velike brojke

Slovaci u Jelisavcu svečano proslavili velike obljetnice

PR

Slovaci su u Jelisavcu proslavili 135 godina od dolaska Slovaka u mjesto Jelisavac i 30.obljetnice Matice slovačke Jelisavac te s 20.Dana Slovaka-Večeri korbačika

Matica slovačka Jelisavac i SKUS „Ivan Brnjik Slovak” bili su proteklih dana domaćini “20. Dana Slovaka u Jelisavcu – Večeri korbačika”. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Saveza Slovaka RH, Grada Našica, Turističke zajednice Grada te Vijeća Mjesnog odbora Jelisavac. Uz bogat kulturno-umjetnički program posjetitelji su uživali u korbačiku-slovačkom specijalitetu od sira.

Program je održan na pozornici pokraj Kulturnog centra Slovaka, a prije no što su kulturno-umjetnička društva pokazala svo bogatstvo svojih nošnji, pjesmama, plesova i običaja, gostima su dobrodošlicu poželjeli saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, gradonačelnik Krešimir Kašuba, Ivana Ligda, predsjednica Mjesnog odbora Jelisavac te Danijel Kubala, predsjednik Matice slovačke Jelisavac. Svečanosti su bili nazočni i Branka Baksa, tajnica Saveza Slovaka u RH, Ana Kanđera-Legčević, predsjednica Vijeća nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije, Ines Resler, direktorica Turističke zajednice Grada Našica i drugi gosti te brojna publika.

Gradonačelnik Kašuba istaknuo je važnost slovačke nacionalne manjine za grad Našice jer, kako je rekao, upravo ona svojom kulturom, običajima i organiziranjem ovakvih događanja obogaćuje društveni i kulturni život našičkog kraja:

“Za Našice često kažem da je centar Slovaka u RH. Na našem području djeluju dvije Matice slovačke i dva kulturno-umjetnička društva. Posebno mi je drago što smo s gradom Šal’a iz Slovačke ove godine potpisali sporazum prijateljstva zahvljujući Oldtimer klubu Našice koji ima prijateljske odnose s oldtimer klubom iz ovog slovačkog grada – izjavio je gradonačelnik Kašuba koji je ujedno i otvorio ovogodišnju manifestaciju”, rekao je Kašuba.

Vladimir Bilek zahvalio je svima koji su sve ove godine čuvali običaje i kulturu Slovaka čime su svakako pridonijeli razvoju i grada Našica, ali i Osječko-baranjske županije.

Posebnu zahvalu Danijel Kubala uputio je bračnom paru Slađani i Darku Kuricu koji su poznati po izradi skulptura od slame koje svake godine postavljaju na ulazu u Jelisavac, a ove godine prigodno su ih obukli u slovačke narodne nošnje kako bi i na ovaj način podsjetili na 135 godina prisutnosti Slovaka na ovim prostorima.

U folklornom dijelu programa, uz domaćine, SKUD “Ivan Brnjik Slovak”, nastupili su MS Markovac Našički, FS Šal’an iz Slovačke, MS Miljevci, SKUD “Braća Banas” Josipovac Punitovački, Češka beseda Končanica, MS Ilok i HKD “Podgoračani” iz Podgorača.

Ovogodišnji Dani slovaka i Večer korbačika održani su u sklopu proslave 135. obljetnice dolaska Slovaka u mjesto Jelisavac i 30. obljetnice osnutka Matice slovačke Jelisavac.

Slovačka nacionalna manjina uključena je u sva područja života

Na povijest, ali i današnje aktivnosti Slovaka u Republici Hrvatskoj podsjetila nas je Branka Baksa, članica Savjeta za nacionalne manjine RH i tajnica Saveza Slovaka, središnje organizacije koja okuplja Slovake u RH. Savez je osnovan 1992. godine i okuplja 15 matica s područja cijele Hrvatske. Njeguju kulturni amaterizam, organiziraju izložbe, ali intenzivno rade i na izdavaštvu. Baksa je napomenula kako imaju odličnu suradnju s kulturno-umjetničkim društvima u Slovačkoj, posebno s mjestima iz kojih su Slovaci doselili na ove prostore.

Jučer obilježeno 30 godina rada Matice slovačke Jelisavac

Povodom 30. obljetnice osnutka, u Kulturnom centru Slovaka u Jelisavcu održana je i svečana sjednica Matice slovačke Jelisavac. Predsjednik Matice Danijel Kubala pozdravio je nazočne i zahvalio svima na predanom radu u proteklih 30 godina, posebno nekadašnjim predsjednicima Vilku Hulaku i Vladi Hulaku. Kubala je podsjetio kako je Matica osnovana 5. lipnja 1994.godine, na inicijativu Tomislava Rajkovića, Tihomira Mohile i prvog predsjednika Vilka Hulaka. -Svojim djelovanjem preko SKUD-a “Ivan Brnjik Slovak” organiziramo kulturna događanja, manifestacije, a preko Vijeća slovačke nacionalne manjine na županijskoj i gradskoj razini nastojimo riješavati probleme u samom mjestu Jelisavac – rekao je Kubala.

Na povijest Matice ukratko je podsjetila tajnica Antonela Gvozdanović, a ovu lijepu obljetnicu čestitali su saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, članica Savjeta za nacionalne manjine RH i tajnica Saveza Slovaka RH Branka Baksa, gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba izrazio je zahvalnost Slovacima koji svojim običajima i životom obogaćuju našu sredinu te rekao kako je ovo prilika za zahvaliti im na njihovom radu: – Svojom kulturom, jezikom i običajima obogaćuju našu zajednicu i promiču ju i izvan granica Hrvatske, posebno u Republici Slovačkoj. Imao sam u svom mandatu priliku osjetiti njihovo gostoprimstvo i zajedništvo, posebno kada sam bio u Staroj Bistrici, u kraju odakle potječu Slovaci iz Jelisavca.

Sjednica je završila podjelom zahvalnica dosadašnjim predsjednicima, tajnicama, članovima te svima onima koji su dali svoj doprinos u radu Matice, a samim time i razvoju mjesta Jelisavac. U sklopu obilježavanja ovih godišnjica u Kulturnom centru Slovaka postavljena je prigodna izložba pod nazivom „Molovanje” koja prikazuje tradicionalno oslikavanje zidova kod Slovaka u Hrvatskoj.

Dvodnevna proslava obljetnica u Jelisavcu, završila je jučer središnjom proslavom 135. obljetnice dolaska Slovaka u ovo mjesto. Započela je prijepodne polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na groblju, a nastavljena je svetom misom u crkvi sv. Elizabete.

U organizaciji Vijeća mjesnog odbora Jelisavac i NK Vihor na nogometnom igralištu je u poslijepodnevnim satima održan prigodan slavljenički program na početku kojega je na dolazak svojih sunarodnjaka u ovaj kraj podsjetila predsjednica Mjesnog odbora Ivana Ligda: “Naši preci su došli iz Slovačke iz siromaštva i gladi, na poziv grofa Pejačevića kako bi za njega krčili šume. Ovdje su formirali naselje s prvim ulicama, a to su bile Ulica Jana Žiške i Bistrička. Kako su se naseljavali i mjesto je raslo, nastajale su nove ulice”.

Dobru zabavu svima je poželio predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar koji se osvrnuo na dolazak Slovaka u ove krajeve: – To su vrijedni i sposobni ljudi koji su ovdje stvorili domove, a donijeli su sa sobom tradiciju, kulturu i običaje i ono najvažnije, svoju radišnost. Hvala vam što svih ovih godina obogaćujete, ne samo ovo mjesto, nego i cijeli našički kraj – rekao je Žagar.

Na predanom radu zahvalila im je i direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler rekavši kako, zahvaljujući čuvanju svoje kulture i tradicije, obogaćuju turističku ponudu grada Našica.

U nastavku zabavnog programa koncert je održao Stjepan Jeršek Štef, a za sve je bila osigurana besplatna voletina. Obilježavanje 135. obljetnice organizirali su Mjesni odbor Jelisavac i NK Vihor Jelisavac.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest