Puccinijeve jednočinke

Prvom ovosezonskom premijerom osječki HNK obilježava 100 godina od smrti velikog skladatelja

PR

Ne zaboravivši istaknuti važnu ulogu radionica – stolarske, krojačke i bravarske jer su realizirale sve divne ideje autorskog tima – onaj koji sve koordinira između “rupe“ za orkestar i pozornice, maestro je Pavišić

Svaka je premijera svakome kazalištu važna te je uvijek prilika za svečanost i slavlje. Kada je, uz to, u pitanju premijera koja otvara sezonu, kada je vezana uz neku veliku obljetnicu poput, primjerice, stotinu godina od smrti autora, odnosno skladatelja – povodi za ponos i svečarsko ozračje tim su naglašeniji.

Puccinijeve opere u jednom činu – “Plašt“ i “Sestra Angelica“ – kao dijelovi njegovog čuvenog “Triptiha“ u režiji mlade Lee Anastazije Fleger otvaraju 118. kazališnu sezonu HNK-a u Osijeku. Premijerom – koja je na rasporedu sutra u 20 sati, ravna iskusni maestro Filip Paivšić.

Odabirom ovih naslova ravnatelj je Opere, Ladislav Vrgoč, dobro “ubo“. Sa smiješkom je i ponosno danas održanu konferenciju za medije otvorio intendant Vladimir Ham. Podsjetio je na to da je njegova prethodnica, tadašnja intendantica Dražena Vrselja također dobro odabrala, postavivši treći naslov iz Puccinijeva “Triptiha“ – jednočinku “Gianni Schicchi“ – na repertoar, tako da je sada taj operni biser cjelovit na repertoaru HNK-a.

Ništa manje ponosan nije ni ravnatelj Vrgoč, naglasivši kako je navedeno vodstvo visoko postavilo ljestvicu već operetom “Vesela udovica“ (Nagradom hrvatskog glumišta ovjenčanom kao najbolja predstava u cjelini u kategoriji operete i mjuzikla), a da su ove jednočinke tu kvalitetu zadržale, a možda i podignule, što će pokazati premijera i repertoarno trajanje.

Veselio ga je veliki odaziv solista na konferenciju za medije, što je jamac uspješnosti projekta, čemu svakako u prilog ide i mlada redateljica Lea Anastazija Fleger za koju kaže da je “otkriće“, a to je znao već nakon petominutnog telefonskog razgovora. Za operne je naslove ključan dirigent, a maestro Pavišić, dodaje Vrgoč, sve fraze ima, ne u malom prstu, nego djeliću trepavice. Ova je izjava izmamila osmijeh i maestra i cijele ekipe.

Nada se Ladislav Vrgoč da će publiku predstave potaknuti na razmišljanje, a da će opere gledatelje duboko dirnuti, a možda i sa suzom na obrazu. Uz iznimne goste, fenomenalan osječki ansambl jamstvo je uspjeha, kaže Vrgoč.

Intendant Ham poimence je spomenuo autorski tim, od kostimografkinje Tee Bašić Erceg (koja je radila i na prošlosezonskoj premijeri “Figarovog pira“), potom scenografa Stefana Katunara (s kojim je HNK u Osijeku već prije surađivao), a tu je i česta gošća, koreografkinja Maja Huber, potom oblikovateljica rasvjete Vesna Kolarec i zborovođa Maro Rica.

Prva, no nada se, ne i posljednja, ovo je režija opere 32-godišnjoj Lei Anastaziji Fleger. Iznimno joj se cijeli proces svidio, za što su uvelike zaslužni solisti, zbor i orkestar HNK-a u Osijeku zbog kojih joj je svaka proba bila zadovoljstvo, kao i sva pitanja koja su joj postavljana. Još kao studentica režije asistirala je na brojnim opernim projektima, ali nisu baš svi bili jednostavni ni ugodni i lijepi. Zahvalila je i svom timu, upravi HNK-a, svim solistima, zboru i orkestru.

“Imamo dvije različite opere te vrlo zanimljivih estetika koje mogu igrati i bilo gdje izvan Hrvatske“, zaključila je redateljica Lea. S obzirom na to da na Akademiji dramske umjetnosti predaje na kolegiju Glume, intendant je Ham uvjeren u to kako je i solistima dala dodatnu glumačku dimenziju.

Ne zaboravivši istaknuti važnu ulogu radionica – stolarske, krojačke i bravarske jer su realizirale sve divne ideje autorskog tima – onaj koji sve koordinira između “rupe“ za orkestar i pozornice, maestro je Pavišić. On je, pak, kratko dodao kako u manje od mjesec dana ove dvije operne jednočinke može pripremiti samo ovako sjajan tim, tim za poželjeti. Riječ je o “teškim“ operama i stoga što su mnogima nepoznate ili manje poznate.

Njezina je repriza 12. listopada u 20 sati, Pretplata 3 u ponedjeljak, 14. listopada u 19 sati, a već prva izvedba u slobodnoj prodaji u četvrtak, 24. listopada u 18 sati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest