagrebačkom studiju doznali nešto više o
baranjskom vinu, ali tek kad ga probate znat ćete o čemu govorim.
Ovo vino ide na vašu adresu. Živjeli”, zaključio je Tin Kovačić.
Vjerovali ili ne, tik uz Dunav i Dravu već 20 godina, uspijevaju
najbolje crne francuske sorte.