Broj je mjesta za gala večeru i radionice ograničen, a može se prisustvovati isključivo uz prethodnu rezervaciju
Festival traminca tradicionalno će se održati i ove godine, i to
7. i 8. lipnja u Iloku.
Prvi dan u 19,30 sati u Dvorani Princeps na Principovcu
upriličit će se gala večera s gostujućim chefom Denijem
Srdočem (Nebo, Draga di Lovrana).
Drugi dan od 10 do 17 sati održavat će se radionice u Starom
podrumu Iločkih podruma. Tako će se već u deset sati upriličiti
sljubljivanje sireva i traminaca, pri čemu gostuju vinar
Mladen Papak sa svojim tramincima Rosamal 2015,
Traminac Izborna berba prosušenih bobica 2017 i Traminac Ledena
berba 2016 i sirar Aleš Winkler sa svojim
odležanim kozjim Kumparička sirevima.
U 10,45 sati baranjski vinar Slavko Kalazić na
primjeru svoje Batine, čudesne kupaže više bijelih sorata iz
2010. godine, objasnit će zašto svaki cuvée, u kojemu je traminac
zastupljen s više od deset posto postaje – traminac.
U 11 sati Zoran Dragoljević Žorž, poznati srpski
vinski publicist, na primjeru šest traminaca iz Srbije objasnit
će i pokazati koliko različiti terroiri subotičkog pijeska,
Fruške gore i Šumadije utječu na različitost stilova traminaca
koji dolaze iz tih vinogorja.
U 11,45 sati Radgonske gorice, vinarija najpoznatija po
”peninama”, predstavit će vertikalu svojega traminca
s crnom etiketom kojega godišnje prodaju u impresivnih 100
tisuća butelja. Najstarije vino na ovoj radionici bit će iz 1981.
godine.
Nakon stanke za ručak od 12,30 do 13,45
sati, Horst Hummel, berlinski odvjetnik s
adresom vinarije u Villanyju, predstavit će svoja tri traminca,
ali i tri lipovine i portugizac, sortu kojoj pristupa na poseban
način zbog čega ga zovu ”Paganinijem portugisca”.
Mladi Petar Kocijan iz Štrigove u 15 sati
predstavit će svoju vinariju u kojoj značajnu ulogu igra upravo
traminac, sorta od koje u Međimurju sve više
bježe. Danilo Steyer, vlasnik vinarije koju
je nazvao ”Kućom dišečega traminca”, 40 minuta nakon predstavit
će vertikalu Steyer Mark Extremea, svojega traminca koji je
nedavno na International Wine Challengeu u Šangaju osvojio trofej
u konkurenciji jantarnih vina.
U 16,20 sati ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na
radionici Stiva ”El Bahatti” Kahline i
Sanje Vladović, odnosno čokolaterije
Taman na kojoj će se njihove poslastice uparivati s
predikatima Iločkih podruma.
Od 17 do 23 sata u dvorištu Starog podruma Iločkih podruma
upriličit će se izložba i kušanje traminaca, ali i drugih vina
vinara koji proizvode traminac. U ponudi će biti dostupno više od
80 različitih traminaca, a ukupno će se moći uživati u više od
200 različitih vina.
Za dobro raspoloženje brinut će DJ Zoran Pezo
koji je, inače, poznat kao redatelj prve od tri priče u kultnom
generacijskom omnibusu ”Kako je propao rock’n’roll”, ali i
televizijskih emisija poput Hit depo i Ružiona, kao i brojnih
glazbenih spotova.
Svoj koncertni nastup imat će i skupina briljantnih glazbenika
okupljenih u bendu FilmMusicOrkestra, a zabavit će nas svojim
jazzy, swing, bossa nova, blues i sevdah aranžmanima
svevremenskih vječnih uspješnica iz poznatih filmova.
Broj je mjesta za gala večeru i radionice ograničen, a može
se prisustvovati isključivo uz prethodnu rezervaciju koju je
potrebno najaviti na 0916400527 ili na mail: zeljko.garmaz@gmail.com.
Ulaznica je za gala večeru 100 eura, a za 100 eura možete biti i
na osam ekskluzivnih radionica koje uključuju i ručak.
Ulaznica za Traminac Tasting je 15 eura, a ulaznica uključuje i
povratnu kauciju od pet eura za čašu te neograničeno kušanje svih
vina koja će biti izložena na štandovima.