od 16. do 22. rujna

Europski tjedan mobilnosti u Osijeku: Veliko finale uz Juraja Šebalja

Marin Stupar

Veliko finale ovogodišnjeg Dana mobilnosti bit će u srijedu (22. rujna) s Danom bez automobila i gostovanjem poznatog Rally vozača Juraja Šebalja u organizaciji GPP-a na Trgu Ante Starčevića

Iako je godinama brojnim aktivnostima sudjelovao u Danu bez automobila, Grad Osijek je sada po prvi puta organizirao Europski tjedan mobilnosti – koji svakog dana od 16. do 22. rujna sugrađanima donosi bogat program. Objavila je to na konferenciji za medije Jasenka Crnković, zamjenica osječkog gradonačelnika.

“Europski tjedan mobilnosti započinje biciklijadom povodom početka nove školske godine, a sve će upotpuniti i 24-satna vožnja osječkih filantropa, Igora Tomana i Ivice Lenarda. Tjednom mobilnosti promoviramo urbanu mobilnost – održivi, zeleni i digitalni promet, a budući da je Grad Osijek među prvima uveo urbanu mobilnost s dijeljenim električnim automobilima i romobilima, sada možemo predstaviti i novi kontingent naših dijeljenih bicikala, s kojima će građani dobiti potpuno novu alternativu javnom prijevozu s električnim i mehaničkim biciklima”, ukazala je dogradonačelnica Crnković, koja je najavila kako su u Europski tjedan mobilnosti u Osijeku uključene razne udruge, organizacije i pojedinci, među kojima je izdvojila subotnji program udruge Essekerke na Trgu Ante Starčevića, kao i veliko finale u srijedu (22. rujna) s Danom bez automobila i gostovanjem poznatog Rally vozača Juraja Šebalja u organizaciji GPP-a na Trgu Ante Starčevića.

Poznati osječki biciklistički tandem, Igor Toman i Ivica Lenard 24 sata će voziti voljenim gradom i tako podržati Europski tjedan mobilnosti u Osijeku.

“Ovo je izuzetna inicijativa i normalno da smo se htjeli uključiti kako bismo odali počast našem gradu, spajajući tako dvije stvari koje najviše volimo – Osijek i bicikle. Tijekom 24 sata ćemo po osječkim ulicama koristiti snagu vlastitih mišića, bez zagađenja i trošenja druge energije. Koliko ćemo napraviti kilometara, još ne znamo, a ne znamo niti je li ovo itko ikada pokušao. Nadamo se da će nas pratiti i dobro vrijeme, a pozivamo sve sugrađane, koji nas vide na ulici, da nam se slobodno priključe, a mi ćemo pokušati što više puta obići naš grad i prigradska naselja”, naglasio je biciklist Igor Toman.

Nakon početka nove avanture biciklističkog dvojca, na Trgu Vatroslava Lisinskog je krenula i Bickilijada srednjih i osnovnih škola povodom početka školske godine, na kojoj je sudjelovalo stotinjak osječkih školaraca, a sve je organizirao Školski sportski saveza Grada Osijeka. Da mobilnost može biti i ekstremna, potom je dokazala udruga Pannonian s malom školom BMX-a u skate parku na lijevoj obali Drave.

S druge strane, već u petak (17. rujna) se nastavlja zanimljiv program Europskog tjedna mobilnosti, kada će građani moći sudjelovati u secesijskoj šetnji Europskom avenijom (s početkom u 16 sati ispred kina Urania), a nakon toga slijedi stručno vodstvo kroz osječke parkove (s početkom u 17 sati u Sakuntala parku), a sve će zaokružiti demonstracija sigurnog kretanja za osobe s invaliditetom uz pomoć psa vodiča na Trgu Ante Starčevića s početkom u 18 sati, kada će Športska udruga slijepih Svjetlost i društvo “Naša djeca” grada Osijeka prikazati s kojim se izazovima osobe s invaliditetom susreću u urbanoj mobilnosti.
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari