Ako još uvijek niste otkrili Eko trg na glavnoj osječkoj tržnici, naša nova pozivnica u tu "eko-avanturu" uvjerit će vas da je vrijedno truda i nekoliko koraka više – ulijevo ili udesno – ovisno od kuda dolazite. Dakle, pripremite svoje cekere, jer spreman je i Eko trg i eCeker, a najbolje od svih pripremio se gost-kuhar.
Andrej Kristek, vrhunski kuhar i strukovni
nastavnik u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku prihvatio
je izazov: ekološko povrće, brašno od butternut tikve, aroniju i
med pretvorit će u neodoljive zalogaje na prvom kulinarskom showu
Eko trga osječke tržnice. Vegetarijanski doručak eCekera (ukusni
i dopadljivi kanapei, muffini s aronijom, sok od jabuke) prilika
je da se posjetitelji Eko trga na najbolji i zasigurno
najukusniji način upoznaju s proizvodima koje putem web trgovine
eCeker nude lokalni, mahom eko-proizvođači. eCeker rezultat je
međunarodnog projekta CAMARG financiranog u okviru programa
transnacionalne suradnje Interreg Mediterranean, a provodi ga
udruga Slap iz Osijeka u suradnji sa ŽRA OBŽ. Ovaj put u
promocijsku aktivnost uskočila je i agencija Adverta.
Ovoga četvrtka, 23. svibnja od 9 do 12 sati na Eko trgu svoje će
proizvode ponuditi OPG Ljubica Palček iz
Orahovice, OPG Zdenka Dundović Kusturić iz
Našica, OPG Lagator iz Viškovaca, OPG
Grladinović iz Bilja, OPG Darko Dorkić iz
Marijanaca, Organica Vita iz Čađavice,
Protect Pharma iz Rakitovice, a svoj “premijerni
nastup” imat će OPG Bagarić iz Vinkovaca.
Iz Vinkovaca, naravno, stižu svježe šparoge. Nitko točno ne zna
tko je i kako započeo priču sa šparogama na obalama Bosuta, no
danas, svega nekoliko godina od prve berbe, šparoga je postala
vinkovački brend i agro-poduzetnička uspješnica. OPG Bagarić
šparogu uzgaja sedmu godinu na oko 1,5 ha površine, a svježe
šparoge u njihovoj su ponudi do početka lipnja. Sezona se bliži
kraju, valja uživati u toj ljekovitoj povrtnici, pa ćemo na
marginama profesionalnog kulinarskog showa posjetiteljima Eko
trga ponuditi krem juhu od šparoga osnaženu proteinom graška.