Đelo od GISKO predstavlja nove naslove u Knjižnici [3]

U želji da knjiga dobije status koji joj pripada u modernom društvu, u 2012. se godini u Hrvatskoj pokreće manifestacija Noć knjige.

U želji da knjiga dobije status koji joj pripada u modernom društvu, u 2012. se godini u Hrvatskoj pokreće manifestacija Noć knjige. Taj dan, 23. travnja od 18.00 sati do 01.00 sat iza ponoći, na Međunarodni dan knjige i autorskih prava, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek pripremila je bogat i zanimljiv kulturni program na koji vas pozivaju.

[span class=doc]POGLEDAJTE: Đelo od Gisko predstavlja nove naslove u Knjižnici [2][/span]

[span class=doc]POGLEDAJTE: Đelo od Gisko predstavlja nove naslove u Knjižnici [1][/span]

Jedna je od gošći na spomenutoj manifestaciji i Mani Gotovac čiju vam novu knjigu, ”Fališ mi: Jesen/Ljeto”, predstavljamo kao novi hit naslov na našim policama. Godine 2010. s golemim je uspjehom objavljena prva knjiga autobiografskog romana ”Fališ miMani Gotovac, koja je donijela poglavlja Proljeće/Zima. U nastavku romana, autorica govori o bolesti malodobne kćeri Ane, tragičnom ishodu, popraćenom bolnom i dramatičnom bitkom za život djeteta, rasap obitelji, traumu majke, njezin psihički slom i nastojanje da se izvuče iz teške depresije. To je priča žene kojoj su teatar i spektakl u venama, koja se potpuno posvećuje svojim glumcima i kazališnoj magiji, možda i kao svojevrsnoj kompenzaciji za duboku osobnu, majčinsku traumu.

Za roman ”Kalendar MajaZorana Ferića, još jednog velikana hrvatske pisane riječi i pisca koji je zaslužio sve nagrade koje je dobio, možemo reći da nikada nije razočarao čitatelje te ih je znao dobrano ”protresti” svojim tematskim sklopovima i životnim svjetonazorom u proznim tekstovima. Roman koji je nastajao šest godina, a intenzivno se očekivao barem posljednjih godinu-dvije, ”Kalendar Majaroman je odrastanja. Pratimo tri dječaka koja odrastaju u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. ”Kalendar Maja” je roman o ljubavi i njenim demonima, ljubavi koja dolazi u najrazličitijim pojavnim oblicima i intenzitetima. Čitamo priču o Tihomiru i Senki od gimnazijskih dana do starosti. To je i roman o seksu, o žudnji koja nas ispunjava i uništava. I roman o prolaznosti, o vremenu koje ne oblikuje samo sadašnjost nego mijenja i prošlost. Ukratko, velik roman!


Umberto Eco u novom romanu ”Praško groblje” povezuje šaroliku paletu likova i pripadajućih im karaktera koji u konačnici čine izrazito zanimljivo djelo, čitljivo u jednom dahu. U romanu nailazimo na histeričnu sotonisticu, opata koji dvaput umire, nekoliko leševa u jednom pariškom odvodu, krivotvoreni Dreyfusov bordereau za njemačko veleposlanstvo, postupni rast krivotvorine poznate kao Protokoli sionskih mudraca koja će Hitlera nadahnuti na logore istrebljenja, jezuite koji spletkare protiv masona, masone, karbonare i mazinijevce koji dave svećenike njihovim crijevima, planove pijemonteških, francuskih, pruskih i ruskih tajnih službi, pokolje u Parizu u doba Komune kad se jedu miševi, ubode bodežom, lažne brade, lažne bilježnike, lažne oporuke, dijabolična bratstva i crne mise. Sve u svemu, zanimljiv roman.

U nastavku predstavljamo dva romana prepuna avanture i romantike. Prvi među njima jest ”Princ tameCarlosa Ruiza Zafona. Dok Drugi svjetski rat hara Europom, ekscentrični urar i izumitelj, otac glavnog junaka Maxa Carvera, odluči preseliti svoju obitelj iz grada u maleno mjesto na obali. Ali tek što su stigli, počinju iskrsavati čudnovate i neobične stvari. Max otkriva vrt prepun jezovitih kipova, njegovu mlađu sestru opsjedaju zastrašujući glasovi, a kutija starih obiteljskih filmova otvara prozor u prošlost. Najviše ih uznemiruju glasine o prvim vlasnicima kuće, čiji je sin misteriozno nestao. Kada Max, njegova starija sestra Alicia i njihov novi prijatelj Roland odluče istražiti prošlost, otkrivaju strašnu priču o Princu Magle, čija sjena izlazi noću da poravna stare račune, a nestaje s prvim svitanjem…

Roman, ”Vremenska karta”, Felixa J. Palme stvara maštovitu i uzbudljivu povijesnu fantaziju, priču punu ljubavi i pustolovina kojom odaje počast počecima znanstvene fantastike i odvodi čitatelja na putovanje kroz vrijeme u očaravajući viktorijanski London. Zahvaljujući nevjerojatnom broju izuma ljudi, vjeruju da znanost može nemoguće učiniti mogućim. U takvoj atmosferi otvaraju se vrata poduzeća ”Vremenska putovanja Murray”, spremnog ostvariti nedosanjani san čovječanstva: putovanje kroz vrijeme, čežnju koju je godinu dana prije pobudio pisac H. G. Wells svojim romanom Vremenski stroj. Čovjeku 19. stoljeća iznenada je omogućeno da otputuje u 2000. godinu. Claire Haggerty tako proživljava izvanvremensku ljubavnu priču s muškarcem iz budućnosti, a Andrew Harrington pak želi otputovati u prošlost, u 1888. godinu, kako bi voljenu ženu izbavio iz šaka Jacka Trbosjeka. Ali što se događa kada izmijenimo prošlost? Može li se povijest ponovo napisati?

Prigodnu knjigu za razdoblje u kojem živimo nalazimo u naslovu ”Lordovi financija : [bankari koji su slomili svijet] / Liaquat Ahamed”. Uzbudljiva je to knjiga koja govori o međuzavisnosti financija, politike, znanosti, svjetskih kriza i kaosa različitih vrsta, povoda i posljedica. Tim procesima, uz političare, upravljali su financijski eksperti, ponajviše bankari centralnih banaka i vodećih poslovnih banaka na način da su štitili interese vlastitih zemalja. Financial Times i Goldman Sachs proglasili su djelo Lordovi financija (Lords of Finance) knjigom godine, a autor knjige Liaquat Ahamed dobitnik je Pulitzerove nagrade.

Za sve ljubitelje fantastike, najnoviji je roman najpoznatije njemačke spisateljice za mlade ”Aprylinne Pike”. Nakon što je roman ”Krila” postao najprodavanija knjiga za mlade na listi New York Timesa, Aprylinne Pike piše ”Čarolije” u kojima se nastavlja pustolovina jesenske vile Laurel. U romanu kojeg ovom prilikom predstavljamo ”Iluzije”, trećem nastavku serijala o vili Laurel koja, odrastajući među ljudima, nastoji spasiti vilinski svijet od trolova, ljudi pa i drugih vila saznaje da sve ono što je naučila na vilinskoj Akademiji u Avalonu nije potpuna istina. Neprijatelj opasniji no što je mislila. U ovoj bajkovitoj priči o čarolijama, ljubavi i opasnosti, sve što ste mislili da znate o vilama zauvijek će se promijeniti.

Hrvatska izdavačka kuća Fibra počela je objavljivanjem stripa ”Daredevil”, serijala iz nešto novijeg razdoblja, a prvih pet koji su izašli ovog ožujka napisao je Frank Miller. Svih pet nastavaka potražite na policama GISKO. ”Daredevil” jedan je od kultnih superjunaka proizašlih iz Marvelove radionice, kojeg su davne 1964. godine kreirali slavni scenarist Stan Lee i crtač Bill Everett. Poslije nekoliko faza u razvoju ovog lika, moderna verzija ovog serijala započela je 1979. godine kada je na čelo tima došao upravo Miller. Novi negativci, borci protiv organiziranog kriminala, sami kriminalci, sve su to noviteti koji su uvedeni u nove nastavke ovog serijala.

Pregled novih naslova završavamo fantastičnom serijom HBO-a, koja je dosad osvojila dva Emmyja, Zlatni globus i niz drugih priznanja. Temeljena na uspješnoj seriji knjiga ‘‘Pjesma leda i vatreGeorgea R. R. Martina, ova ekranizacija smještena je u svijet gdje se ljeto proteže desetljećima, a zima može trajati cijelu vječnost. Od intrigantnog juga i divljih istočnih zemalja, pa sve do zamrznutog sjevera i drevnog Zida koji štiti kraljevinu od misterioznih mračnih sila, snažne obitelji Sedam Kraljevstava nalaze se u bitki za prijestolje. To je priča o licemjerju, časti i izdaji u krugovima plemića predanih osvajanju. Ta fantastična serija dosad je osvojila dva Emmyja, Zlatni globus i niz drugih priznanja, a Hrvatima je postala posebno zanimljiva nakon što je druga sezona serijala snimljena na dubrovačkim zidinama. Kompletnu prvu sezonu ”Igra prijestolja” možete potražiti u Medioteci Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Đelo od Gisko predstavio vam je dio naslova koji su pristigli u Knjižnicu, dok ostale možete svakodnevno pratiti na Facebook profilu: Gisko Knjižnica.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari