Zabavno-edukativne aktivnosti

Osječki izviđači proveli 12 dana u Rovinju uz svakodnevne zabavno-edukativne aktivnosti

PR

Zadovoljstvo im je vidjeti kako djeca uspješno izvršavaju svoje zadane aktivnosti poput plivanja, ronjenja, veslanja, penjanja po užadi, pa čak i osnovnih vještina upotreba alata da bi napravili police i ostale šatorske i logorske patente

Osječki izviđači pod šatorima u šumi iznad Rovinja proveli su 12 ljetnih dana (24 srpnja – 6. kolovoza) te se okušali u brojnim izazovima.

Uz svakodnevne zabavno-edukativne aktivnosti usmjerene na povećanje samostalnosti u djece i mladih kao što su pranje vlastite odjeće, pospremanje svog kreveta i police s odjećom, postavljanje stola za obrok i pranje posuđa te održavanje higijene tuša i toaleta, djeca i mladi su se okušali i u brojnim programskim aktivnostima.

Programske aktivnosti bile su usmjerene na stjecanje novih znanja i vještina za život. Za početak, sudionici kampiranja koristeći ručne pile, sjekire i čekiće od drveta izrađivali su police za odjeću, stalke za posude i pribor za jelo te klupe i stolove. Također, imali su priliku zaveslati kajak, penjati se, pecati, gađati metu lukom i strijelom te puhaljkom, izraditi vjetrokaz, skuhati vlastiti obrok. Kako je kampiranje bilo u šumi iznad Rovinja, u Izviđačkom centru Odreda Izviđača ”Tino Lorenzetto”, sudionici su upoznali grad Rovinj koristeći turističke karte na kojima su bile označene lokacije na kojima su trebali pronaći izviđačke marame koje su prethodno samostalno napravili na radionici šivanja.

Svaku večer kampiranja obogatio je kulturno-zabavni program koji je izazivao sudionike na kreativnost i stvaralaštvo. Najveće simpatije sudionika odnijela je večer tijekom koje se zaigrao kviz “5 na 5”, no svaka je večer bila posebna, puna izviđačke pjesme, smijeha, igara, glume, zagonetki i zajedništva.

“Velika mi je čast biti dio ove vrlo važne izviđačke priče. Izazov je odvojiti se od roditelja, spavati u šumi, biti aktivan od 7 do 23 sata i živjeti zajedno sa svojim vršnjacima 12 dana, no djeca i mladi to uspiju s velikim osmijehom na licu. Zadnjih nekoliko godina najveći je izazov pak nedostupnost mobitela. Sudionici na kampiranju koriste mobitel 30 minuta dnevno, a zatim ga spremaju u zajedničku kutiju do sljedećeg dana. Posebno mi je drago što uspijemo doći do toga dana kada većina djece svoje mobitele ne žele ni uzeti. To nam jasno daje do znanja da uz raznovrstan i bogat program prilagođen potrebama djece i mladih, ovisnost o mobitelima odlazi u drugi plan”, govori voditeljica kampiranja Monika Feher.

Raduje ih i to što su na kampiranju bili i izviđači iz UI Slavonski hrast. Izviđački instruktor Darko Miklavčić Leo naglašava važnost sigurnog izvođenja radionica na prvom mjestu, gdje se s djecom prvo dogovara i obučava, a zatim i izvodi. Zadovoljstvo im je vidjeti kako djeca uspješno izvršavaju svoje zadane aktivnosti poput plivanja, ronjenja, veslanja, penjanja po užadi, pa čak i osnovnih vještina upotreba alata da bi napravili police i ostale šatorske i logorske patente. Dodaje kako je izviđačko kampiranje kruna cjelogodišnjeg rada s djecom i mladima i da ona djeca koja su uključena u izviđaštvo kroz duži period zaista osjete benefite u životu.

Predzadnji dan kampiranja izviđači su proveli van kampa obilazeći Nacionalni park Brijuni i upoznavajući ljepote naše Hrvatske.

Puni lijepih uspomena i usvojenih novih vještina vratili su se u Osijek 6. kolovoza u jutarnjim satima, no već dva dana nakon dva su buduća volontera Izviđačkog kluba Javor Osijek (Petar i Filip) otputovali u Lovinac (Lika) u Šumsku školu za izviđačke voditelje u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske.

Iako je izviđačko logorovanje ”kruna ljetnih izviđačkih aktivnosti”, izviđači su ovoga ljeta prije Rovinja sudjelovali i na 3. Smotri izviđača Federacije Bosne i Hercegovine na Boračkom jezeru, na natjecanjima u Temerinu i Šabcu u Srbiji, bili su na kupanju u Veliko, ali isto tako planiraju do kraja ljeta otići na još nekoliko izviđačkih susreta i natjecanja.

U kolovozu im slijedi još Susret volontera kluba tijekom kojega će odraditi evaluaciju uspješnosti rada, kao i pripremu za novo izviđačko razdoblje koje počinje u rujnu. Početkom nove školske godine počinje i nova izviđačka godina.

Osječki izviđači, članovi Izviđačkog kluba Javor Osijek i Udruge izviđača Slavonski Hrast, pozivaju svu zainteresiranu djecu i mlade da im se pridruže u rujnu i započnu svoju izviđačku avanturu.

Više informacija o radu izviđačkih udruga u Osijeku može se pronaći na njihovim društvenim mrežama i web prostoru.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest