GK Beli Manastir jedini predstavnik Osječko – baranjske županije na otoku Hvaru

Na najveći i najznačajniji nacionalni kazališni festival pod ingerencijom Hrvatskog sabora kulture Zagreb, ove se godine prijavilo približeno 150 kazališnih kuća i skupina iz cijele Hrvatske.

Na najveći i najznačajniji nacionalni kazališni festival pod ingerencijom Hrvatskog sabora kulture Zagreb, ove se godine prijavilo približeno 150 kazališnih kuća i skupina iz cijele Hrvatske.

52. po redu Festival hrvatskih kazališnih amatera ove će godine svoje “finale” imati u Starom Gradu na otoku Hvaru od 16. do 20.svibnja. Među mnogobrojnim kazalištima koji prije konačne odluke selektora, prolaze kroz županijske smotre, našlo se i Gradsko kazalište Beli Manastir koje je ujedno jedini predstavnik Osječko – baranjske županije, pa će samnim time direktno predstave igrati pred ovogodišnjim državnim selektorom redateljem doc. Robertom Raponjom.

Belomanastirsko kazalište za državnog selektora pripremilo je dvije kazališne predstave, obje komedije. Predstavu “Sljedeći” američkog pisca Terrencea McNellyja režirao je Branko Katalinić, koji ujedno i glumi u istoj zajedno sa glumicom Ivanom Petković. Ova jednočinka govori o svakodnevnim životnim situacijama budućeg vojnog ročnika, koji je zapravo greškom pozvan na liječnički pregled za vojnu obvezu. Najprije uplašen jer je psiho-fizički sposoban za potencijalni odlazak u rat, pokušava svojim humorističnim ispadima izbjeći vojsku, a nakon što u tome uspije, shvati da mu je povrijeđena “muškost” pa se odluči dokazati kao sposoban muškarac šarmirajući poprilično hladnu i bezosjećajnu liječnicu.

Druga predstava “Na prvoj crti braka” prerađena je urnebesna komedija autorskog dvojca Miroljuba Nedovića i Timošenka Milosavljevića u režiji Daniele Taslidžić Herman. Kako se bračni problemi jedne obitelji riješavaju na crnohumorni način pokazat će Aleksandar Momčilović, Jelena Molnar, Mario Sinanović, Anamaria Embreuš, Nebojša Šimić i Stipan Vidak.

To je uzbudljiva priča o bračnim odnosima, odnosno o ratu u braku kada zaraćeni par, svoje probleme riješavaju oružanim sukobima. Riječ je o tragičnoj upotrebi krstarećih raketa kao ishodištu stalnog erotskog naboja između muža i žene, zapravo komedija, ali i svojevrsna epopeja o podjeli nasljedstva niskih strasti i njiva pokraj rijeke koja nosi sve pred sobom i pred nama. Malo je djela koja svojim obimom i jačinom zamuckivanja mogu tako utjecati na svijest gledatelja o tome da je razbijena kineska svjetiljka uvod u ratno stanje jedne bračne zajednice. U moru uzbudljivih likova poštara, plaćenih ubojica i zgodnih medicinskih sestara, komedija je koja će svakog gledatelja nasmijati do suza jer se upravo baš vi sutra možete naći u toj situaciji. Obje predstave svjetlosno i glazbeno priredio je Zoran Herman.

Inače, belomanastirsko kazalište poslijednji se put plasiralo na državni festival 1995. godine koji se tada održao na otoku Murteru s predstavom “Stričeva oporuka” u režiji Himze Nuhanovića. Baranjski glumci, unatoč tome što se nisu plasirali u finale festivala 2011. (predstava “U Malom raju“) i 2010. (“Porodično blago“) osvojili su zadovoljavajuće ocijene selektora.

Belomanastirsko kazalište jedino je trenutno amatersko kazalište koji ima kontinuirani rad za djecu i odrasle na području cijele svoje županije. Predstave će biti pred selektorom Raponjom igrane u drugoj polovici ožujka u kino dvorani, nakon čega će uslijediti nastupi po Hrvatskoj i inozemstvu. Pokrovitelji 52.FHKA-a su Ministarstvo kulture RH i Splitsko-dalmatinska županija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari