18. siječnja

U Staroj pekari upriličit će se izložba “Fajferica se vraća kući”

Davor Javorović/PIXSELL

Kod starijeg stanovništva još uvijek je živo sjećanje na svinje ''fajferice'' koje su uzgojene upravo na posjedu ove obitelji nedaleko Osijeka

U nizu zaboravljenih osoba njemačkog ili austrijskog porijekla koje su svojim djelovanjem obilježile dio povijesti Istočne Hrvatske nalaze se i članovi obitelji veleposjednika i trgovaca Pfeiffer od kojih su neki zaslužili i plemićke titule.

Tek će dobri poznavatelji gospodarskih prilika ovoga područja s kraja 19. i početka 20. stoljeća imati predodžbu o značaju kojeg je obitelj Pfeiffer imala na razvoj gospodarstva, a posebno uzgoja stoke. No, kod starijeg stanovništva još uvijek je živo sjećanje na svinje ”fajferice” koje su uzgojene upravo na posjedu ove obitelji nedaleko Osijeka.

Tako je u kolektivnom pamćenju ipak sačuvana memorija na ovu obitelj, čija je baština gotovo potpuno i nepravedno zaboravljena. 2023. godine obilježeno je 150 godina postojanja ove top masno-mesne pasmine s intermuskularnom masnoćom važnom za suhomesnate proizvode, masti i svježeg mesa za restorane, a Udruga Korijeni pustare će 18. siječnja s početkom u 18 sati u Staroj pekari otvoriti izložbu fotografija pod nazivom ”Fajferica se vraća kući”, nakon čega će uslijediti okrugli stol na kojemu će renomirani stručnjaci govoriti o važnosti ove pasmine.

To su Dominik Knežević – Predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje – Fajferica (Predstavljanje Udruge uzgajivača crne slavonske svinje – Fajferica), dr. sc. Marija Hefer – redovita profesorica, Medicinski fakultet u Osijeku (nutritivna vrijednost masti i mesa fajferice), dr. sc. Goran Kušec – redoviti profesor, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (potencijal fajferice  zaproizvodnju tradicijskih suhomesnatih proizvoda), dr. sc. Vladimir Margeta – izvanredni profesor, Fakultet  agrobiotehničkih znanosti Osijek(povijesno-tradicijski kontekst fajferice), dr. sc. Boris Lukić – izvanredni profesor, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (genetska vrijednost fajferice) i dr. sc. Dragan Solić – načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek (značaj uzgojnog programa u budućem razvoju fajferice).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari