16. i 17. rujna

Suvremena umjetnost, kreativnost i velikani iz Baranje na 2. Danima baranjskog Bauhausa:

Posjetiteljima će ovaj dvodnevni festival pružiti priliku informirati se o tome što je to Bauhaus škola, tko su ti velikani iz Baranje i zašto su njihova priča i djelovanje važni i danas

Baranja Alternativa s radošću najavljuje još jednu manifestaciju – 2. Dane baranjskog Bauhausa. Ove će godine u Baranji po drugi puta proslaviti suvremenu umjetnost, kreativnost, multikulturalnost i baranjske velikane Bauhaus škole: tekstilnu dizajnericu Otti Berger, umjetnika i glazbenika Andora Weiningera te arhitekta i slikara Farkasa Molnara.

Manifestacija održat će se u subotu, 16. rujna i nedjelju, 17. rujna u Kneževim Vinogradima. Posjetiteljima će ovaj dvodnevni festival pružiti priliku informirati se o tome što je to Bauhaus škola, tko su ti velikani iz Baranje i zašto su njihova priča i djelovanje važni i danas. Osim informativnih izložbi i predavanja, bit će dostupne i interaktivne instalacije, a posjetitelje očekuje i glazbeno-zabavni sadržaj.

Najmlađi umjetnici bit će dobrodošli u malu školu glazbene umjetnosti.

Manifestacija započet će u subotu u samom centru Kneževih Vinograda s interaktivnom instalacijom ”Tkanina, prostor, i najljepši tepih”. Posjetitelji su pozvani da se aktivno uključe u izradu tkanine i tepiha, baš onakvih kakve je Otti opisivala u svojim posljednjim pismima.

Program će se nastaviti na šetalištu ribnjaka, gdje će se održati radionica glazbe i ritma u slobodnoj interpretaciji, slično onome što je Andor radio sa svojom glazbenom kapelom kao ključnim dijelom Bauhausove škole. Priče ovih velikih Baranjaca, u koje spada i Farkas, spojit će se i povezati u glumačkoj predstavi, nakon koje posjetitelje očekuje popularan tulum BURE kulture s glazbenim programom Orijent Ekspres.

Nedjeljni program uključuje nastavak radionica tkanja i vezanja u centru Kneževih Vinograda. Nakon toga, poznata povjesničarka umjetnosti i prva znanstvenica koja se bavila životom Ottilije Berger, u SRC-u Kneževi Vinogradi govorit će o Ottiliji i njezinom bratu, modnom dizajneru Ottu Bergeru. Prezentacija će biti praćena filozofskom šetnjom kojom će se kroz prizmu Molnarova KURI pokreta kontekstualizirati egzistencijalno pitanje odnosa koristi i sreće.

Posebna glazbena poslastica na kraju manifestacije bit će instrumentalni Kontra Kvartet iz Maribora.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari