Ulaznicama od koncerta tiskali časopis Essehist

Udruga studenata povijesti osječkog Filozofskog fakulteta ili ISHA Osijek (Međunarodna organizacija studenata povijesti) jedna je od najaktivnijih studentskih udruga na Sveučilištu J. J. Strossmayera.

Uz brojne aktivnosti, posebno su ponosni na Essehist. Naziv je to stručnog časopisa koji ISHA Osijek izdaje u 150 primjeraka. Zadnji je broj Essehista ugledao svjetlo dana u rujnu 2010., a tema je bila Osijek kroz povijest.

Treći broj je gotov, planirali smo ga izdati u listopadu prošle godine, no nedostajalo nam je 3.000 kuna da bismo zatvorili financijsku konstrukciju. Zato smo 1. ožujka organizirali dobrotvorni koncert u klubu Medium, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenili smo za tiskanje časopisa Essehist – kaže Loredana Fabijanić, predsjednica ISHA-e Osijek.

[inset side=right]ISHA djeluje na Filozofskom fakultetu, ima 35 članova, a bogato ilustrirani i tematski zanimljiv časopis Essehist izdaju jedanput godišnje[/inset]Na koncertu su nastupili alternativni bendovi različitih žanrova. To su: osječki Invader i Hellhound blues band te Why? iz Donjeg Miholjca, objašnjava tajnica udruge Tihana Sedlar, a od ulaznica, koje su se prodavale po cijeni od 10 kuna, i uz dobru posjećenost koncerta, uspjeli su prikupiti 1.340 kuna. Uz pomoć Filozofskog fakulteta i Studentskog zbora Sveučilišta J. J. Strossmayera uspjeli su zaokružiti financijsku konstrukciju i prikupiti potreban iznos za tiskanje, a zahvalni su i klubu Medium što im je besplatno ustupio prostor.

ISHA djeluje na Filozofskom fakultetu, ima 35 članova, a bogato ilustrirani i tematski zanimljiv časopis Essehist izdaju jedanput godišnje. U prvom su se broju bavili totalitarnim režimima, u drugom poviješću Osijeka, a za treći su broj, o temi Revolucija, priredili gotovo 40 radova. S obzirom na to da je u časopisu mnogo vrijednih i kvalitetnih radova vezanih uz povijest, zanimljiv je učenicima, studentima, profesorima, ali i svima onima koji se iz hobija ili posla bave poviješću. Stoga naši sugovornici pozivaju Grad i sponzore da ih podrže, jer ako ne budu skupili dovoljno novca za tiskanje, morat će smanjiti broj stranica i tiražu.

Članovi uredništva Essehista Hrvoje Pavić i Zvonimir Glavaš dodaju da već pripremaju četvrti broj, ali i organiziraju tribine, od kojih je veliku pozornost javnosti privukla ona naslovljena Što je sve Slavonija, te sudjeluju na međunarodnim skupovima studenata povijesti.

Najveći nam je problem financiranje. Sudjelovanje na međunarodnim skupovima plaćamo sami. Željeli bismo biti domaćini takvog skupa jer smatramo da je to izvrsna promocija našeg sveučilišta i grada kao turističkog središta. No ni to ne možemo bez novca – zaključuju naši mladi sugovornici te najavljuju predstavljanje trećeg broja časopisa Essehist u utorak, 20. ožujka, u 18 sati na Filozofskom fakultetu.


Tekst: V.Latinović (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari