Emil i detektivi osvojili čak dvije nagrade u Čakovcu!

Sa zadovoljstvom vas izvještavamo da je Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku s hit predstavom, izvedenom premijerno na Osječkome ljetu kulture 2011. godine, “Emil i detektivi” osvojilo čak dvije nagrade na netom završenima 15. Susretima profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej-a.

U jakoj konkurenciji nastupili su pred brojnom čakovečkom publikom koja je mogla pogledati jedanaest predstava članova ASSITEJ-a, kazališta za djecu i mlade iz čitave Hrvatske. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Matko Botić, Tamara Kučinović i Maja Sviben dodijelio je nagrade najuspješnijim predstavama u više kategorija, a Emil i detektivi osvojili su nagrade za najbolju režiju Nikole Zavišića, te ravnopravnu nagradu za najbolju mušku ulogu Mladena Vujčića za ulogu Emila.

[span class=attention]Pogledajte: Ovacije za Emila i detektive[/span]

Izdvajamo obrazloženje žirija za naše osvojene nagrade:

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Nikoli Zavišiću za predstavu ‘Emil i detektivi’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Eklektičnim i specifičnim rukopisom Nikola Zavišić ciljano uvodi ansambl u ravnopravnu suigru s redateljskim promišljanjem predloška i okvirom koji to promišljanje zadaje. Nepretencioznim odstupanjem od samog tkiva romana, u predstavi upotpunjenim odmacima u songove, karikaturalne odmake, korske dionice i glumačke minijature, Zavišić u ideji ostaje blizak Kästneru, no istaknutom teatralizacijom odustaje od realističnog prikaza i poigrava s različitim kazališnim stilovima.

Ravnopravna nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Mladenu Vujčiću za ulogu Emila u predstavi “Emil i detektivi” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Mladen Vujčić u ulozi Emila s lakoćom varira između humoristične samoironije i emocionalne iskrenosti, samim time nenametljivo pridonoseći režijskom konceptu i stilu predstave. Njegova glumačka senzibilnost naglašava napetost radnje i potentno se realizira u emocionalnim vrhuncima predstave. Potkrepljujući svoju glumačku igru fizičkim izričajem, Mladen Vujčić daje toj ulozi fini balans između dječje naivnosti i odraslih odluka u stranom svijetu.

Evo i svih nagrađenih:

NAGRADE na 15. Susretima profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, Čakovec od 15 – 19. listopada 2012.
1. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje predstavi “Rent A Friend”, Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.
2. Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Nikoli Zavišiću za predstavu ‘Emil i detektivi’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
3. Nagrada za najbolji dramski tekst dodjeljuje se Dori Ruždjak Podolski i Saši Božiću za predložak predstave ‘Rent a friend’ Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.
4. Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se Kaji Avberšek, Peteru Kusu i Darku Korošecu za cjelokupno vizualno oblikovanje predstave “Luda šuma” Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i Gledališča Glej iz Ljubljane.
5. Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se Miljenku Sekuliću za oblikovanje i izradu kostima Ovce i Mede u predstavi “Ružičasta sanjarica” Kazališta Mala scena iz Zagreba.
6. Nagrada za najbolje oblikovanje svjetla dodjeljuje se Borutu Bučinelu za predstavu ‘Luda šuma’ Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i Gledališča Glej iz Ljubljane.
7. Nagrada za najbolju scensku glazbu dodjeljuje se Peteru Kusu, za glazbu u predstavi “Luda šuma” Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i Gledališča Glej iz Ljubljane.
8. Dvije ravnopravne nagrade za najbolju mušku ulogu dodjeljuju se Mladenu Vujčiću za ulogu Emila u predstavi “Emil i detektivi” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Goranu Košiju, za niz uloga u “Poljima mašte” Kazališta Virovitica i Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba
9. Dvije ravnopravne nagrade za najbolju žensku ulogu dodjeljuju se Dariji Knez Rukavina za ulogu Anđele i Aleksandri Naumov za ulogu Dijane u predstavi ‘Rent a friend’ Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Podsjećamo predstava “Emil i detektivi” već je gostovala na brojnim festivalima: prošle godine na 2011. Hsin Kang international community festival na Tajvanu, prije dva tjedna Korczak Festival u Varšavi, te nekoliko domaćih festivala. Čestitamo  ansamblu na izvrsno izvedenoj predstavi, redatelju Nikoli Zavišiću, našem glumcu Mladenu Vujčiću, te svim nagrađenima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari