Crna slavonska svinja ili "fajferica" hrvatska je autohtona pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka
Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma u
studenom postaje i najprivlačnija kontinentalna destinacija
gurmanskog užitka!
Od subote 05. studenog do nedjelje 13. studenog
2022. u Osijeku se održava nezaobilazan događaj za sve
ljubitelje autohtonih i kvalitetnih jela – Tjedan crne
slavonske svinje. Prepoznatljiva imena gastronomske
scene slavonske metropole svojim će posjetiteljima tijekom Tjedna
ponuditi jedinstvene “black menije” po promotivnim cijenama
s posebno kreiranim jelima od crne slavonske svinje
sljubljene s okusima vrhunskih vina vinara s osječkom adresom.
Spretne ruke chefova i kuhara ponudit će posjetiteljima užitak u
ovoj kvalitetnoj, tradicionalnoj i, što je najvažnije, ukusnoj
namirnici u restoranima: Crna svinja, Čingi Lingi čarda,
Lumiere, Projekt 9, Zimska Luka i Waldinger.
Tjedan crne slavonske svinje održava se kao dio projekta naziva
Osijek Gourmet koji za cilj ima promociju vrhunskih slavonskih
proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i
okolice kroz aktivnosti edukacije i valorizacije postojećih
autohtonih i tradicionalnih proizvoda.
Osim biranih i kreativnih jela u šest renomiranih restorana,
Tjedan crne slavonske svinje će utorak 08. studenog obuhvatiti i
stručno-znanstveni Okrugli stol “Crna slavonska svinja kao
potencijal razvoja gourmet turizma” za stručnu javnost, te
Masterclass za ugostiteljske djelatnike pod vodstvom
Željka Bremeca, voditelja prve Kuharske
Akademije u RH, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog sudca,
predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih
regija te Nikole Popovića, aktivnog sudionika
vinske scene BiH i organizatora velikog broja vinskih događanja s
temom sljubljivanja hrane i vina.
Crna slavonska svinja ili “fajferica” hrvatska je autohtona
pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari
Orlovnjak u blizini Osijeka, a danas je pod zaštitom Nacionalnog
programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih
životinja u Hrvatskoj. Od kako je započeo njezin uzgoj, crna
slavonska svinja odlikovala se boljom kvalitetom spram drugih
pasmina, što se očitovalo i u njezinoj plodnosti te mesnatosti.
Ne čudi stoga da je na svjetskoj izložbi u Beču 1873. ova “svinja
dobrih osobina” za svoju kvalitetu osvojila zlatnu medalju.
Prvenstveno se drži na pašnjacima i u šumama te je namijenjena
uzgoju na otvorenim površinama gdje ju od sunca štiti upravo
njezina crna boja. Meso ove svinje kvalitetno je i jedinstveno, a
na tanjurima restorana uključenih u Tjedan crne slavonske svinje
naći će se u posebno kreiranim jelima koje će posjetitelji moći
sljubiti s vinima osječkih vinara – vinara s osječkom adresom.