Tomislav Gmajnić

Pivski sommelier: Slavonac koji zna sve o pivu sad ide po svjetsku titulu!

Ustupljena fotografija

Ovaj rođeni Josipovčanin okušat će svoje znanje u Münchenu 13. i 14. rujna zajedno s 92 sommeliera s tri kontinenta i 18 država

Po prvi put Hrvatska će imati svog predstavnika na Svjetskom prvenstvu diplomiranih pivskih sommeliera. Štoviše, Hrvatsku će predstavljati 38-godišnji Tomislav Gmajnić, rođeni Josipovčanin, s adresom u Petrijevcima.

“Pozivnicu sam, nakon što sam se prijavio, dobio jer u Hrvatskoj nema dovoljno pivskih sommeliera. Inače sam završio Ugostiteljsko-turističku školu u Osijeku, a 2022. godine u Austriji u Kiesbye Akademie u Obertrumu dobio sam diplomu pivskog sommeliera“, ispričao je za SiB.hr Gmajnić koji će okušati svoje znanje u Münchenu 13. i 14. rujna zajedno s 92 sommeliera s tri kontinenta i 18 država.


Prvi dan bit će, pojašnjava, kvalifikacije i pisani test, potom tzv. blind test pivskih stilova te prepoznavanje aroma koje u pivu nisu dozvoljene. Uđe li među deset najboljih, slijedi mu duel pet parova, potom i finale kojemu se nada. Kao dugogodišnjeg znalca upitali smo ga što je ključno za pobjedu.


“Dobar njuh i poznavanje teorije piva, ali i tzv. food pairing, odnosno moramo znati koje se pivo slaže s kojom hranom, kao i poznavanje materije piva, zakona o čistoći piva i sl.“, ispričao nam je Tomislav koji s ponosom kaže da dolazi iz kraja gdje se proizvodi najstarije hrvatsko pivo.

Ustupljena fotografija

Pivo ide uz sve pa čak i uz fiš


Ipak, zanimljivo je da mu ono nije najdraže, već pivo nekadašnje craft pivovare iz Istre, dok mu je od stranih najdraže jedno koje dolazi iz Poljske.


Imao je prilike, kaže, testirati nekoliko desetaka neobičnih piva, proizvedenih u raznim dijelovima svijeta. Znalački kaže da, primjerice, Japanci ne prave dobro pivo, već ono ispolirano rižom, a najgore mu je bilo, prisjeća se, namibijsko pivo pripremljeno od prosa koje ima specifičan okus.


Ipak, kaže, nije svako pivo uz svako jelo pa tako kaže da uz težu azijsku kuhinju pivo treba biti slađe. U šali će reći da nema te hrane uz koju ne ide neko od piva, bilo craft ili komercijalnih pa tako čak i uz – fiš!

Koje pivo deblja, a koje ne?


“Sve ovisi koliko je fiš ljut, no ljutinu treba pokriti slađe pivo. Inače, kad su u pitanju hrvatska piva, treba više poraditi na promociji komercijalnih piva koji dolaze iz Slavonije. Na craft sceni stojimo dobro i iako smo možda neotkriveni u ostatku Europe i svijeta, možemo svima parirati“, ocjenjuje Gmajnić.

Ustupljena fotografija


Naposljetku, ovaj ugostitelj koji radi u austrijskom Rosewood Schloss Fuschl i svakodnevno je u kontaktu s brojnim vrstama piva, svim pivoljupcima dao je savjet kad su u pitanju – pivo i pretilost.


“Nije točno da svako pivo deblja. Sve ovisi koliko je gazirano i koliko je u njemu šećera. Konkretno, pivo koje ima veći postotak alkohola manje deblja, jer njega nećete ispiti na eks, nego ćete u njemu uživati. Osim toga, manje je u njemu šećera“, znalački će Gmajnić kojemu držimo palčeve na predstojećem, osmom po redu Svjetskom prvenstvu diplomiranih pivskih sommeliera.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest