Događanja / Istaknuta

16. do 18. lipnja

Vinkovci u lipnju postaju Rimkovci – uskoro počinju jubilarni X. Rimski dani

Vinkovci u lipnju postaju Rimkovci – uskoro počinju jubilarni X. Rimski dani
PR

Sredina lipnja u gradu na Bosutu rezervirana je za manifestaciju “Decenalija – deseti Rimski dani u Rimkovcima”, tijekom koje će posjetitelji moći obići rimski vojni tabor, upoznati se s antičkim načinom života, te probati rimske specijalitete

Vinkovci se spremaju za jubilarne X. Rimske dane, koji će se u organizaciji Turističke zajednice grada Vinkovaca održati od 16. do 18. lipnja, pod nazivom “Decenalija – deseti Rimski dani u Rimkovcima”. Posjetitelje očekuje bogat program tijekom kojeg će imati priliku doznati više o načinu života u antičko vrijeme i utjecaju Rima na područje grada Vinkovaca.

„Decenalija označava razdoblje od 10 godina, a kao festival se u Rimskom carstvu počeo obilježavati 27. godine pr. Kr. kada je prvi rimski car August odbio doživotnu vrhovnu vlast, inzistirajući da će vlast prihvatiti samo na 10 godina. Zato je nakon 10 godina vlast predao narodu, no narod mu je, zadovoljan njegovom vladavinom, vratio vlast. Taj čin je bio popraćen impresivnom priredbom, koju i mi planiramo dočarati našim posjetiteljima’’, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U organizaciju Rimskih dana uključen je cijeli grad. „Duga i bogata povijest najstarijeg europskog grada iznova će oživjeti u svoj svojoj raskoši kroz ovu jedinstvenu manifestaciju koja će nas još jednom vratiti u doba drevnih Cibala i naših dvaju rimskih careva. Vinkovci će ponovno biti središte antičkog svijeta, gradskim ulicama marširat će legionari, Lenijama će odzvanjati zvuci gladijatorskih borbi i vreve pravog rimskoga sajma, a u međuvremenu će svi posjetitelji moći uživati i u najfinijim delicijama onoga doba. Naime, za posjetitelje pripremamo pravu rimsku gozbu za koju su zaduženi naši ugostitelji te učenici i profesori iz Srednje strukovne škole Vinkovci. Svoje proizvode će predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a spreman je i zanimljiv program za najmlađe“, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Za pravu rimsku atmosferu pobrinut će se članovi udruge Prima Valentiniana, koji će prikazati život rimske postrojbe, a cjelokupan ovogodišnji program potpisuju glumci Vjekoslav Janković i Petra Blašković: ''Kako bismo što realističnije prikazali život iz vremena Rimskog carstva, proučavali smo povijesne knjige, na temelju kojih smo pripremili zanimljive prikaze običaja, u čemu će nam pomoći glumci Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci, studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, uz potporu HNK u Osijeku. S nama su, kao i ranijih godina, vinkovački i pulski gladijatori, te gosti iz Zagreba, Italije i Orahovice koji će prikazati svakodnevni život Rimljana kao i život legionara. U sklopu programa posjetitelje očekuju ples i glazba, ali i jedinstvena modna revija starog Rima, za koju je kostime izradila udruga Vrijedne ruke."

Večer prije službenog početka Rimskih dana rezervirana je za Rimsku noć vina koja će se održati u prekrasnom ambijentu Šokačkoga stana, a u večernjim satima u petak i subotu posjetitelje će zabavljati Adastra i Soulfingersi.


Izdvojeno

Reci što misliš!