Kultura / Ostalo-Kultura

završeno prvo izdanje

Panonski festival knjige pokazao kako Osijek cijeni knjigu pisanu riječ

Panonski festival knjige pokazao kako Osijek cijeni knjigu pisanu riječ
Dubravka Petric/PIXSELL

Organizacijski tim Panonskog festivala knjige zahvaljuje svim posjetiteljima, izlagačima, autorima, moderatorima programa i drugima

Festival koji je željno iščekivan u regiji, uspješno je priveden kraju. Srećom po brojne posjetitelje sajma samo za ovu godinu. Panonski festival knjige Osijeku je donio mnogo toga dobroga, kako za kulturu grada i regije, tako i za gospodarstvo i turizam. Javnosti je poslana slika Osijeka kao mjesta koji cijeni knjigu i pisanu riječ i grada koje je jedva dočekao ovakav Festival. Potvrdu navedenom dali su i brojni posjetitelji Festivala kojih nije nedostajalo, stizali su iz Osijeka, Osječko-baranjske županije, dugih županija ali i iz inozemstva. Veliki je to uspjeh za Festival koji se prvi put održao ove godine, a već je postao prepoznatljivo mjesto susreta, mjesto na kojem se pokazuju emocije i ljubav prema knjizi.

Da ne pretjerujemo otkrivaju nam i sami posjetitelji koji redom biraju samo lijepe riječi za organizaciju, izlagače i ponudu naslova. Klara Vargović ističe zadovoljstvo što se ovakav Festival prvi put organizira u Osijeku jer je do sada morala ići u Zagreb, na sajam knjiga Interliber. Na Panonskom je festivalu bila dva puta tijekom ovih pet dana. Sve je jako lijepo organizirano, mirno je, glazba u pozadini lagano svira i poziva posjetitelje da bezbrižno uživaju dok prelistavaju knjige i uživaju u ponudi koja nije zanemariva. Klarin partner Igor priželjkuje Festival knjige više puta godišnje kako bi češće mogao uživati u ovakvoj ponudi na jednom mjestu. Festival je lijepa nadogradnja postojećoj ponudi za sve oni koji vole čitati jer Osijek ima nekoliko knjižara i knjižnicu koja je uvijek puna što pokazuje da Osječani vole čitati ali i da žele popuniti svoje privatne zbirke. Kada je riječ o popustima oboje se slažu da uvijek može bolje ali i da svatko može pronaći nešto za svoj džep. Nikolina Baškarad također ističe mir i ugodnu atmosferu koja svakom omogućava da pronađe redak koji mu se sviđa, odabere knjigu i zadovoljan ode kući. Htjela bi da Festival i u budućnosti ostane u ovim okvirima, intiman i topao. Za izjavu smo zamolili i Vladimira Hama, intendanta HNK-a u Osijeku ali ovoga puta u ulozi posjetitelja. Ističe kako Osijek kao veliki grad ovakav Festival i više nego zaslužuje. Kako i sam voli čitati smatra kako je velika prednost što se na jednom mjestu može pronaći puno toga što većinu čitatelja može zanimati. Većina njegovih prijatelja i članova šire obitelji već je bilo na Festivalu nekoliko puta, uostalom kao i on sam. Mi smo ga ovoga puta susreli u pratnji kćeri koja je i sama zadovoljno nosila vrećicu sa svojim knjižnim ulovom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada je riječ o izlagačima iz Školske knjige kažu kako je Festival svakako ispunio njihova očekivanja, osobito jer je riječ o sajmu koji se održava po prvi puta. Navode kako je Festival ponudio zaokruženu priču u kojoj zadovoljni mogu biti svi, od organizatora, preko izlagača do publike. Vjeruju i nadaju se kako će se na Festivalu naći i sljedeće godine što je još jedan pokazatelj njihova zadovoljstva. Izdavačka kuća Hena com napravit će sve da i sljedeće godine budu na sajmu jer je ovaj premašio sva njihova očekivanja. Kao izdavaču Festival im je donio direktan kontakt s publikom, omogućio im da osluškuju njihove želje, a kako su zadovoljni i prodajom, smatraju da dobro prate čitateljske potrebe. Mlada, ali zbog broja izdanih primjeraka nikako mala izdavačka kuća Prof&Graf navodi kako je Festival i premašio njihova očekivanja. Bez straha su se odlučili na Festivalu pokazati svoja izdanja dok im je malu zabrinutost predstavljalo relativno kasno medijsko najavljivanje Festivala. No posjetitelji dolaze, kupaca ima, čini se da su svi čuli za sajam. Ipak, za sljedeću godinu priželjkuje informacije za same izlagače što je ranije moguće kako bi se na vrijeme mogli pripremiti. Sve ostalo kada je riječ o organizaciji smatraju besprijekorno odrađenim, uostalom kao i brojni drugi izlagači kao što su Medicinska naklada, Mozaik knjiga, Profil knjiga, Znanje i drugi.

Valja naglasiti kako je izdavačka kuća Znanje za vrijeme trajanja Panonskog festivala knjige otvorila novu knjižaru u Osijeku što je još jedna dodana vrijednost poticanja čitanja i pokazatelj da Osijek priželjkuje nove knjižare, suvremenu namjenski građenu knjižnicu i naravno, novo izdanje Festivala.

Ništa manje zadovoljstva ne pokazuju ni organizatori. Mišo Nejašmić kao jedan od organizatora Panonskog festivala knjige navodi kako je sajam premašio brojna očekivanja, osobito ona koja se odnose na broj publike. Iako im ovo nije prvi ovakav sajam koji organiziraju, ovaj broj posjetitelja očekivali su tek za sljedeću godinu. Ovakav tip Festivala zahtjeva složenu organizaciju u koju je uključen velik broj stručnjaka od koji svaki zna što mu je posao i koji je pomogao da se u skladnom organizacijskom ozračju izvuče ovakav projekt. Stoga ispred organizacije zahvaljuje svima koji su pomogli u provedi prvog Panonskog festivala, izlagačima ali i publici i posjetiteljima koji su u uistinu velikom broju podržali Festival svojim dolaskom. Sve naravno ne bi bilo moguće bez velike potpore Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i domaćina, Grada Osijeka. Ana Marić Laušin, članica programskog odbora Panonskog festivala knjige ističe kako je velika stvar što je Osijek dobio svoj festival knjige koji sam po sebi već donosi velik značaj za čitateljsku publiku i kulturu općenito. Posjećenost je bila velika, svaki od posjetitelja mogao je pronaći svoju vezu s knjigom, od najmlađih posjetitelja do onih starijih. Svi su također mogli uživati u brojnim programima kojih nije nedostajalo kako za djecu i mlade tako i za odraslu publiku. Iako vrlo izazovno razdoblje, cijeli ovaj organizacijski proces donio je iznimne rezultate koje u konačnici potvrđuje broj posjetitelja na svim provedenim programima. Zaključnu emociju i misao Festivala donosi Ivana Šojat, književnica i članica programskog odbora. Dojma je da je postignuto sve što su zamislili, čak i sve ono što su sanjali da bi mogli postići. Festival je premašio nadanja organizacije, pokazao je da itekako ima smisla i da je Panonska, Slavonska, Osječka… publika željna ovakvih programa.

"Organizacijski tim Panonskog festivala knjige zahvaljuje svim posjetiteljima, izlagačima, autorima, moderatorima programa, Ministarstvu kulture i medija, Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Osijeku i svima ostalima koji su pomogli u realizaciju ovog festivala, a poglavito medijima koji su bili glas i zvuk da se vijest o prvom Panonskom festivalu knjige prenese što je dalje moguće. Veliko hvala svima. Uživajte u knjizi i čitanju, pozdrav do novog susreta s knjigama", poručuju organizatori.


Izdvojeno

Reci što misliš!