u kulturnom centru

Otvorena velebna koncertna dvorana “Franje Krežme”

Borna Jakšić/Pixsell

Osijek je dobio najveću koncertnu dvoranu istočno od dvorane Vatroslava Lisinskog

U prostorima Kulturnog centra svečano je otvorena nova koncertna dvorana koja nosi ime osječkog violiniste Franje Krežme. Otvorenje su uveličali brojni uzvanici, a među njima i ministrica kulture i medija Nina Koržinek-Obuljen. Upravo je njezino ministarstvo jedno od financijera ove velebne dvorane, najveće istočno od Lisinskog.

Na samom otvorenju 400 uzvanika moglo je poslušati koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije pod ravnanjem maestra Pascala Rophea, a program će se nastaviti i u danima pred nama.

“Kroz ponudu sadržaja i podršku lokalnim umjetnicima bit će poluga za ekonomski razvoj, društvenu povezanost, obrazovanje te promociju identiteta našega grada. Jer glazba je univerzalni jezik koji razumiju svi, jezik koji povezuje, a upravo u ovoj dvorani će biti mjesto gdje će se tim jezikom govoriti, jasno i glasno”, istaknuo je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Ukupna vrijednost izvedenih radova je nešto više od 1,7 milijuna eura, a dvorana ponosno nosi ime najpoznatijeg osječkog umjetnika 19. stoljeća Franje Krežme koji je skladao više od 100 djela.

“Ova dvorana jedan je prostor, infrastruktura koja može biti lijepa sama po sebi. Ali njen značaj su svi oni koncerti koji će se ovdje slušati, festivali koji će ovdje započeti i po kojima će Osijek postati poznat, svi oni europski svjetski glazbenici koji će ovdje nastupati i koji će s lijepim sjećanjima odlaziti iz Osijeka kao što su i do sada, i s još ljepšim”, rekao je ravnatelj KC-a Ivan Kristijan Majić.

“Svi se večeras veselimo, sretni smo i ponosni. Mi smo, čim je gradonačelnik predložio da idemo tu investiciju, odlučili da ćemo podržati Grad. Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo regionalnog razvoja financirali su završetak ove dvorane i evo, nakon Lisinskog dobili smo novu dvoranu, vrlo suvremeno opremljenu i s jako dobrom akustikom. Sve je bilo puno, koncert je bio sjajan, zaista se veselim”, rekla je nakon koncerta ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Gotovo sve pretplate na prvu sezonu u novoj koncertnoj dvorani su već rasprodane, a rasprodana su i tri koncerta iz najavljenog ciklusa za sezonu 2024./2025. pa je očito kako će dvorana itekako zaživjeti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest