10. do 14. siječnja

Dječje kazalište Branka Mihaljevića započinje godinu 3. Tjednom bajki

Dubravka Petrić/PIXSELL

Ulaznice po popularnoj cijeni od tri eura možete kupiti na blagajni kazališta svakim danom od 8 do 15 sati

Godina u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku započinje Tjednom bajki. Po treći puta ova će se manifestacija održati od 10. do 14. siječnja, a mali i veliki gledatelji moći će pogledati tri gostujuće i dvije domaće predstave po popularnoj cijeni od samo tri eura.

Započinje se u srijedu, 10. siječnja u 18 sati gostovanjem Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda i njihovom predstavom ”Petar Pan”. Izvrsni dvojac Matej SafundžićBranko Banković s puno plesa i scenskog pokreta postavili su predstavu ”Petar Pan”. Vesela je to i razigrana predstava s velikom porukom.

Svi mi odrastamo, ali je divno ostaviti dijete u sebi i veseliti se životu. Wendy Darling je djevojčica koja mašta i uživa, svjesna da će odrasti. Petar nikako ne prihvaća odrastanje. Njihov život u Nigdjezemskoj želi pokvariti opasni Kapetan Kuka i njegov smotani gusar. Andrija Krištof izvrsno utjelovljuje Petra Pana, dok je Valentina Srnojević nježna djevojčica Wendy. Opasni je Kapetan Kuka Matej Safundžić, a smotani gusar Darija Vlajnić.

U četvrtak, 11. siječnja s početkom u 18 sati na rasporedu je gostovanje Gradskog kazališta Požega s predstavom “Mačak u čizmama”. Poznata bajka Charlesa Perraulta ”Mačak u čizmama” već stoljećima služi kao inspiracija djeci i odraslima te kao motivacija da se hrabro oslanjamo na vlastite sposobnosti, promišljanje i kreativnost.

U dobu kada se okolnosti odrastanja mijenjaju iz dana u dan, kada je teško predvidjeti koja nova prepreka se može pojaviti, ova bajka uči nas spretnosti dočekivanja na noge u bilo kojoj situaciji. Glavni lik je mačak, a uz njega, tu su još dva mačka lutalice koji kroz igru i različite izazove uče kako izbjeći sve potencijalne nevolje, ali i da se uz pomoć pravih prijatelja snovi mogu ostvariti. Zajedno uče da nikada ne sudimo stvari izvana te da se prave vrijednosti uvijek nalaze onda kada ih najmanje očekujemo!

Petak, 12. siječnja u 18 sati igra se jedna od najomiljenijih i najpopularnijih predstava – “Mi se vuka ne bojimo”. Tri praščića jednoga su dana shvatili da dolazi zima, pa odlučiše sagraditi toplu kućicu. Jedan praščić reče da će najtoplija biti slamnata kućica, drugi to porekne i kaže da će zimi odoljeti jedino kućica od pruća. Treći praščić ustvrdi da kućicu treba graditi ciglama jer samo ta će biti topla i odoljeti zimi.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

Praščići se nisu mogli dogovoriti. Samo su se svađali i svađali, da bi na kraju rekli: ”Neka svatko sagradi kućicu po svome”. Praščići su počeli graditi, a upravo tada nanjuši ih zao vuk. Odlučio je, jer se sav već tresao od hladnoće, praščiće pojesti, a potom se useliti u najtopliju i najčvršću kućicu. Hoće li uspjeti – ili će praščići pobijediti?

U subotu, 13. siječnja stiže nam sjajna nova predstava Sare Lustig iz Kazališta Virovitica u koprodukciji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić Vinkovci “Bajka sva od šećera”, a početak joj je također u 18 sati. 

”Bajka sva od šećera” priča je o jednoj Crvenkapici, jednoj Baki i jednom neobičnom Vuku koji voli djecu, a još više slatkiše i kolače. Pa tko bi, uostalom, pokraj čokoladne torte i htio pojesti Baku? Kroz jednu od najpoznatijih bajki braće Grimm bavimo se važnosti negativaca u bajkama i što oni nose kroz priču. Može li Crvenkapica uopće postojati bez Zločestog Vuka, pogledajte u lutkarskoj predstavi ”Bajka sva od šećera”.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

Nedjelja, 14. siječnja s početkom u 10,30 sati rezervirana je za najpoznatiju kazališnu predstavu koja je već ušla u legendu i postala bajka kojoj se raduju generacije mališana – “Zeko, Zriko i Janje” Branka Mihaljevića

Pohlepni Vuk ukrao je iz stada Janje, dovukao ga u šumu i svezao za stablo. Neće ga još pojesti jer je premršavo. Vuk legne i zaspi, a iz grmlja izlazi Zeko. On priznaje Janjetu da nema ni trunke hrabrosti, ali će sve poduzeti da spasi Janje. Odvezuje uže kojim je Janje zarobljeno i oboje u strahu bježe. Pridružuje im se besposleni Zriko te oni zajednički traže neko sklonište.

Na nesreću, potraže ga upravo u kući Lije, Vukove saveznice. Ona ih prima vrlo ljubazno, prepušta im kuću te odlazi sa svojom djecom na drugo mjesto, svojoj rođakinji. To je, međutim prijevara, jer ona izvješćuje Vuka o tome koga ima u svojoj kući. Na sreću, troje je prijatelja našlo saveznika u lugaru Luki, koji se obračunava s Vukom, predajući ga svojim kudrovima. Troje prijatelja odlučuje ostati kod lugara Luke jer se više ne žele rastajati…

Ulaznice po popularnoj cijeni od tri eura možete kupiti na blagajni kazališta svakim danom od 8 do 15 sati ili ih rezervirati na blagajna@djecje-kazaliste.hr i na telefon 031 501 486.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari