Važna tema

U đakovačkim i valpovačkim knjižnicama održana predavanja o mentalnom zdravlju

PR

Odaziv i komentari prisutnih govore o tome kako je važno progovarati o mentalnom zdravlju te koliko je ljudima potrebna podrška u brizi o mentalnom zdravlju kako njih samih, tako i udomiteljima te djeci i odraslima

Prekjučer u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice u Valpovu održano je predavanje na temu ”Četiri stupa roditeljstva: Roditeljsko vodstvo i postavljanje granica”. Predavanje je pripremila i održala stručna radnica Martina Špaček, dipl.psih. i prof., savjetnica.

Svrha predavanja bila je unaprijediti razumijevanje roditelja i svih onih koji sudjeluju u odgoju djece o značenju roditeljske strukture i granica u odnosu s djetetom, posebice o važnosti prepoznavanja osobnih granica roditelja i djeteta te kroz primjere razvijati komunikacijske vještine koje roditeljima mogu pomoći u uspješnom vođenju djece u svakodnevnim situacijama.

Predavanju je prisustvovalo 14 sudionica koje su izrazile zadovoljstvo predavanjem, odabranom temom, životnim primjerima u kojima su se pronašle, kao i želju za nastavkom pružanja podrške roditeljima na ovaj način.

”Jako sam zahvalna što sam dobila priliku poslušati predavanje jer kao roditelj dvogodišnjaka stvarno u nekim prilikama ne znaš što bi i trebaš savjet”, rekla je jedna od sudionica.

Predložene su i neke nove teme poput odnosa roditelja i adolescenata, roditeljske uloge u sukobima braće i sestara ili ”mindfulness”-a.

Dan nakon s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo, a u suradnji s Obiteljskim centrom i Područnom službom Osječko-baranjskom održano je predavanje na temu ”Povezati se i ostati svoj”. Predavanje je održala Nikolina Popadić, mag.act.soc., stručna radnica i apsolventica geštalt psihoterapije. Specifična tema predavanja odnosila se na znanja o traumi te povezanosti sa samima sobom kroz prizmu traume, autentičnosti i privrženosti, s posebnim naglaskom na udomitelje i njihov susret sa problemima na koje nailaze.

Prvo je to u nizu predavanja u suradnji s Obiteljskog centra, Područne službe Osječko-baranjske i Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo, a u sklopu Dana za mentalno zdravlje koje Gradska knjižnica i čitaonica u Đakovu održava svaki mjesec. U suradnji sa Županijskim timom za udomiteljstvo, na predavanje su pozvani i udomitelji s područja Đakova, a dio njih se pozivu i odazvao.

Na kraju predavanja stručne suradnice Nikolina Popadić, mag,act.soc. i Martina Špaček, dipl.psih.-prof., savjetnica upoznale su prisutne s radom i uslugama Obiteljskog centra, informirale na koji način se mogu javiti te s kojim životnim teškoćama i problemima te smo rekli par riječi o udomiteljstvu nakon koje su prisutni pozvani da u svojim sredinama informiraju prijatelje i članove obitelji o udomiteljstvu.

Prisutni su kroz evaluacijske upitnike iskazali zadovoljstvo predavanjem, ali i interes da se o svakoj od tema malo detaljnije posvetimo te da se o temama traume, auteničnosti i privrženosti detaljnije i ”dublje” govori, te su iskazali potrebu da se govori o temama stresa, anksioznosti i usamljenosti te rada na sebi i edukacije o psihoterapijskim pravcima.

Odaziv i komentari prisutnih govore o tome kako je važno progovarati o mentalnom zdravlju te koliko je ljudima potrebna podrška u brizi o mentalnom zdravlju kako njih samih, tako i udomiteljima te djeci i odraslima koji se nalaze u udomiteljstvu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari