15. rujna

AgroRocks 2023: Kako se suočiti s klimatskim promjenama i sigurnosnim izazovima u poljoprivredi?

PR

Kroz tri panel rasprave govorit će se o budućnosti i tehnologijama u najvažnijim sektorima poljoprivrede: žitaricama i uljaricama, mesu i mlijeku te voću i povrću

Za tjedan dana održat će se konferencija AgroRocks 2023 koja će u Centru za posjetitelje Tvrđa okupiti poljoprivredne proizvođače, poduzetnike, međunarodne stručnjake, znanstvenu zajednicu, predstavnike javne i državne uprave te medije. 

U središtu Slavonije, Osijeku, na Svjetski dan demokracije, 15. rujna analizirat će se goruće teme domaće proizvodnje hrane te tražiti nova rješenja i modeli održive poljoprivrede i ruralnog razvoja. U fokusu ovogodišnjeg AgroRocks-a dvije su vrlo aktualne teme – klimatske promjene i sigurnosni izazovi. 

Poznati meteorolog Zoran Vakula ponudit će odgovor na pitanje kakvu prilagodbu agrara promjena klime stvara, a kako se pripremiti na sve veće rizike u globalnoj trgovini poljoprivrednim robama objasnit će Robert Jurišić, agrarni analitičar. Kroz tri panel rasprave govorit će se o budućnosti i tehnologijama u najvažnijim sektorima poljoprivrede: žitaricama i uljaricama, mesu i mlijeku te voću i povrću. 

Neke su od tema sljedeće:

  • Što je danas uopće samodostatnost, kada smo dijelom Europske unije? 
  • Kako pomiriti ciljeve Zelenog plana i potreba tržišta?
  • Na koji način s manjom potrošnjom pesticida zadržati konkurentnost?
  • Koliku ulogu u današnjoj proizvodnji mesa i mlijeka imaju IT rješenja?
  • Zašto u sljedivosti hrane još uvijek ne koristimo blockchain tehnologiju?
  • Hoće li robotika riješiti problem manjka radne snage? 

Panelisti bit će, između ostalih, Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine, Vlado Čondić, predsjednik udruženja poljoprivrede HGK, Josip Haramija, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva te predstavnici vodećih tvrtki domaće prehrambene industrije.

Stručnjaci s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i Agrokluba predstavit će rezultate istraživanja online servisa baziranih na satelitskim fotografijama za potrebe domaćih proizvođača hrane.

Na AgroRocksu održat će se i veliko finale izbora RuralFoto 2023 – proglašenje pobjednika, izložba i dodjela nagrada najboljim ruralnim fotografijama na koji je nominirano više od 1.200 fotografija. 

Ulaznice za konferenciju još je uvijek moguće nabaviti putem sustava Eventim po cijeni od 50 eura. Ista uključuje cjelodnevno praćenje programa uživo, snack i kavu u pauzi, buffet-ručak i prigodni poklon paket.

Na poveznici nalazi se detaljni program konferencije. 

Organizatori su konferencije AgroRocks 2023. informacijski sustav Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Europskog parlamenta.

Sponzori su konferencije Agro Invest Grupa d.o.o. (PP Orahovica, PPK Valpovo, Vinarija Orahovica i Panona Mare), YOPS, Novocommerce International d.o.o., HBOR, Enna fruit d.o.o., Vindija d.d., Syngenta Agro d.o.o. i Belje plus d.o.o.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari