Velika manifestacija

Hrvatski film miljenik je publike na održanom 22. Gastro film festivalu

PR

Prvi smo puta imali priliku prikazati filmove iz Japana i Australije, a publika je mogla uživati u raznim žanrovima – od igrane komedije do animiranog filma

Osijek je već 22. puta na jednu večer postao filmski pregled svijeta u kratkoj formi.

Naime, u subotu, 13. srpnja na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek održan je 22. Gastro film festival, u sklopu programa Osječkog ljeta kulture.

Gastro film festival međunarodni je festival kratkometražnih filmova svih žanrova o hrani i piću i filmova u kojima se hrana i piće manje ili više izravno pojavljuju. Ove su godine filmovi na festival pristizali sa četiri kontinenta (Azija, Europa, Južna Amerika i Australija).

Od pristiglih filmova, u natjecateljski program odabrano je 11 filmova iz osam zemalja. Prvi smo puta imali priliku prikazati filmove iz Japana i Australije, a publika je mogla uživati u raznim žanrovima – od igrane komedije do animiranog filma.

Filmom se pričalo o otuđenju, obiteljskim odnosima, tugovanju, oprašanju od dragih osoba, prijateljskim odnosima, odrastanju, seksualnosti, društvenoj odgovornosti, osvještenosti, toleranciji, mogućim vizijama budućnosti… Bilo je tu i filmova koji su nas rastužili i nasmijali, ali i potaknuli na razmišljanje o svijetu u kojemu živimo te našoj ulozi i odgovornosti u promjenema koje se događaju oko nas.

Osim tradicionalnih kokica, Kulturni centar Osijek pobrinuo se da se, uz filmsku priču, poveže i doživljaj za osjetilo okusa. Naime, uz svaki su film bili ponuđeni tematski povezani zalogajčići u kojima je publika po želji mogla uživati tijekom same projekcije ili na samom kraju, nakon odgledanog cijelog festivalskog filmskog programa.

Publika je i ovaj puta pokazala da postoji zanimanje za ovim tipom kvalitetnog i malo drugačijeg filmskog programa koji inače nisu u mogućnosti pogledati.

Prosudbeni žiri bio je u sastavu: Damir Tomić (predsjednik), Željko Balog i Aleksandar Muharemović.

Nakon festivalske projekcije, Aleksandar Muharemović ispred prosudbenog žirija objavio je nagrađene filmove te čestitao svim autorima; kako nagrađenima, tako i onima čiji su filmovi ušli u službenu konkurenciju festivala.

Nagrađeni su filmovi sljedeći:

1. nagrada

”Finski paranoidni san” (Sueño Finlandés y paranoico)

Jimena Aguilar, Argentina

2. nagrada

”Njemački inat”

Silva Ćapin, Hrvatska

3. nagrada

”Nedostajanje (Brak)”

Paweł Prewencki, Poljska

Nagrada publike

”Njemački inat”

Silva Ćapin, Hrvatska

I publika je imala priliku odabrati svoga favorita. Film je hrvatske autorice najviše oduševio prisutne.

Direktor Gastro film festivala Branko Hrpka zahvalio je svima koji su festival pratili i podržavali tijekom protekla dva destljeća, kao i svim autorima koji su svojim radovima do sada sudjelovali te je sve pozvao na dvadeset i treće izdanje Gastro film festa.

Organizatore veseli činjenica da se ovom manifestacijom diljem svijeta razvija svijest da se Hrvatsku, Osječko-baranjsku županiju i grad Osijek, osim kao turističku destinaciju, može doživjeti, barem na jednu večer, kao filmsku destinaciju koja s nestrpljenjem iščekuje buduće domaće i strane filmske autore i goste festivala.

Organizator je festivala Video klub ”Mursa”, a program je realiziran uz podršku Osječkog ljeta kulture i Kulturnog centra Osijek te financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Osječko-baranjske županije i Zajednice tehničke kulture OBŽ.

Medijski su pokrovitelji STV Televizija Slavonije i Baranje, Osijek031.com i Tranzistor.hr. Zahvaljujući privatnoj donaciji, i ove su godine filmovi bili podnaslovima prevedeni na hrvatski jezik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari