Kultura

#Usudisebitikreativan challenge

Imamo troje kreativaca koje karantena nije spriječila da se usude biti kreativni

Imamo troje kreativaca koje karantena nije spriječila da se usude biti kreativni

Akademija za umjetnost i kulturu pokrenula je u travnju ove godine online natječaj „#Usudisebitikreativan challenge“ te su se tijekom dva mjeseca mnogi kreativci i studenti mogli prijaviti na natječaj čija je tema bila „Sačuvati sebe“

Među 18 prijava, stručni žiri u sastavu: doc. art. Dubravko Mataković, Igor Loinjak, izv. prof. artD. Ria Trdin, izv. prof. dr. sc.  Vladimir Rismondo i  doc. art. Branko Čegec, odabrao je tri najbolja rada.

Prvo mjesto odnio je MJ (Matija Dijanović) i njegov rad „Dvije zelene maskice“, a za isti su ga inspirirala pitanja poput „U kontekstu toga zaštitne maske postaju dio nas i našeg međusobnog funkcioniranja, naših odnosa i komunikacije. Kako se dakle može biti s nekim blizak, a istovremeno i distanciran? Kako ostvariti bilo kakav socijalni život uz distancu i udaljenost?„Drugo mjesto osvojila je studentica diplomskog studija Kostimografija (AUKOS) Larisa Vukić sa svojim radom „Ispod kišobrana“, a zašto baš kišobran kao odgovor na temu natječaja „Prva pomisao dok sam razmišljala o temi je bio kišobran koji predstavlja simbol zaštite, pa tako ispod njega prikazujem čovjeka koji ga čvrsto drži i stoji ispod njega.“ 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Treće mjesto odlazi kreativnom paru kolega Ivi Martinović i Mateju Matagiću i njihovom radu „Pazi koju masku skidaš“. Iva je dobila ideju „Sjetila sam se te jedne poznate ilustracije nepoznatog autora koja je napravljena u nekom polustrip formatu, a prikazuje ženu koja skidajući masku s osmijehom ostaje sa svojim licem koje je tužno/ljuto/ogorčeno. Idealno mi se činilo, uz slogan, na lice žene staviti masku.“, a onda je istu podijelila s kolegom Matagićem koji je, kako kaže, nešto spretniji u Photoshopu od nje te je njezinu ideju realizirao kao grafičko rješenje.

Pobjedničke i ostale radove publika će imati priliku vidjeti na online izložbi koja počinje 26. lipnja, a bit će dostupna preko svih online platformi Akademije za kulturu i umjetnost.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!