6. rujna

U Osijeku će se predstaviti rezultati istraživanja na temu poboljšanja radnih uvjeta u tekstilnoj industriji

PR

Ovaj projekt samo je jedan segment društveno-umjetničkog projekta koji Fade In provodi u sklopu Muzeja osobnih priča u Osijeku

Udruge Fade In i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) predstavit će rezultate istraživanja ”Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji” u prostorijama Udruženja obrtnika Osijek (Ul. Ivana Adamovića 2, 31000, Osijek), 6. rujna u 11 sati.

Prije predstavljanja istraživanja, u 10:30 na ulazu u Udruženje predstavit će se i skica budućeg murala koji će stajati ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku. Istoga dana, u 18 sati, u prostoru Muzeja osobnih priča (Stara Pekara, Trg Vatroslava Lisinskog 1, 2. kat, studio 1), organizirat će se druženje s bivšim i sadašnjim radnicama u tekstilu.

Rezultate istraživanja predstavit će Bojan Nonković i Karlo Držaić (BRID), a nakon predstavljanja održat će se diskusija na temu drugačije budućnosti tekstilne proizvodnje u Republici Hrvatskoj. U razgovoru će sudjelovati tekstilne radnice i radnici, predstavnice i predstavnici Grada Osijeka, Županije Osječko-baranjske, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, JUŽRA-e, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Obrtničke škole u Osijeku, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, predstavnice i predstavnici obrtnika i poduzetnika te ostali donositelji odluka, sindikati i civilno društvo.

”Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji” obuhvaća povijesni pregled te pruža uvid u osobne i iskustvene iskaze bivših i sadašnjih radnica i radnika ove nekad značajne proizvodne grane.

”Posljednja dva desetljeća tekstilnu industriju u Hrvatskoj karakterizira smanjenje broja radnika, smanjenje proizvodnje i pogoršanje uvjeta rada. Međutim, razgovori s radnicama i radnicima u Osijeku daju naslutiti da za proizvodnju domaćeg tekstila još ima prostora, uz okretanje zaštiti radničkih prava i promišljanju održivijeg tekstila”, rekao je Bojan Nonković.

Umjetnički segment projekta obuhvaća kratka video svjedočanstva bivših radnica koja su izradili nagrađivani redatelj Miroslav Sikavica i redateljica Martina Globočnik, kao i izložbu radova učenica i učenika Obrtničke škole i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka. Radove je fotografirao Jasenko Rasol, a izložbu je likovno osmislila dizajnerica Barbara Blasin.

Izložba naziva ”Drugačija budućnost tekstila je moguća!” bila je izložena u desecima krojačkih salona u Osijeku, Čakovcu, Požegi i Zagrebu.

”U šest mjeseci provedenih s bivšim i sadašnjim osječkim tekstilcima, kao i učenicima koji se školuju za rad u tekstilnoj struci, imamo osjećaj da smo otkrili tek natruhe jedne mnogo veće priče o sudbini tekstilne i modne industrije koja se pred našim očima pokušava izbaviti iz teškoća. Za deset godina u Osijeku možda više neće biti krojača koji će znati iskrojiti muško odijelo ili večernju haljinu, jer se gase krojački obrti”, rekli su Martina Globočnik i Miroslav Sikavica.

Ovaj projekt samo je jedan segment društveno-umjetničkog projekta koji Fade In provodi u sklopu Muzeja osobnih priča u Osijeku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari