Kultura / Kazaliste

IMAMO HIT!

Maratonci i prije premijere rasprodali čak 17 predstava

Maratonci i prije premijere rasprodali čak 17 predstava

Već sad je jasno kako će Maratonci bit hit predstava za koju će se tražiti ulaznica više

"Ovdje je četvrti put, ali se toliko dobro poznajemo i odlično surađujemo, kao da je ovdje 44. put. Ništa nam ne mora reći dva put, ali svejedno kaže 100 puta", tim je riječima, s osmijehom od uha do uha, Miroslav Čabraja (a.k.a. Laki Topalović) predstavio Subotičanku Olju Đorđević, u čijem ćemo redateljskom rukopisu već od petka, 8. ožujka gledati kultnu dramu Dušana Kovačevića Maratonci trče počasni krug.

S obzirom na to da je premijera komedije Dva u jedan (također u njezinoj režiji) bila u travnju 2023., svima se u kazalištu činilo kao da nije ni otišla.

Intendant Vladimir Ham s ponosom je rekao da je ova predstava rezultat pomnog planiranja, gotovo dugoročnog, dok je Dva u jedan gotovo ad hoc bilo, ali iz već svima dobro znanih razloga – da je Olja omiljena osječka redateljica, profesionalka s dugogodišnjim iskustvom, renomirana, nagrađivana…

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"S obzirom na film koji su svi gledali, svi imaju očekivanja i lako se mogao dogoditi flop, no mi smo uvjereni da se nama ne će dogoditi, a nismo bili ni blesavi kopirati film, a i ovako dobra podjela nije tako česta", uz osmijeh je rekao intendant. Da bi bilo sve smješnije, autorski se tim odlučio za igranje na izvorniku pa je ekipi trebao i suradnik za scenski govor, što je ponovno Saša Latinović.

Svakom su intendantu brojevi bitni pa ni Vladimir Ham nije mogao sakriti zadovoljstvo što su već sada dogovorena brojna gostovanja.

"Imamo hit! Predstava se prodaje sama", nadovezao se Miroslav Čabraja, koji posljednjih mjesec i pol rade i pripremaju hit.

"Kad nam Olja bude dala jedan dan slobodno, možda i glas uspijem povratiti", nije se prestajao šaliti Čabraja, naglasivši da je Olja Đorđević ponovno okupila izvrsne suradnike. Uz već spomenutog Sašu Latinovića, scenografkinja je (po prvi puta u HNK-u u Osijeku) Ljubica Petrović, kostimografkinja Dubravka Skvrce (čiji autorski rukopis već znamo), koreografkinja Andreja Kulešević. Glazba je rad Irene Popović i Nikole Dragovića, dok songove potpisuje Danica Nikolić Nikolić. Kreatorica frizura – zahvaljujući kojima će mnogi iz ansambla biti neprepoznatljivi - je Ružica Miler.

Ona zbog koje su dali sve od sebe pa i više, redateljica je Đorđević. Iako je ovdje četvrti puta, mnogo toga je – prvi puta. Tako se prvi puta uhvatila u koštac s dramom Dušana Kovačevića, autora kojega obožava. Nikomu nije predlagala ovaj komad, jer je čekala da se poklopi i okupi prava ekipa. Predstava je nastala 10 godina prije filma, pa ne čudi da se i osječka ekipa odlučila ne „baviti se filmom“. No, u jednu se ruku ipak bave filmom, jer su Josip Grizbaher (snimatelj i montažer), Tomislav Šilovinac (direktor fotografije) i Maja Božičanin (tehnička podrška) trojac zaslužan za 10-minutni kratki film, hommage crno-bijelom filmu.

"Kovačević se u ovoj drami temama bavi ljudima bez obrazovanja, koji zarađuju na smrti, nasilju, tuđoj nesreći, žene tretiraju kao komade namještaja. Predvidio je i Titovu smrt. Čini mi se da nismo daleko odmaknuli od ’72.", dodala je redateljica, napomenuvši da je rasprodano 17 izvedbi i prije nego što je predstava dovršena.

Prvi puta s Oljom je surađivao Ivica Lučić (trenutačno najstariji osječki aktivni glumac, kako to sam kaže), koji ističe da su se početku veselili jednako kao i završetku.

"Imat ćete suzu u oku od smijeha, ali i grč u želudcu od nelagode", napomenuo je Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, koji u ovoj podjeli glumi najstarijega živućega Topalovića, Maksimilijana.

Aljoša Čepl je najmlađi Mirko, Milutina će utjeloviti Duško Modrinić, njegovog oca Aksentija glumi Antonio Jakupčević. Đenka je Vladimir Tintor, Bili Piton bit će Matija Kačan, fatalna Kristina je Petra B. Blašković, a Olja je Ivana Soldo Čabraja.

U „ulozi“ pregaženog čovjeka je Eduard Srčnik (inače inspicijent), a Mirko Ilibašić je pecaroš u kratkom filmu.

Tekst: Narcisa Vekić za HNK


Izdvojeno

Reci što misliš!