Učenici su se pripremali za natjecanje putem radionica na temu "Kreativna mediteranska kuhinja"
U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek, 28. veljače 2022. godine provedene su aktivnosti priprema učenika za natjecanja, te stručno usavršavanje strukovnih nastavnika u okviru provedbe ESF projekta, RCK VirtuOS. Tim povodom organizirane su radionice kuharstva na temu “Kreativna mediteranska kuhinja”.
Gost predavač bio je chef Hrvoje Zirojević iz Splita, jedno od najvećih imena hrvatske gastronomije, inače predavač na Visokoj školi Aspira te gostujući predavač na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Svoje znanje i iskustvo na jedan je dan nesebično prenosio učenicima i nastavnicima RCK Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.
“Veselim se uvijek doći u Slavoniju, donijeti vam duh Mediterana, kao što sam to učinio i ovoga puta kako bih na praktičnim primjerima pokazao kako se spravljaju jela od murine, škampa, tune i drugih morskih plodova”, naglasio je chef Hrvoje Zirojević.
Učenicima je ovo bila iznimna prilika da prošire svoja dosadašnja znanja i nauče dio o suvremenim mediteranskim recepturama i tehnikama oslonjenima na takozvanu molekularnu gastronomiju.
“Molekularna gastronomija je revolucionarni kuharski trend pomoću kojeg se izražava sve više kuharskih majstora te time osvajaju one koji su spremni probati nešto neobično i novo. Primjerice, spoj ulja i mlijeka kako bismo dobili kremu, odnosno nesvakidašnje kombinacije hrane u procesu stvaranja obroka”, istaknuo je strukovni učitelj kuharstva Zdravko Perković.
Radionica se održala u novom suvremenom praktikumu škole,
uređenom i opremljenom iz EU projekta VIRTUS
uspostava infrastrukture.
Ravnatelj Andrej Kristek istaknuo je važnost
održavanja takvih radionica jer će iste obogatiti znanja i
iskustva učenika i nastavnika. Cilj je kvalitetno pripremiti
učenike za natjecanja jačanjem njihovih kompetencija, kao i
kompetencija strukovnih nastavnika koji će rezultirati povećanjem
interesa za strukovnim zanimanjima.
Ovakve aktivnosti doprinose promociji kuharstva i strukovnih
zanimanja u svrhu povećanja atraktivnosti sadašnjih i budućih
obrazovnih programa.
Regionalni centar kompetentnosti učenicima, nastavnicima i drugim
dionicima u sektoru turizma i ugostiteljstva, postaje središte
stjecanja znanja i vještina neophodnih za podizanje kvalitete u
struci i strukovnog obrazovanja u cjelini.