Tjedan kršćanske kulture u Osijeku, Vinkovcima i Slavonskom Brodu

Kulturno-znanstvena manifestacija Tjedan kršćanske kulture, koja se u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca peti put održava u tri slavonska grada - Slavoncima nudi niz sadržaja kršćanske inspiracije.

Kulturno-znanstvena manifestacija Tjedan kršćanske kulture, koja se u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca peti put održava u tri slavonska grada – Osijeku, Vinkovcima i Slavonskom Brodu – Slavoncima nudi niz sadržaja kršćanske inspiracije želeći na taj način pridonijeti bogatstvu i kvaliteti kulturne ponude.

Pod motom “Vjeruj da bi spoznao, spoznaj da bi vjerovao”, svečano je otvorenje planirano za nedjelju, 3. lipnja, u 18.30 u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, uz nastup Akademskog zbora bazilike Srca Isusova u Zagrebu “Palma”, a na programu je Mozartova “Missa brevis”. Ostatak programa odvijat će se prema već uhodanom konceptu, tj. nudi izložbe, koncerte, okrugle stolove, projekcije, znanstvene tribine, pjesničko-glazbene večeri, napomenuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mladen Milić, predsjednik Udruge.

Već treću smo se godinu odvažili organizirati Tjedan u tri grada, iako je to prilično zahtjevno, jer mislimo da to zaslužuju i trebaju, publika je to prepoznala, a i mi njih. Nije riječ o masovnom događanju, no mi i ne idemo za kvantitetom, nego za kvalitetom”, ističe Milić.

Svake im je godine jedan citat iz djela sv. Augustina (zaštitnika Udruge) moto, a ove je to godine “Vjeruj da bi spoznao, spoznaj da bi vjerovao”.

“Lajtmotiv Tjedna je vjera, uoči proglašenja Godine vjere u Katoličkoj crkvi”, pojasnio je Mladen Milić.

Od mnogih programa Ružica Pšihistal, dopredsjednica Udruge, istaknula je okrugle stolove intonirane temom vjere koji otvaraju vjeru u suvremenom obzorju – O vjeri i pučkim vjerovanjima, Katolički intelektualac u Crkvi i društvu. Kako tribine ne bi imale monološki, nego dijaloški oblik, kako bi bile zanimljive, birali su sudionike možda i suprotstavljenih svjetonazora.

Među sudionicima su istaknuti i genetičar Tomislav Domazet Lošo te mladi filozof Igor Mikecin (Vjera u znanosti), koji će svatko sa svog aspekta govoriti o vjeri. Treći član tribine je Hrvoje Vrčić, s Medicinskog fakulteta, član Povjerenstva za izradu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Kao zanimljivu Pšihistal je izdvojila i izložbu akademskog slikara Ivana Domca (4. lipnja u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”), rođenog Brođanina, značajnog predstavnika hrvatskog intimizma. Iako nema previše eksplicitnih religioznih motiva, odabran je upravo zbog intimizma, koji nam nedostaje jer nam je ovo postmoderno vrijeme ukralo intimu, smatra Ružica Pšihistal.

Izložba fotografija Zvonimira Atletića (Osijek, 4. lipnja, 19 sati, Muzej Slavonije) nosi naslov “Majka Terezija izbliza”. Da ne će sve biti u duhu književnosti i slikarstva, svjedoči i glazbeni program, točnije, koncert poznatog lutnjista, fra Antuna Mrzlečkog, koji će 7. lipnja, u 19 sati u brodskom franjevačkom samostanu zatvoriti tamošnji dio manifestacije. Program donosi i projekciju dokumentarnih filmova o hrvatskoj glagoljici, uz nazočnost akademkinje Anice Nazor i Susanne Čaić.

[blockquote]OBLJETNICE CESARIĆA I ŠOPA
Prema procjeni dopredsjednice Udruge, Ružice Pšihistal, dvije su obljetnice koje zavrjeđuju biti izdvojene iz progama – 110. godina rođenja Dobriše Cesarića (koji ima i značajno osječko razdoblje i smatramo ga i osječkim pjesnikom) te 30 godina od smrti njegova suvremenika Nikole Šopa. Pripremaju recital u izvedbi glumca osječkog HNK Vjekoslava Jankovića i violinista Kirila Naumova u Osijeku 5. lipnja, u 19.30 sati u Muzeju Slavonije te u Vinkovcima 8. lipnja, u 19 sati u Gradskoj knjižnici. To su ujedno i najposjećeniji programi, napominje prof. Pšihistal.[/blockquote]

Narcisa VEKIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari