HNK: Istodobno “Seviljski brijač”, Lipanjska operna noć i “Unterstadt”

Završnica ovogodišnje sezone za HNK u Osijeku vrlo je burna i dinamična. Naime, do prije koji dan istodobno su pripremali čak tri nove premijere

Završnica ovogodišnje sezone za HNK u Osijeku vrlo je burna i dinamična. Naime, do prije koji dan istodobno su pripremali čak tri nove premijere: dramsku “Sinovi umiru prvi”, opernu “Seviljski brijač” (premijera sutra) i veliku ambijentalnu predstavu “Unterstadt” (po istoimenom višestruko nagrađivanom romanu Ivane Šojat-Kuči), koja će biti praizvedena 29. lipnja na Osječkom ljetu kulture.

“Paralelno radimo nekoliko projekata. Premijera predstave ‘Sinovi umiru prvi’ Mate Matišića bila je 13. travnja, ali je još svježa i dorađuje se na reprizama. Upravo završavamo najveću ovosezonsku opernu premijeru – ‘Seviljski brijač’ G. Rossinija, u režiji Krunoslava Cigoja. Tu bih istaknuo sjajnu suradnju sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora, čiji nam je intendant Danilo Rošker pristao posuditi cijelu scenu, dekor i kostime iz njihove predstave, što će nam biti značajna ušteda. Prije desetak dana, nakon velikih priprema, započet je i rad na predstavi ‘Unterstadt’, od koje imamo velika očekivanja. Režira Zlatko Sviben, ansambl je velik, pa time i opseg predstave”, ističe intendant HNK Božidar Šnajder.

Pripremaju i tradicionalnu Lipanjsku opernu noć, koja će prvo biti izvedena 15. lipnja u Đakovu (u humanitarne svrhe), a 16. lipnja u dvorištu HNK u Osijeku.

“Predstavit će se i nekoliko sjajnih opernih solista kao gosti, ponajprije bas Boris Martinović. Dovršavamo pripreme za tradicionalne Dane otvorenog kazališta u drugoj polovini lipnja, u sklopu kojih ćemo ponovno izvesti sve premijere i koncerte iz ove sezone, pa i simfonijski koncert, a možda i Requiem… Stoga se nadamo da će se potpora HNK-u, ponajprije države, uskoro povećati”, kaže Šnajder.

TEKST: T.Levak, Glas Slavonije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari