od 2. do 7. svibnja

19. Festival znanosti na FFOS-u: Zanimljiva plesna radionica i cjelokupni program

PR

Glavna tema ovogodišnjeg festivala, koji se održava od 2. do 7. svibnja 2022., je ŽIVOT

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala, koji se održava od 2. do 7. svibnja 2022.,  je ŽIVOT. Tema koja je dovoljno široka kako bi, kao i uvijek, omogućila kreiranje raznolikog, zanimljivog i zabavnog programa namijenjenog široj publici.

Uz poštivanje epidemioloških mjera i nastojanje da se što više aktivnosti održi na otvorenom i online, Festival znanosti nastavlja promoviranje znanstvenih tema.

Cjelokupni program može se pronaći na FFOS web stranici.

Ovogodišnji Festival znanosti u Osijeku nudi cijeli niz zanimljivih sadržaja. Među ostalima je plesni performans “Kinetic art: linija života”, te prateća pokazna radionica terapije pokretom i plesom, kao dio kreativnih terapija koje predstavljaju neobičan spoj umjetnosti, filozofije i rada na integraciji tijela i psihe.

“Sve je počelo prije dvanaestak godina, kada sam se pitala na koji način filozofija i umjetnost pomažu u nadvladavanju svakodnevnih problema? Nude li i filozofija i umjetnost mjesto prijeko potrebnog mira, promišljanja i kreativnosti kojih danas imamo sve manje, a koje nam pomažu podnijeti egzistenciju, istinu, ponekad teško svarivu i prevladati pesimizam? Osnažuju li naše duhovno, fizičko i mentalno zdravlje?”, pita se Darija Rupčić Kelam, docentica na Filozofskom fakultetu u Osijeku i idejna začetnica ovog zanimljivog spoja.

Filozofija i umjetnost nisu stvari dokolice, već preko potrebni alati za pronalaženje smisla života u ovim izazovnim vremenima kada smo napadnuti lošim vijestima i kada nemamo snage pronaći održiva rješenja.

“Počela sam tako da sam htjela studentima filozofije pokazati da postoje različiti načini kako filozofija pomaže u praksi, a onda proučavajući filozofe (Platona, Kanta, Hegela, Nietzschea) i povezujući se s plesačima i Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, shvatila sam da zajedno možemo stvoriti kreativne prostore gdje se možemo osnažiti, i mentalno i fizički, za mišljenje i djelovanje.”

Tako su nastale radionice plesa u Osijeku koja su zasnovane na terapiji plesom i pokretom koje su počele još četrdesetih godina 20. stoljeća u Americi i Europi, a koje kao pristup istovremeno obuhvaćaju tjelesno i psihoemocionalno iskustvo osobe.

Naime, svi žurimo pritisnuti obvezama i taj pritisak i teret svakodnevice utječe negativno na naše zdravlje.

“Da se opustimo koristimo ekrane (računala, mobitele, TV) koji nam ne pomažu da otkrijemo što bismo mogli drugačije. Ovom radionicom želimo osluhnuti sebe, osjetiti i ojačati  se za pronalaženje načina kako poboljšati svoj i živote naših bližnjih,” rekla je Rupčić Kelam.

Plesni performans i prateća radionica terapije pokretom i plesom održat će se na Filozofskom fakultetu u Osijeku, 3. svibnja 2022., u 18.00 sati (Svečana dvorana 39, 1. kat).

Plesni performans na tekstove filozofa Nietzschea izvest će Martina Terzić, plesna umjetnica i apsolventica Neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu. Uz njezinu izvedbu, tekstove će čitati studenti Odsjeka za filozofiju, Filip Pavić i Kristina Lovrenović.

Nakon toga će slijediti pokazna radionica terapije pokretom i plesom na temu “Život” koju će voditi Darija Rupčić Kelam i Sanela Janković Maruši, plesna umjetnica, pedagoginja i terapeutkinja (Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek).

Cilj radionice je, kroz pokret i plesnu interpretaciju linije života osvijestiti vlastiti život, uspone i padove, i osmisliti kako integrirati ove elemente u cjelinu.

Darija Rupčić Kelam provela je slične radionice u suradnji s plesnim klubovima Fenix, Shine i Illusion iz Osijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari