25. do 27. travnja

Pogledajte program 9. Kreativne riznice na EFOS-u koja započinje već sutra

"Ove godine imamo 32 programska sadržaja i 76 izlagača koji će govoriti o krovnoj temi – Burzi kreativnosti"

Sutra, 25. travnja započinje 9. Kreativna riznica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

“Jednom godišnje nastojimo objediniti sveučilišne snage i pozvati sve zainteresirane da dođu u kreativno središte Republike Hrvatske, kako volimo nazivati Osijek. Na devetom će se izdanju Kreativne riznice, koja će se održavati od 25. do 27. travnja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, predstaviti svih 12 sektora kreativne industrije, što nam je prva premisa pri kreiranju programa. Ove godine imamo 32 programska sadržaja i 76 izlagača koji će govoriti o krovnoj temi – Burzi kreativnosti”, najavljuje prof. dr. sc. Josipa Mijoč, izvršna direktorica Kreativne riznice 2023.

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Javno otvoren izlagačima i posjetiteljima, u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Organiziraju je Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Andizet – institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji.

Ovogodišnjom temom – Burzom kreativnosti – rizničari se zapravo bave još od 2014. godine, kada je začeta ideja o Kreativnoj riznici.

“Prve smo znanstvene tekstove o burzi kreativnosti objavili 2015. godine. Oni vode razmišljanju o tome koliko je idejnost važna, koliko se idejnošću trguje danas i koliko se ona štiti, te kako se ona prelijeva ne samo u kreativnoj industriji, kroz sve njezine sektore, nego i kako živi u svim drugim gospodarskim djelatnostima. Na tragu smo, zapravo, nečega što je Platon uspostavio svojom formulacijom kako živimo u svijetu ideja. Ideja sama po sebi vrijednost je koja je teško mjerljiva, s jedne strane, a, s druge, pitanje je ima li ideja koja nije ostvarena vrijednost. Dakle, propitivanje toga kako trgovati idejama, kako ih kao prototipe ugrađivati u sam nacrt budućih proizvoda i kako njima nadograđivati i oplemenjivati trenutačne tehnologijske i životne standarde, sve je to ono što ćemo ove godine propitivati na burzi kreativnosti”, pojašnjava prof. dr. sc. Jasna Horvat, kreativna direktorica Kreativne riznice 2023.

Kreativna riznica 2023. bit će otvorena sutra u 10 sati u Auli glagoljice Ekonomskog fakulteta. Organizatori i Programski odbor najavit će i predstaviti ovogodišnji program. Uz program, pojasnit će se krovna tema, ciljevi i misija Kreativne riznice te krovne teme – Burza kreativnosti. Burza kreativnosti sinonim je za susretište kreativne ponude i potražnje, uz istodobnu zaštitu autorskih prava. Ona promišlja o sučeljavanju poslodavaca s ponudom autorskih ideja, ali i samih autora kao posebne vrste “vrijednosnica” ovjerenih vlastitim opusima. U svečanom će otvaranju sudjelovati Josipa Mijoč (moderator), Boris Crnković, Jasna Horvat i Tonči Glavina.

Ekonomski se fakultet tijekom Kreativne riznice pretvara u mjesto drukčijeg načina promišljanja, projektnog okupljanja i rada.

“Tako pristupamo i organizaciji programa i koncepta, odmičemo se od onoga što nudimo u redovnom nastavnom planu i programu te nudimo inovativne načine kako predstaviti određene teme. Ove smo godine odlučili napraviti program s najvećim naglaskom na panel-rasprave, čime dobivamo dinamičnost i uspijevamo proći kroz svih 12 sektora kreativne industrije”, kaže Josipa Mijoč.

FOTO: Kreativna riznica

U tri će se dana održati šest panel-rasprava. Prva je u utorak, s početkom u 10.15, naslovljena Burza autentičnih odredišta. Uz moderaciju Ivana Kelića, raspravljat će Tonči Glavina, Antonija Jozić, Ivana Jurić, Ivo Bašić i Tihomil Matković.

U panel-raspravi bit će izneseni planovi za razvoj cjelogodišnjeg turizma s naglaskom na potencijale održivog kontinentalnog turizma Slavonije i sjeveroistočne Hrvatske. Predložit će se rješenja za ostvarivanje sva četiri strateška cilja održivog turizma Hrvatske s posebnim naglaskom na konkurentan i inovativan turizam diverzificirane turističke ponude te zelene i digitalne tranzicije. Kulturni je turizam jedan od posebnih oblika turizma čija potražnja na svjetskoj razini kontinuirano raste te se raspravlja o poveznici kulturnih sadržaja i autentičnosti turističke ponude.

Krađa autorstva druga je panel-rasprava u utorak, s početkom u 12.30. Tehnologija je ubrzala i olakšala mogućnosti povrede autorskih prava. U suvremenom je dobu pojednostavljeno i pronalaženje onih koji otuđuju autorstvo. Panelisti Mario Romulić, Marijana Bošnjak, Valentina Vižintin, Vladimir Novicki, Slaven Batorek i Ivica Murat, uz moderaciju Josipe Mijoč, razgovarat će o društvenom (ne)prihvaćanju povredi autorstva, nadoknadi štete i drugim oblicima osude. Panelisti će navesti primjere povrede i uspješne zaštite autorskih prava u sektorima kreativne industrije. Propitivat će se također pristupi javnih politika usmjerenih zaštiti autorstva.

Okupi umjetnika tema je o kojoj će u utorak u 16.15 raspravljati panelisti Josip Zelić, Nives Tomašević i Robert Raponja, uz moderaciju Josipe Mijoč. Na tržištu kreativne industrije umjetnici su proizvođači proizvoda i usluga namijenjenih razmjeni na tržištu. Opusna karijera svakog pojedinog umjetnika element je koji sudjeluje u oblikovanju cijene proizvoda i usluga kreativne industrije. U burzovnom smislu, umjetnik (autor) svojevrsna je vrijednosnica kreativnog proizvoda i usluge zbog čega su “otkupi” umjetnika tržišna praksa. Panelisti će razgovarati o razlozima prelaska umjetnika iz jednog poslovnog okružja u drugo te o posljedicama i prednostima koje ostvaruju poslodavci, agenti i umjetnici.

U srijedu održat će se dvije panel-rasprave. U prvoj od njih, u 11.30,  o temi Potražnja za idejama raspravljat će Rene Krasnić Velicki, Marko Jovanovac, Sunčica Barišić, Ivan Jelušić i Tin Kovačić, a moderator je Filip Živaljić. Trgovanje kreativnim sadržajima zahtijeva jasno određeno autorstvo. Polazišna je točka autorskog procesa ideja, a završna nastup (plasman) kreativnog proizvoda ili usluge na tržištu prema krajnjim korisnicima. Panelisti će tražiti odgovore na pitanja kako izgleda proces u kojem se razvija ideja, te je li njezino posjedovanje dovoljno za uspjeh na tržištu iznose autori ideja kreativne industrije.

Pismo – glava, panel-rasprava s početkom u 14 sati, okupit će paneliste Vjekoslava Katušina, Branka Čegeca, Davora Lončarića i Miroslava Čabraju, a moderirat će Jasna Horvat. Na tragu teorije o kreativnoj radnoj snazi koju nerazdruživo čine kreativna jezgra i kreativna ovojnica, panel Pismo – glava sučeljava predstavnike obiju skupina kreativnih djelatnika. Pismo i glava kao dijelovi kovanica u panelu simbolički predstavljaju poslovne izazove u kreativnoj industriji te dvostruke uloge kreativnih djelatnika. Umjetnici su istodobno glava kovanice, odnosno kreativna jezgra, ali i pismo ili, govoreno terminologijom društvenih znanosti – kreativna ovojnica. Panelisti raspravljaju o izazovima vlastitih dvojnih uloga te predlažu rješenja za razvoj kreativne industrije u Republici Hrvatskoj.

FOTO: Kreativna riznica

Posljednja će se panel-rasprava održati u četvrtak u 12 sati kada će panelisti Nina Kovačević, Ana Mikulić, Nera Mamić, Robert Kovač i Nina Fakin, uz moderaciju Matee Bartulović, raspravljati o temu U glavnoj ulozi: Zapozorje. Zapozorje je neosvijetljeni prostor kreativnog djelovanja kojim se osvjetljava pozornica, izlagači i javno izlagani sadržaji. U raspravi o djelatnostima zapozorja sudjeluju mladi kreativci istaknutih karijera. Riječ je o djelatnostima uljepšavanja koje nositelje kreativne djelatnosti čine ljepšima i boljima te ih tako približavaju javnosti. U razgovoru sudjeluju kostimografkinja, vizažistica, prateća pjevačica i komunikacijski stručnjak.

Među 32 programska sadržaja Riznice ističemo svečanost Zvjezdani vodik u utorak, Razovor s povodom: Umjetnički portfelj RORart i predstavu Gidionov čvor u srijedu, te Motivacijske govore: Brokere nadahnuća u četvrtak. Ovogodišnja će Kreativna riznica završiti Gala Vodikovom svečanosti (20 sati), u okviru koje će biti uručene nagrade Vodik prošlogodišnjim panelistima. Također, bit će predstavljena slikovnica Perunika (tekst Jasna Horvat, ilustracije Petra Brnardić, urednica Nives Tomašević), objavljene u izdanju Naklade Ljevak, a o kojoj će govoriti Milica Lukić. Glazbeni program donosi Vokalni ansambl Brevis pod ravnanjem Antoanete Radočaj Jerković.

Cjeloviti program Kreativne riznice 2023. možete naći na poveznici, a moći će se pratiti uživo na Ekonomskom fakultetu u Auli glagoljice (uz preuzete besplatne digitalne ulaznice s linka), na YouTubeu preko Instituta Andizet te na Facebook i Instagram profilima Kreativne riznice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari