3. veljače

KUD ”Josip Šošić” organizira 17. Pokladno jahanje u Tenji

Davor Javorović/PIXSELL

Taj se običaj njeguje diljem graničarskog dijela Slavonije u mnogim selima i gradovima, pa su ga tako i oni u Tenji odlučili prikazati kao dio kulturne baštine svojega podneblja

Pokladni jahači tradicija su koja se održala više od 200 godina, od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i piće.

Po povratku s granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocijenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši. Iako to nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje.

Taj se običaj njeguje diljem graničarskog dijela Slavonije u mnogim selima i gradovima, pa su ga tako i oni u Tenji odlučili prikazati kao dio kulturne baštine svojega podneblja, i na kulturnoj sceni Grada Osijeka stvoriti jednu manifestaciju kao dodatnu turističku ponudu.

Nakon ratnih stradavanja i povratka svojim kućama, mještani Tenje s velikim zanimanjem prate ovakva događanja i gotovo je cijelo mjesto taj dan uključeno u ovu manifestaciju koja polako postaje prepoznatljiva u cijeloj Slavoniji.

U subotu, 3. veljače s početkom u 11 sati, KUD ”Josip Šošić” ponovno po 17. put organizira istu manifestaciju na kojoj će sudjelovati oko 30-ak jahača iz svih krajeva Slavonije, a dočekat će ih oko 80 tenjskih obitelji raspoređenih na četiri ”postaje”.

Centralni je dio manifestacije u 14 sati u Ulici V. Hengla 48d u Tenji, gdje će biti ”postaja” na kojoj će jahače dočekati nekoliko stotina ljudi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari